Warmtepomp Ravenswoud

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met een warmtepomp in Ravenswoud? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. Deze installatie gebruikt warmte uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht. Het betreft een efficiënte en milieuvriendelijke benadering voor warm water voor je sanitair of centrale verwarming. De CO-2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 35% – 55% en je profiteert van een besparing tot wel €315,00, ieder jaar weer. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In dat geval kan je het laten plaatsen met een subsidie oplopend tot €2.100. Is mijn woning geschikt? En wat is voor mijn huis het beste systeem? Dit heeft te maken met verschillende facetten. Verderop vind je meer info over een warmtepomp kopen in Ravenswoud.
warmtepomp-installateur-8427

 • Duurzame warmte
 • Verschillende functies (koelen / verwarmen)
 • Geen effect van de stijgende gasprijs
 • Gemakkelijk instellen op de gewenste temperatuur
 • Lagere energierekening

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcode-regio8427
Netnummer0516 (+31516)
Gasverbruik M31670 M3
Stroom-gebruik kWh2740 kWh
Gemiddelde energiekosten€172,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Ravenswoud

Een warmtepomp laten installeren is een ingewikkelde bezigheid. We onderscheiden fors wat onderdelen. Maar welk model past bij onze woning? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in Ravenswoud kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De installateur of loodgieter bestudeert het huis en brengt een warmteplan in kaart. Leeftijd woning, isolatiewaarden en de grootte van de woning zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur ondersteunt bij punten zoals:

 • Kan het wel in mijn huis?
 • Biedt alleen een warmtepomp alles wat ik nodig heb?
 • Moet mijn huidige HR-ketel de deur uit?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wat is de terugverdientijd?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Wil jij een erkende en goedkope warmtepomp in Ravenswoud? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven is een relevante bezigheid. Met behulp van onze vergelijker lees jij snel de beste installateurs in je woonplaats. Je krijgt offertes van verschillende aanbieders. Handig, want zo bespaar je enorm. Probeer het zelf met de volgende 4 stappen.

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (8427).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Zaken als soort woning, isolatiewaarden, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Naar welke tarieven kijk je? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Verzend de aanvraag. Na zo’n 5 werkdagen ontvangt u een of meerdere offertes.

Wat voor soort warmtepomp werkt voor mij het beste?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. Dit innovatieve systeem neemt energie uit bijv. uit de aarde of (ventilatie)lucht wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Er zijn twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): De traditionele CV-ketel is overbodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). Je HR-ketel zal aanspringen zodra als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elk systeem kan je zomaar laten plaatsen. Dit wordt veroorzaakt door de mate van isolatie. In het volgende stukje doorzoek jij praktische aanbevelingen aangaande alle verschillende warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw wensen. De regionale verwarmingsinstallateur in Ravenswoud kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie kan je de woning verwarmen zonder gas. De HR ketel heeft geen functie meer: een aangenaam warm huis en warm tapwater op een milieuvriendelijke manier. Hiermee realiseert u een CO2 reductie van 30% – 55% en je profiteert van een besparing tot wel €215,00, elk jaar opnieuw. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €5.600 en €18.800. We spreken over 4 verschillende type modellen. Het doorslaggevende verschil zit hem in de bron. Elk model wordt gekenmerkt door eigenschappen en prijskaartje.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp benut energie uit grondwater om een warm huis te faciliteren.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water oplossing benut warmte uit de aardbodem voor warm water in de woning (+ verwarming).
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant haalt warmte uit de lucht van buiten om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht pomp benut energie uit de binnenlucht en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem is actief naast jouw moderne gasgestookte CV-ketel. Een uitstekende oplossing om een lagere energienota te realiseren en de CO-2 uitstoot te beperken. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. Doorgaans gaat dit vaak over de combi van een luchtwarmtepomp en een zuinige CV-ketel. De prijs ligt tussen de €2.550 en €5.825 bij een verwarmingsmonteur uit Ravenswoud (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-ravenswoud

Wat zijn de geschatte kosten van een warmtepomp in oktober 2022?

