Warmtepomp Oudwoude

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar een warmtepomp in Oudwoude? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Deze installatie neemt energie uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Erg populair, want het is een voordelige en milieuvriendelijke manier voor warm water voor je sanitair of centrale verwarming. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 60% en de besparing op de energienota loopt op tot €320,00 per jaar. Stap je dit jaar nog over op zo’n duurzame installatie? In dit scenario kan je het aanschaffen met een interessante subsidie. Is mijn woning geschikt? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dat wordt bepaald door diverse elementen. Op warmtepomprevolutie.nl tref je meer info over een warmtepomp kopen in Oudwoude.
warmtepomp-installateur-9294

 • Minder CO-2 uitstoot
 • Verhoogd comfort in de zomer
 • De gasaansluiting is verleden tijd
 • Relatief weinig onderhoud
 • Besparingen oplopend tot €325

ProvincieFriesland
GemeenteKollumerland en Nieuwkruisland
Postcode9294
Netnummer0511 (+31511)
Gasgebruik M31600 M3
Stroom-verbruik kWh2640 kWh
Gemiddelde energiekosten€165

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Oudwoude

Een warmtepomp goed installeren is een complex proces. Er is keuze uit tientallen oplossingen. Wat is nu goed voor mij? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Oudwoude kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De leverancier of loodgieter analyseert het huis en biedt advies op maat. Hoe je woning geïsoleerd is, en de energieconsumptie zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur ondersteunt bij dilemma’s als:

 • Kan een warmtepomp in mijn huis?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Kan mijn bestaande gasketel wel blijven?
 • Wat is de investering, en wat bespaar ik per jaar?

Ontvang offertes van verschillende installatiebedrijven
Op zoek naar een goede en goedkope warmtepomp in Oudwoude? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Middels de warmtepomp-vergelijker check je moeiteloos installateurs uit jouw streek. Je krijgt offertes van verschillende aanbieders. Handig, want zo kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (9294).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Voorbeelden zijn categorie woning, isolatiewaarden, en je energieconsumptie.
 3. Naar welke oplossing kijk je? Wat mag het project kosten? Wilt u helemaal van het gas af?
 4. Klik op verzenden. In 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. De installatie onttrekt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor de verwarming of het voorraadvat met warm water. Hierna gaan we dieper in op de twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): De traditionele CV-ketel is overbodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt in een systeem samen met de HR-ketel (gecombineerd). De CV-ketel springt alleen bij op het moment dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elk type warmtepomp kan je zomaar laten plaatsen. Veel hangt af van de staat van isolatie. Op deze website doorzoek je omvangrijke info aangaande de diverse warmtepompen en wat conformeert aan jouw wensen. De lokale verwarmingsinstallateur in Oudwoude kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric installatie heb je geen gas meer nodig. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: je woning verwarmen en warm sanitair water met een focus op duurzaamheid. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel circa 50% en de besparing op de energienota loopt op tot €345,00 per jaar. De installatie draait 100% op elektriciteit. De prijzen voor een volledige installatie liggen tussen de €5.200 en €23.900. We gaan verder in op vier verschillende soorten modellen. Het echte verschil is waar de energie vandaan komt. Elke installatie heeft zijn eigen pluspunten en prijskaartje.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing benut warmte van het grondwater om het CV-water op te warmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem gebruikt de warmte uit de aardbodem om een warm huis te faciliteren.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem neemt de energie uit de omgevingslucht om een warm huis te faciliteren.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem haalt energie uit de lucht van binnen en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant werkt samen met jouw normale HR-ketel. Een uitstekende manier om de energiekosten terug te dringen waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Je gaat tot wel 50% minder gas verbruiken. In de regel hebben we het over een combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwe HR-ketel. De prijs ligt tussen de €2.425 en €6.425 bij een verwarmingsmonteur uit Oudwoude (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-oudwoude

Wat zijn de kosten van een warmtepomp (april 2024), en wat levert het op?

Zo’n warmtepomp is in eerste instantie beslist niet goedkoop. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, het leidt tot veel minder stookkosten. Geholpen door ISDE subsidie geniet je van een snelle terugverdientijd. Een full-electric variant kan je aanschaffen vanaf €7200. Een hybride oplossing koop je al vanaf €2100. De eindfactuur wordt bepaald aan de hand van specifieke factoren zoals de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14400 – €27100Hoog rendement, lange terugverdientijd
Water-water€14300 – €24300Beste rendement
Lucht-lucht€5000 – €6900Zeer betaalbaar
Lucht-water€5400 – €6250Kan ook koelen, maakt relatief veel geluid
Hybride€2425 – €5850Zeer betaalbaar

