Warmtepomp Makkinga

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor een warmtepomp in Makkinga? Dankzij een warmtepomp is een gasgestookte ketel niet meer nodig. Een dergelijk systeem maakt slim gebruik van energie uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Dit is een efficiënte en ecologische manier de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Zodoende slinkt de CO-2-uitstoot met wel 35% – 55% en je bespaart op de energierekening, tot wel €340,00 per jaar. Direct aan de slag met een duurzame warmtepomp? Dan krijg je een subsidie oplopend tot €2.100. Werkt het ook in mijn woning? En wat is voor mijn huis het beste systeem? Dit heeft te maken met diverse variabelen. Als je iets verders scrollt bekijk je meer info over een warmtepomp kopen in Makkinga.
warmtepomp-installateur-8423

 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats
 • In de zomer een koelende functie
 • Klaar voor de toekomst
 • Weinig onderhoud
 • Subsidie tot 50% van aankoopprijs

ProvincieDrenthe
GemeenteOoststellingwerf
Postcodegebied8423
Netnummer0516 (+31516)
Gasverbruik M31670 M3
Stroom-verbruik kWh2740 kWh
Gemiddelde energiekosten€172,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Makkinga

Een warmtepomp goed installeren is een complex proces. We onderscheiden allerlei producten. Echter, wat biedt uitkomst voor mij? Je wilt natuurlijk goed geadviseerd worden. Een warmtepomp installatiebedrijf in Makkinga kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De leverancier of loodgieter bekijkt jouw huis of kantoor en maakt een indicatie van de wensen. De manier van isoleren en maandelijks energieverbruik spelen een belangrijke rol. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met dilemma’s als:

 • Past het ook bij mijn type huis?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Zijn de aanschafkosten hoog, en na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Bent u op zoek naar een professionele goedkope warmtepomp in Makkinga? Het vergelijken van regionale installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Met de warmtepomp-vergelijker tref je snel en eenvoudig warmtepomp installateurs die werkzaam zijn bij jou in de regio. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Zodoende bespaar je tot wel 40% op de kosten. Probeer het zelf met de volgende 4 stappen.

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (8423).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Onder andere soort huis, wat er aan isolatie gedaan is, en jouw gemiddelde energieverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Wat mag het project kosten? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Verstuur het formulier. Binnen een dag of 5 ontvang je een offerte op maat.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. De installatie maakt slim gebruik van energie uit uit de lucht of het water en de warmtewisselaar brengt dit over op de verwarming in de woning. Hieronder behandelen we twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert innovatie met een gas-ketel in één installatie. De CV-ketel springt alleen bij op het moment dat als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elke soort warmtepomp kan altijd worden ingezet. Dit heeft te maken met de staat van isolatie. Op warmtepomprevolutie.nl lees je uitgebreide raadgeving ten aanzien van de diverse warmtepompen en wat in lijn is met jouw ideaalplaatje. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Makkinga kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric oplossing kan je de woning verwarmen zonder gas. De HR ketel heeft geen functie meer: het huis verwarmen en warm sanitair water met oog voor het milieu. Hiermee realiseert u een CO2 reductie van 50% en je bespaart al snel €245,00 p/jaar. De basis van dit systeem is elektriciteit. De prijs ligt tussen de €4.700 en €24.700. We differentiëren 4 verschillende type installaties. Het cruciaalste verschil heeft te maken met de bron. Elk model wordt gekenmerkt door gebruikstoepassing, prijzen en voorwaarden.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water installatie haalt warmte uit het grondwater voor een energieneutraal verwarmd huis.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water type maakt slim gebruik van warmte uit de aardbodem om een warm huis te faciliteren.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem maakt slim gebruik van warmte uit de lucht van buiten om het CV-water in huis te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht type onttrekt energie uit de binnenlucht en brengt dit warm de woning weer in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride opstelling wordt aangesloten op jouw “ouderwetse” HR-ketel op gas. Een laagdrempelige manier om een lagere energienota te realiseren waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Het gasverbruik wordt gehalveerd. Vaak hebben we het over een combi van een luchtwarmtepomp en een moderne HR-ketel. De prijs ligt tussen de €2.525 en €5.375 bij een verwarmingsmonteur uit Makkinga (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-makkinga

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (oktober 2022) en wat is de opbrengst?