De warmtepomp is in eerste instantie een kostbaar systeem. Maar het mooie is, het mondt uit in lagere maandlasten door een lagere energienota. Door middel van een subsidie oplopend tot €2.100 realiseer jij een hele scherpe terugverdientijd. Een volledig elektrisch model is beschikbaar vanaf €7100. Een hybride oplossing kan je aanschaffen vanaf €2800. De eindfactuur wordt gebudgetteerd middels verschillende aspecten als soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12900 – €23300Hoge besparing, niet goedkoop
Water-water€13900 – €22000Relatief klein systeem
Lucht-lucht€5250 – €6950Relatief voordelig
Lucht-water€3550 – €6400Aansluitbaar op CV, veel stroom benodigd
Hybride€2775 – €6700Voor praktische elke woning

Wat is het gemiddelde rendement?
Een gemiddelde woning met CV-ketel in Ravenswoud gebruikt om en nabij 1670 m3 gas p/jaar. Met behulp van een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de nota van een energiemaatschappij als Energiedirect of Oxxio. Het jaarlijkse stroomgebruik zal toenemen. De potentiële besparing varieert van €235 tot €380. Met een hybride systeem gaat het gasverbruik niet naar 0. Maar de potentiële besparing is nog erg aantrekkelijk, zo’n €155 op jaarbasis. Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd met als basis een degelijk geïsoleerde woning:

# WerkingEnergiegebruikOnkostenBesparingen
HR-ketel1050m3€732
Buitenlucht2575kWh€490€242
Bodemwarmte1950kWh€344€388
Hybride1475 kWh + 350 M3€527€205

Meest gestelde vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit (natuurlijke) bronnen als lucht of grondwater. Je warmtewisselaar draagt warmte over aan het koude water uit de cv-installatie. De warmte kan ook gebruikt worden voor een voorraadvat voor warm water.

Is een warmtepomp rendabel in mijn huis in Ravenswoud?

Niet alle type woningen zijn efficiënt te verwarmen met een warmtepomp. We hanteren verschillende mitsen en maren: een top-isolatie (recent gebouwde huis voldoet), het huis wordt verwarmd op basis van vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en er kan een buffervat geplaatst worden. Wanneer je gaat voor het hybride systeem dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem voor huizen met mechanische ventilatie. Deze installatie maakt gebruik van de warme ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en kan je de energienota flink reduceren. De pomp werkt slim samen met jouw bestaande HR-ketel op gas, en is eigenlijk een vervanger voor de basis ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Ooststellingwerf?

Jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Maar kan je het nu niet betalen? In dit scenario is er een optie voor de erkende groene lening in de gemeente Ooststellingwerf. Het betreft een unieke lening met lagere rentes, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. Bezoek ook www.ooststellingwerf.nl. Een andere optie is het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Subsidie aanvragen voor warmtepompen

Een warmtepomp is beslist niet goedkoop. Gelukkig, in algemene zin heb je recht op de ISDE-subsidie Ravenswoud. De omvang van de subsidie heeft te maken met model en vermogen van de installatie. De hoogte van de subsidies starten bij €550 tot plusminus €1650. Interesse naar de hoogte van de subsidie in oktober 2022 voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Ravenswoud (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. We onderscheiden een aantal zaken: het is een origineel en nieuw model, hij is actief en binnen 180 dagen na de montage moet de aanvraag officieel zijn ingediend.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (4 kW) moet je rekenen op pakweg €1325 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) ontvang je grofweg €1575.
 • I.v.m. kostbare bodembron modellen start de tegemoetkoming bij ongeveer €2375.
 • Voor een systeem dat weinig stroom verbruikt krijg je iets extra (€250, bij het A++ label).
# MerkTypeKrachtSubsidie
EnersoTWW 5048 KW€6600,-
TechnecoToros Vision TVXX 59 KW€2800,-
Energie ESTSolarBox-22 KW€1350,-

Stappenplan voor energieneutrale huizen

Verwarming en warm water zonder gas? Investeer jij in een energieneutrale woning? Dan heb je nauwelijks energiekosten, daalt de CO2 uitstoot met de helft en realiseer je ook nog eens een aangenaam klimaat in huis. Hoe bereik ik dit? Op warmtepomprevolutie.nl doorloop je een praktisch stappenplan van de warmteservice Ravenswoud aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Woning isoleren

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Daarmee zorg je dat de gerealiseerde warmte naar buiten gaat. Goed toegepaste isolatie is een goede uitgangspositie voor een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Populaire vormen zijn isolatie van de spouwmuur en isolatie van de kruipruimte.

 2. Goede ventilatie

  Indien de isolatie gedaan is, is het nodig dat er voldoende frisse lucht in de woning is. Een juiste ventilatie betekent een aangename leefomgeving zonder energieverspilling. Vaak gaat het om een speciaal WTW-systeem, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Verwarmen zonder gas

  Veruit het belangrijkste deel van ons energieverbruik komt voort uit de centrale verwarming en het aanmaken van warm water. Een modern en verantwoord alternatief voor de gasgestookte ketel is een goede keuze. De warmtepomp is populair, maar er is meer keuze, denk aan een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een warmtepomp of infraroodpanelen werken niet op basis van gas, maar sluit je aan op stroom. Dit stukje elektra kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Oosterwolde, Donkerbroek, Makkinga, Oldeberkoop, Haulerwijk, Appelscha.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!