Warmtepomp Smilde

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar een warmtepomp in Smilde? Dankzij een warmtepomp is een gasgestookte ketel niet meer nodig. Een dergelijk systeem benut de warmte uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Het is een efficiënte en verantwoorde oplossing voor warm water voor je sanitair of centrale verwarming. De CO-2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 55% en je bespaart op de energierekening, tot wel €170,00 op jaarbasis. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? In dit scenario ontvang je een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Is mijn huis wel geschikt? En welke installatie is geschikt voor mij? Dat wordt bepaald door meerdere randvoorwaarden. Verderop bekijk je handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Smilde.
warmtepomp-installateur-9422

 • Minder CO-2 uitstoot
 • Bodemwarmtepomp kan ook voor verkoeling zorgen
 • Veel keuze in leveranciers
 • Gemakkelijk te onderhouden
 • Flinke subsidies

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode-regio9422
Netnummer0592 (+31592)
Gas-verbruik M31670 M3
Stroomgebruik kWh3080 kWh
Gemiddelde energiekosten€179,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Smilde

Het inregelen van een warmtepomp is een ingewikkelde bezigheid. We hebben te maken met verschillende systemen. Echter, wat biedt uitkomst voor mij? Je wilt dan in contact komen met een vakman. Een warmtepomp installatiebedrijf in Smilde kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De leverancier of loodgieter onderzoekt jouw huis en maakt een indicatie van de wensen. De isolatiewaarden en de energieconsumptie zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt uitkomst bij dilemma’s als:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan ik het aansluiten op mijn huidige CV-ketel?
 • Hoe zit het met de prijs, en wat is de terugverdientijd?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Geïnteresseerd in een goede en goedkope warmtepomp in Smilde? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. D.m.v. warmtepomprevolutie.nl vergelijk je vandaag nog warmtepomp installateurs die actief zijn in jouw regio. Maak een goede vergelijking van de offertes. Daarmee kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Vul als eerste je persoonlijke gegevens in (9422).
 2. Beschrijf jouw woning. Aspecten als type woning, isolatiewaarden, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Naar wat voor producten zoek je? En hoe dit het met de kosten? Wilt u helemaal van het gas af?
 4. Verstuur het formulier. In circa 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat.

Welke soort warmtepomp is geschikt?

Een warmtepomp is een manier om – zonder gas – de woning te verwarmen. Dit innovatieve systeem neemt energie uit uit de aarde, grondwater en lucht wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor het verwarmingssysteem in je huis. We onderscheiden twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. Een hybride warmtepomp: Maakt een combinatie met de standaard gasgestookte ketel. De CV-ketel springt alleen bij zodra de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elke installatie rendeert in jouw woning. Dit hangt af van aspecten als wat er aan isolatie gedaan is. Op deze website tref je waardevolle raadgeving ten aanzien van de diverse warmtepompen en wat aansluit op jouw ideaalplaatje. De lokale verwarmingsinstallateur in Smilde kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem kan je helemaal van het aardgas af. Jouw gasgestookte CV-ketel kan de deur uit: vloerverwarming aansturen en warm sanitair water waarbij duurzaamheid op plek 1 staat. De CO2 uitstoot kunt u verminderen met 40% – 60% en de besparing loopt op tot €295,00 p/jaar. Dit werkt volledig op stroom. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €3.300 en €11.900. We spreken over 4 verschillende soorten installaties. Het noemenswaardige verschil is de energiebron. Elke merk heeft zijn eigen voordelen, prijzen en voorwaarden.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing maakt slim gebruik van warmte uit grondwater om een warm huis te faciliteren.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water type gebruikt de warmte uit de aardbodem voor warm water in de woning (+ verwarming).
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water type maakt slim gebruik van energie uit de omgevingslucht om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht type neemt de energie uit de buitenlucht en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem is actief naast jouw “ouderwetse” gasgestookte HR-ketel. Een betaalbare manier om de energierekening te reduceren met een CO2 reductie tot wel 40%. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. In de praktijk hebben we het over een combinatie van een luchtwarmtepomp en een moderne HR-ketel. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €2.825 en €6.625 bij een verwarmingsmonteur uit Smilde (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-smilde

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp in februari 2023?