Zo’n warmtepomp is in eerste instantie een prijzige installatie. Echter, het betekent een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Dankzij een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs behaal je een korte terugverdientijd. 0is al op de markt vanaf €7900. Een hybride opstelling koop je al vanaf €2600. De totaalprijs wordt vastgesteld door verscheidene facetten als gas en stroom verbruik, isolatie en model installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14200 – €23200Passief koelen, erg duur
Water-water€13400 – €24600Op basis van 2 putten
Lucht-lucht€5200 – €6775CV-ketel blijft vaak nodig
Lucht-water€3500 – €7375Gemakkelijk plaatsen, geplaatst met buitenunit
Hybride€2000 – €6900Voor praktische elke woning

Wat is het rendement?
Een huis met CV-ketel in Makkinga verbruikt ong. 1670 m3 gas op jaarbasis. Gebruikmakend van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de maandelijkse rekening van een aanbieder van gas en stroom als Eneco of Qurrent. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De uiteindelijke besparing vinden we terug tussen de €205 tot €310. Bij hybride systemen blijf je altijd iets aan gas consumeren. De gemiddelde besparing is iets minder, rond de €165 per 12 maanden. Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd met cijfers gebaseerd op een nieuwbouwwoning (goede isolatie):

Type systeemEnergievraagEnergieprijsBesparing
HR-ketel1200m3€729
Buitenlucht2375kWh€510€219
Bodemwarmte1825kWh€365€365
Hybride1600 kWh + 400 M3€547€182

Recente vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van warmte uit velerlei bronnen zoals bijv. lucht of warmte uit de grond. De warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de centrale verwarming. Deze hitte is tevens geschikt voor een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Werkt een warmtepomp ook in mijn woning in Makkinga?

Helaas, niet alle woningen zijn efficiënt te verwarmen met een warmtepomp. We noemen een stuk of wat zaken: de isolatie mag niets te wensen overlaten (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), je beschikt over laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en je hebt voldoende ruimte (buffervat). Bij een keuze voor een hybride opstelling is het handig wanneer je een redelijk nieuwe ketel hebt.

Is de ventilatiewarmtepomp iets voor mij?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Hij benut slim de warmte uit de ventilatielucht om je huis te verwarmen. Dit beperkt het verbruik van energie en daardoor gaat de energierekening omlaag. De pomp is een aanvulling op jouw bestaande gasgestookte CV-ketel, en vervangt de reguliere ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Ooststellingwerf?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar heb je weinig financiële middelen? In dit scenario kan jij gebruik maken van de aantrekkelijke groene lening via de gemeente Ooststellingwerf. Het gaat om een aantrekkelijke lening met een scherpe rente, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. Check ook www.ooststellingwerf.nl. Mogelijk ook interessant: huur of lease van een van de besproken systemen.


Zit er subsidie op deze duurzame installaties?

Een warmtepomp is een flinke investering. Maar, in de regel kan je gebruik maken van de ISDE-subsidie Makkinga. Hoeveel je krijgt hangt af van het max. vermogen en energielabel van de installatie. De subsidies fluctueren tussen de €875 tot wel €2300. Benieuwd naar de oktober 2022 subsidie voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Makkinga (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. Er gelden een aantal regels: het gaat om een nieuw gekocht systeem, hij is in werking en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (4 kW) verstrekken ze ongeveer €1450 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) heb je recht op ongeveer €1675.
 • Bij de grotere bodembron installaties beginnen de bedragen bij ong. €2125.
 • Voor een energiezuinig apparaat ligt het bedrag nog weer wat hoger (€100, met name A++ labels).
# MerkModelKrachtSubsidie
EnersoWW 2626 KW€4400,-
TechnecoToros Vision TVXT 1213 KW€3100,-
Energie ESTFF Evi 1712 KW€2350,-

In 4 stappen naar een energieneutraal huis

Een einde maken aan jouw gasverbruik? Ga jij voor een energieneutrale woning? In dat geval heb je nauwelijks energiekosten, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en geniet je van een prettig wooncomfort. Maar hoe realiseer ik dit? Hieronder komen we met een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Makkinga aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Vergeet dit niet, want zo weet je zeker dat gewonnen warmte niet naar buiten ontsnapt. Een solide isolatie is het startpunt voor een energiezuinig huis of bedrijfspand. Wat veel toegepast wordt is isolatie van de bodem en buitengevelisolatie.

 2. Genoeg ventileren

  Zodra de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het essentieel dat er schone en frisse lucht in huis is. Continu ventileren draait uit op een optimale leefomgeving zonder onnodig warmteverlies. Populaire vormen zijn een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Ruim 70% van onze gas- en stroomconsumptie vloeit voort uit onze verwarming en warm water. Een zuinig alternatief voor de CV-ketel op basis van gas kan veel uitstoot en geld besparen. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar er is nog meer, bijvoorbeeld infraroodpanelen, een biomassaketel of zonneboiler.

 4. Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen

  Systemen zoals een zonneboiler of warmtepomp verbruiken geen gas, maar je gaat wel meer stroom gebruiken. De elektra die het gebruikt kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Oosterwolde, Donkerbroek, Makkinga, Oldeberkoop, Haulerwijk, Appelscha.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!