Warmtepomp Mantinge

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Direct aan de slag met een installateur voor een warmtepomp in Mantinge? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Deze installatie maakt slim gebruik van warmte uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond. Erg populair, want het is een zuinige en milieuvriendelijke wijze om je huis te verwarmen. De CO-2 reductie kan oplopen tot 40% – 60% en je bespaart al snel €290,00 p/jaar. Direct aan de slag met een duurzame warmtepomp? In dat geval kan je het aanschaffen met een royale subsidie. Past het ook bij mijn type huis? En welke installatie is geschikt voor mij? Dat ligt aan verscheidene facetten. Verderop tref jij praktische info over een warmtepomp kopen in Mantinge.
warmtepomp-installateur-9436

 • Goed voor het milieu
 • Aangenaam leefcomfort
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking
 • Relatief weinig onderhoud
 • Forse besparing mogelijk

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcodegebied9436
Netnummer0593 (+31593)
Gasverbruik M31670 M3
Stroomgebruik kWh3080 kWh
Gemiddelde energierekening€179,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Mantinge

Een installatie van een warmtepomp is een complex proces. Er bestaan allerlei oplossingen. Wat past bij mijn situatie? Je wilt natuurlijk goed geadviseerd worden. Een warmtepomp installatiebedrijf in Mantinge biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De aanbieder of loodgieter analyseert uitvoerig de woonruimte en kan een plan opstellen. De manier van isoleren en de energieconsumptie zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft antwoorden voor onduidelijkheden als:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Moet mijn huidige HR-ketel de deur uit?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wat is het rendement?

Offertes van installatiebedrijven vergelijken
Ben je op zoek naar een praktische en goedkope warmtepomp in Mantinge? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven is een relevante bezigheid. Dankzij onze vergelijker bekijk je vandaag nog (verwarmings)installateurs die actief zijn in jouw regio. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Daarmee bespaar je fors. Hoe werkt dit?

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (9436).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Feiten zoals type woning, aangebrachte isolatie, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Hoe kijk je prijstechnisch? Wilt u helemaal van het gas af?
 4. Klik op verzenden. Binnen 3-4 dagen krijg je de persoonlijke offertes.

Welke soorten warmtepompen worden onderscheiden?

Een warmtepomp is een slimme manier om zonder gas te verwarmen. De pomp maakt slim gebruik van warmte uit bijv. uit de aarde of (ventilatie)lucht en geeft deze via een warmtewisselaar af aan het verwarmingssysteem in je huis. We onderscheiden 2 soorten warmtepompen:

 1. All-electric (volledig elektrische warmtepomp): Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. Een hybride warmtepomp: Draait samen met een gasketel in een gecombineerd systeem. De CV-ketel gaat alleen aan als als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elke installatie is interessant voor jouw huis. Dat komt vooral door de staat van isolatie. In de volgende paragraaf bekijk jij veelzijdige info m.b.t. alle verschillende warmtepompen en wat in lijn is met jouw verwachtingen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Mantinge kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem ben je vrij van aardgas. Jouw gasgestookte CV-ketel kan de deur uit: vloerverwarming aansturen en heet water uit de kraan op een bewuste manier. De CO2 uitstoot daalt met 55% en je profiteert van een besparing tot wel €265,00, ieder jaar weer. Natuurlijk een volledig elektrisch product. De prijzen voor een volledige installatie liggen tussen de €4.100 en €13.400. Er bestaan in Nederland 4 verschillende type modellen. Het noemenswaardige verschil is de input van energie. Elk type heeft weer individuele voordelen en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water systeem onttrekt warmte uit het grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem neemt de energie uit de aardbodem om het CV-water op te warmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem onttrekt energie uit de lucht van buiten om de woning te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht oplossing haalt energie uit de buitenlucht en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride opstelling is een aanvulling op jouw huidige gasketel. Een betaalbare oplossing om te bezuinigen op de energierekening waarop je ook nog een leuke subsidie ontvangt. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. In de basis betreft dit zo’n combinatie van een luchtwarmtepomp en een zuinige HR-ketel. De totale investering ligt tussen de €2.300 en €4.300 bij een verwarmingsmonteur uit Mantinge (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-mantinge

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in februari 2023?