Een warmtepomp is aanvankelijk een kostbaar systeem. Gelukkig, je krijgt te maken met een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Met behulp van de huidige subsidies geniet jij van een korte terugverdientijd. Een full-electric oplossing kan je laten installeren voor €7600. Het hybride systeem laat je al plaatsen voor €2200. De factuur kan men berekenen met velerlei facetten als de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10400 – €24600Zeer efficiënt, prijzig
Water-water€14000 – €21700Relatief klein systeem
Lucht-lucht€5500 – €7125Flexibel systeem (ook als airco)
Lucht-water€4450 – €6050Totaaloplossing, maakt relatief veel geluid
Hybride€2575 – €5500Snelle terugverdientijd

Wat levert het op (rendement)?
Een gezin met CV-ketel in Smilde gebruikt om en nabij 1670 m3 gas per jaar. Gebruikmakend van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de energierekening van een aanbieder van gas en stroom als Delta of NLE. Het jaarlijkse stroomgebruik zal toenemen. De uiteindelijke besparing vinden we terug tussen de €205 tot €370. Met een hybride product gaat het gasverbruik niet naar 0. Maar de potentiële besparing is nog erg aantrekkelijk, om en nabij de €190 (per jaar). Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd met als basis een goed geïsoleerd eengezinswoning:

Type installatieEnergiegebruikOnkostenBesparing
HR-ketel1175m3€743
Buitenlucht2800kWh€505€238
Bodemwarmte2075kWh€357€386
Hybride1600 kWh + 600 M3€542€201

Populaire vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan een natuurlijke bron als lucht van buiten of bodem. Je warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Deze hitte is in potentie ook toepasbaar op een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Smilde?

Niet alle huizen renderen met een warmtepomp. We noemen een paar randvoorwaarden: de isolatie mag niets te wensen overlaten (bestaande huizen van na 1985), in het huis zitten vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren en er is genoeg ruimte voor een buffervat. Als het gaat om het hybride systeem is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem voor huizen met mechanische ventilatie. Het systeem maakt gebruik van de warme ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor. Dit bespaart veel energie en kan je de energienota flink reduceren. De pomp is actief naast jouw bestaande gasketel, en is eigenlijk een vervanger voor de standaard ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Hoe maak ik gebruik van de duurzaamheidslening in de gemeente Midden-Drenthe?

Besparen op stookkosten en verantwoord verwarmen? Maar kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, want dan is er een optie voor een speciale groene lening via de gemeente Midden-Drenthe. Het betreft een kortlopende lening met lagere rentes, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. Bekijk ook www.middendrenthe.nl. Mogelijk ook interessant: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Hoe werkt de subsidieregeling?

Een warmtepomp is een grote investering. Echter, doorgaans kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Smilde. De omvang van de subsidie hangt af van de energiezuinigheid en het vermogen van het gekozen model. De subsidiebedragen schommelen tussen €1000 tot ongeveer €3450. Onderzoek doen naar de maximale subsidie in februari 2023 voor een hybride of juist volledig elektrische warmtepomp voor voor verwarming Smilde (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Er zijn een aantal voorwaarden: je hebt een nieuw model gekocht, het systeem is operationeel en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • Bij een hybride warmtepomp (4,5 kW) krijg je plusminus €1375 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) heb je recht op zo’n €1900.
 • Bij systemen met een bodembron starten de bedragen vanaf circa €2225.
 • Voor een zuinige pomp krijg je iets meer terug (€150, als er sprake is van een A++ label).
# MerkVariantVermogenSubsidie
GREEGRS-CQ10Pd/NaD-K6 KW€1900,-
WaterFurnaceNSKW066 KW€2800,-
GallettiENX033HL30 KW€4800,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

De gasaansluiting de deur uit? Investeer jij in een energieneutrale woning? Dan dalen jouw maandelijkse energielasten fors, stoot je minder CO-2 uiten behaal je een comfortabel wooncomfort. Hoe gaat dit precies in z’n werk? In het volgende stukje vind je een waardevol stappenplan van de warmteservice Smilde aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isolatie aanbrengen

  Alles begint met een goede isolatie. Hiermee voorkom je dat warme lucht verloren gaat. Een solide isolatie is de basis van een energiezuinig huis of bedrijfspand. Grote winst valt te behalen met vloerisolatie en isolatie van de zolder.

 2. Ventilatie

  Wanneer de woning goed is geïsoleerd, is het cruciaal dat er genoeg wordt geventileerd. Continu ventileren is belangrijk voor een optimaal binnenklimaat zonder energieverspilling. Grote winst valt te behalen met een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. Alternatief voor de CV-ketel

  Zo’n 75% van onze gas- en stroomconsumptie komt voort uit de centrale verwarming en het genereren van warm tapwater. Een milieuvriendelijk alternatief voor de gasgestookte ketel is een goede keuze. Voorbeelden zijn de warmtepomp, meer er zijn meer mogelijkheden zoals een zonneboiler, infraroodpanelen of pelletkachel.

 4. Duurzame stroom met zonnepanelen

  Installaties zoals een warmtepomp of pelletkachel hebben geen gas nodig, maar sluit je aan op elektriciteit. De gevraagde stroom kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Beilen, Hijken, Hooghalen, Wijster, Spier, Drijber, Smilde, Bovensmilde, Hoogersmilde, Westerbork, Elp, Witteveen, Nieuw-Balinge, Nieuweroord, Zwiggelte, Orvelte, De Broekstreek.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!