Wat is het gemiddelde rendement?
Een huishouden met CV-ketel in Oudwoude verbruikt pakweg 1600 m3 gas per jaar. Door een all-electric warmtepomp bespaar je flink op de kosten bij een leverancier als Engie of Qurrent. Je verbruikt wel meer stroom. De uiteindelijke besparing komt uit tussen de €250 tot €310. Met een hybride systeem behoud je jouw gasaansluiting. De besparing ligt vaak wat lager, plusminus €145 op jaarbasis. Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met cijfers gebaseerd op een uitstekend geïsoleerde woning:

# WerkingEnergiebehoefteEnergieprijsBesparing
HR-ketel1125m3€701
Buitenlucht2800kWh€477€224
Bodemwarmte2050kWh€336€365
Hybride1350 kWh + 450 M3€512€189

Populaire vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit een natuurlijke bron als omgevingslucht of aardwarmte. De geïntegreerde warmtewisselaar draagt warmte over aan de centrale verwarming. Deze energie kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt voor heet tapwater.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Oudwoude?

Niet alle huizen zijn zuinig te verwarmen met een warmtepomp. Er gelden enkele van deze randvoorwaarden: de woning moet redelijk geïsoleerd zijn (of bereid tot verbouwen), het huis wordt verwarmd op basis van vloerverwarming of een andere vorm van laagtemperatuurverwarming en er is genoeg ruimte voor een buffervat. Wanneer je gaat voor de zogenaamde hybride pomp is een zuinige CV-ketel belangrijk.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem en kan worden gebruikt bij huizen met mechanische ventilatie. Dit systeem maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming. Dit beperkt het verbruik van energie en hierdoor zal je energierekening lager worden. De pomp werkt slim samen met jouw bestaande gasgestookte HR-ketel, en komt dus in plaats van de simpele ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar is het gewoon te duur? In dat geval kan je kiezen voor de duurzame groene lening in de regio Kollumerland en Nieuwkruisland. Het gaat om een unieke lening met verwaarloosbare rentes, perfect voor iedereen die wil besparen op de energiekosten. De voorwaarden vind je op www.kollumerland.nl. Een ander alternatief: het huren of leasen van een duurzame verwarmingsbron.


Subsidie aanvragen voor mijn installatie

Een warmtepomp is een prijzige installatie. Maar, dikwijls kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Oudwoude. Hoeveel deze tegemoetkoming is hangt samen met energielabel en vermogen van het artikel. De subsidiebedragen schommelen tussen €600 tot wel €2600. Informeren hoeveel subsidie je in april 2024 krijgt voor een volledig elektrische – of hybride warmtepomp voor verwarming Oudwoude (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. Je hebt te maken met een aantal randvoorwaarden: het gaat om een nieuw gekocht systeem, het is volledig geïnstalleerd en je moet de aanvraag uiterlijk 6 maanden na plaatsing indienen.

 • Bij een hybride warmtepomp (5 – 6 kW) krijg je zo’n €1250 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die warmte onttrekken aan buitenlucht vergoeden ze grofweg €1550.
 • Bij de bodembron installaties begint het subsidiebedrag bij pakweg €2150.
 • Voor een energiezuinig systeem krijg je nog eens extra terug (€300, zoek naar een A++ label).
# MerkModelVermogenSubsidie
GeneralWaterstage Comfort 065 KW€1800,-
ViessmannVitocal 300-G BW 301.B066 KW€2800,-
GallettiLEW 041WL45 KW€6300,-

In vier stappen een gasvrije woning

Zonder gas verwarmen? Aan de slag met een energieneutrale woning? Dan heb je een minimale energierekening, slinkt de CO2 uitstoot van jouw woning en geniet je van een comfortabel leefklimaat. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Hierna kan je aan de slag met een omvangrijk stappenplan van de warmteservice Oudwoude aardgasvrij voor jouw zogenaamde huis met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isoleren

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Belangrijk, want zo vermijd je dat de warmte in huis je huis weer verlaat. Degelijke isolatie is een goede uitgangspositie voor een energieneutraal huis. Populaire vormen zijn triple glas en zolderisolatie.

 2. Voldoende ventileren

  Op het moment dat de woning geïsoleerd is, is het noodzakelijk dat frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Een juiste ventilatie mondt uit in een comfortabel klimaat in huis zonder verspilling van warmte. Vaak gaat het om een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. CV-ketel vervangen

  Meer dan 65% van de maandelijkse energienota komt voort uit verwarmen en warm tapwater. Een efficiënt alternatief voor de HR-ketel op basis van gas is een uitstekende oplossing. De warmtepomp is populair, maar er zijn allerlei opties, denk aan infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Systemen zoals een warmtepomp of pelletkachel verbruiken geen of amper gas, maar werken op basis van elektriciteit. De elektra die hiervoor nodig is kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Transformeer jouw dak in een duurzame bron van energie in Kollum, Oost, Noordwest, Zuidwest.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!