De warmtepomp is initieel beslist niet goedkoop. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, het resulteert in een significant lagere energierekening. Aan de hand van de hoge subsidie behaal je een korte terugverdientijd. Een volledig elektrisch model is er vanaf €6800. Een hybride oplossing koop je al vanaf €2600. De uiteindelijke rekening is gebaseerd op verschillende onderwerpen zoals isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14600 – €27700Hoge besparing, niet goedkoop
Water-water€15500 – €24300Beste rendement
Lucht-lucht€4950 – €6400Zeer betaalbaar
Lucht-water€5300 – €6600Goedkoop, veel elektriciteit nodig
Hybride€2375 – €5300Snel te plaatsen

Wat kan gezegd worden over het rendement?
Een gemiddeld huis met CV-ketel in Mantinge gebruikt ongeveer 1670 m3 gas p/jaar. Door middel van een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de energienota van een energieleverancier als Eneco of Powerpeers. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De maximale besparing schommelt tussen €265 tot €345. Bij hybride systemen behoud je jouw gasaansluiting. Al met al bespaar je nog steeds, om en nabij de €150 op jaarbasis. Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een goed geïsoleerd eengezinswoning:

Type systeemEnergiebehoefteKostenBesparing
HR-ketel1150m3€750
Buitenlucht2725kWh€518€233
Bodemwarmte1725kWh€368€383
Hybride1500 kWh + 550 M3€555€195

Vragen (FAQ)aangaande een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit velerlei bronnen zoals bijv. de buitenlucht of uit de bodem. De geïntegreerde warmtewisselaar draagt warmte over aan de bestaande cv-installatie. De energie is tevens geschikt voor een voorraadvat voor warm water om te douchen.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Mantinge?

Helaas, niet alle woningen renderen met een warmtepomp. Er gelden enkele van deze randvoorwaarden: het huis moet goed geïsoleerd zijn (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), in het huis zitten vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Als het gaat om een hybride systeem is een zuinige CV-ketel belangrijk.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Dit product profiteert van warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen. Dit beperkt het verbruik van energie en kan je de energienota flink reduceren. Het systeem werkt samen met jouw normale HR-ketel op gas, en komt dus in plaats van de basis ventilatiebox. Ook geschikt voor flats/appartementen.

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Midden-Drenthe?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar moet je op de kosten letten? Dan kan je profiteren van de unieke groene lening via de gemeente Midden-Drenthe. Kort gezegd een kortlopende lening met verwaarloosbare rentes, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. Alle info vind je op www.middendrenthe.nl. Een ander alternatief: de huur of lease van zo’n installatie.


Kan ik subsidie aanvragen voor mijn installatie?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Goed nieuws, meestal kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Mantinge. Hoe hoog dat bedrag is wordt berekend a.d.h.v. het max. vermogen en energielabel van het gekozen model. De subsidies fluctueren tussen de €650 tot doorgaans €3350. Benieuwd naar de hoogte van de subsidie in februari 2023 voor een volledig elektrische (full-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Mantinge (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. Je hebt te maken met een aantal regels: het gaat om een nieuw gekocht systeem, het is netjes aangesloten en binnen 180 dagen na de montage moet de aanvraag officieel zijn ingediend.

 • Bij een hybride warmtepomp (4,5 kW) ontvang je zo’n €1425 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die werken op buitenlucht verstrekken ze ongeveer €1725.
 • I.v.m. kostbare bodembron modellen lopen de bedragen op vanaf om en nabij €2100.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem ligt het bedrag nog weer wat hoger (€150, kijk naar het A++ label).
# MerkVariantVermogenSubsidie
GREEGRS-CQ14Pd/NaC-M9 KW€2200,-
WaterkotteBasic Line Split 5011.5 (3x400V)8 KW€2100,-
GallettiENE006WS7 KW€2650,-

Stappenplan voor energieneutrale huizen

Zonder gas verwarmen? Investeer jij in een energieneutrale woning? Dan heb je nauwelijks energiekosten, ben je een stuk energiezuiniger en geniet je van een comfortabel klimaat in huis. Hoe bereik ik dit? Bijgaand kan je aan de slag met een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Mantinge aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  Je begint altijd met het aanbrengen van goede isolatie. Daarmee weet je zeker dat de gerealiseerde warmte niet naar buiten ontsnapt. Grondige isolatie is het startpunt voor een woning met 0 op de meter. Je kunt denken aan triple glas en gevelisolatie.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Indien de eerste fase van het isoleren is afgerond, is het essentieel dat frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Goed ventileren mondt uit in een comfortabel binnenklimaat zonder verspilling van energie. Wat veel toegepast wordt is een WTW, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Verwarmen zonder gas

  Veruit het belangrijkste deel van het energiegebruik vloeit voort uit de verwarming van ons huis en warm tapwater. Een innovatief en zuinig alternatief voor de gasgestookte ketel kan wat dat betreft uitkomst bieden. De warmtepomp is populair, maar er is meer keuze, denk aan de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Installaties zoals een pelletkachel of warmtepomp werken (grotendeels) zonder gas maar je gaat wel meer stroom gebruiken. Deze stroom kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Beilen, Hijken, Hooghalen, Wijster, Spier, Drijber, Smilde, Bovensmilde, Hoogersmilde, Westerbork, Elp, Witteveen, Nieuw-Balinge, Nieuweroord, Zwiggelte, Orvelte, De Broekstreek.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!