Warmtepomp Waaxens

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor een warmtepomp in Waaxens? De CV-ketel kan je inwisselen voor zo’n slimme warmtepomp. Deze installatie benut de energie uit grondwater, aarde of lucht. Erg populair, want het is een economische en duurzame manier voor warm water voor je sanitair of centrale verwarming. De CO-2 uitstoot daalt met 55% en je bespaart al snel €305,00, elk jaar opnieuw. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? Dan kan je het aanschaffen met een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Rendeert het ook in mijn woning? En wat is voor mijn huis het beste systeem? Dit hangt af van meerdere facetten. Op onze website vind je praktische info over een warmtepomp kopen in Waaxens.
warmtepomp-installateur-9152

 • Groene investering
 • Kan woning ook koelen
 • Groot aanbod lokale installateurs
 • Gemakkelijke installatie
 • Snel terugverdiend

ProvincieFriesland
GemeenteDongeradeel
Postcodegebied9152
Netnummer0519 (+31519)
Gas-verbruik M31490 M3
Stroomgebruik kWh2470 kWh
Gemiddelde energierekening€153,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Waaxens

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen is niet altijd eenvoudig. Je vindt verscheidene toepassingen. De vraag is; wat is de beste? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Waaxens biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De verwarmingsinstallateur of loodgieter analyseert uitvoerig het huis en brengt een warmteplan in kaart. De mate van isolatie en de grootte van de woning zijn hierin doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur is er voor vraagstukken als:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan mijn bestaande gasketel wel blijven?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wat is de terugverdientijd?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Interesse in een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Waaxens? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Aan de hand van deze website ontdek jij in korte tijd de beste installateurs die actief zijn in jouw regio. Je ontvangt meerdere offertes op maat. Zodoende bespaar je tot wel 40% op de kosten. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Invullen van persoonsgegevens en de adresgegevens (9152).
 2. Beschrijf jouw woning. Voorbeelden zijn type en leeftijd huis, de manier van isoleren, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Hoe kijk je prijstechnisch? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Klik op verzenden. Na 4-5 dagen krijg je de offerte per mail.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is een manier om – zonder gas – de woning te verwarmen. De warmtepomp haalt warmte uit uit de aarde, grondwater en lucht en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op de verwarming in de woning. Er zijn twee type warmtepompen:

 1. De volledig elektrische – zelfstandige – warmtepomp: 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel schakelt in op momenten dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elk systeem is geschikt voor elke situatie. Dit wordt veroorzaakt door de mate waarin jouw huis geïsoleerd is. In het volgende stukje bekijk jij veelzijdige toelichtingen inzake actuele warmtepompen en wat aansluit op jouw ideaalplaatje. De regionale verwarmingsinstallateur in Waaxens heeft daarover ook veel kennis.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie is een gasaansluiting overbodig geworden. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: vloerverwarming aansturen en heet water uit de kraan op een bewuste manier. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 55% en je profiteert van een besparing tot wel €260,00 per jaar. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. De prijzen voor een volledige installatie liggen tussen de €4.600 en €17.600. We noemen hieronder vier verschillende soorten modellen. Het voornaamste verschil is waar de energie vandaan komt. Elke pomp heeft relevante voordelen, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water type onttrekt warmte uit het grondwater om de centrale verwarming te regelen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie haalt energie uit de aardbodem voor een goed verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie benut energie uit de buitenlucht om het CV-water op te warmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de omgevingslucht en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem wordt aangesloten op jouw reguliere gasgestookte HR-ketel. Een betaalbare manier om te besparen op energiekosten waarop je ook nog een leuke subsidie ontvangt. Je gaat de helft minder gas gebruiken. Standaard gaat het om de mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwe CV-ketel. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €2.250 en €7.500 bij een verwarmingsmonteur uit Waaxens (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-waaxens

Wat zijn de geschatte kosten van een warmtepomp in februari 2024?

Een warmtepomp is eerst even beslist niet goedkoop. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, het resulteert in een fors lagere energierekening. Door gebruik te maken van de hoge subsidie behaal je een goede terugverdientijd. Een full-electric systeem kan je laten installeren voor €6900. Een hybride opstelling is er vanaf €2200. De eindfactuur komt tot stand door specifieke factoren zoals de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14900 – €26200Hoog rendement (COP), erg duur
Water-water€13800 – €24500Relatief klein systeem
Lucht-lucht€5350 – €6475Zeer betaalbaar
Lucht-water€4750 – €6400Lage installatiekosten, veel elektriciteit nodig
Hybride€3000 – €6950Geschikt voor bestaande bouw

Wat levert het op (rendement)?
Een huishouden met CV-ketel in Waaxens gebruikt circa 1490 m3 gas per jaar. Gebruikmakend van een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de kosten bij een leverancier van energie als Greenchoice of Pure Energie. Je verbruikt wel meer stroom. De maximale besparing komt uit tussen de €225 tot €375. Bij hybride modellen gaat het gasverbruik niet naar 0. De gemiddelde besparing is iets minder, gemiddeld €130 (per jaar). Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd met cijfers gebaseerd op een normaal geïsoleerd huis:

Type installatieEnergievraagPrijzenBesparing
HR-ketel1125m3€738
Buitenlucht2550kWh€517€221
Bodemwarmte1625kWh€369€369
Hybride1600 kWh + 600 M3€554€185

Veelgestelde vragen (FAQ)rondom een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit een bron als lucht van buiten of grondwater. De interne warmtewisselaar geeft de warmte af aan het CV-water. De warmte kan ook aan een voorraadvat worden afgegeven voor warm water.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Waaxens?

Helaas, niet alle huizen komen in aanmerking voor een warmtepomp. Hiervoor gelden meerdere eisen: een top-isolatie (oude woning moeten eerst verbouwd worden), het huis wordt verwarmd op basis van laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en er is plek voor een buffervat. In het geval van de zogenaamde hybride pomp is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem en vervangt feitelijk de mechanische ventilatie box. Hij profiteert van warmte uit de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor. Dit beperkt het verbruik van energie en daardoor gaat de energierekening omlaag. Dit systeem werkt slim samen met jouw moderne CV-ketel op gas, en komt dus in plaats van de simpele ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Kan ik gebruik maken van de duurzaamheidslening in de gemeente Dongeradeel?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan bestaat er tegenwoordig de interessante groene lening bij gemeente Dongeradeel. Het is een aantrekkelijke lening met aanlokkelijke rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Zie ook www.dongeradeel.nl. Tevens een goede mogelijkheid: de huur of lease van zo’n installatie.


Subsidie aanvragen voor warmtepompen

Een warmtepomp is een flinke investering. Gelukkig, voor de meeste systemen kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Waaxens. De hoogte van dit bedrag hangt af van het max. vermogen en energielabel van het gekozen model. Subsidiebedragen beginnen bij €825 tot gemiddeld €3100. Benieuwd naar de subsidie in februari 2024 die geldt voor de hybride of volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Waaxens (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. Je hebt te maken met een aantal condities: het systeem is nieuw gekocht, het is volledig geïnstalleerd en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • Bij specifiek een hybride warmtepomp (6 kW) krijg je ong. €1300 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) verstrekken ze om en nabij €1900.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product start de tegemoetkoming bij ongeveer €2050.
 • Kies je voor een extra duurzame installatie, dan krijg je nog eens extra terug (€125, let op het A++ label).
# MerkVariantVermogenSubsidie
GallettiENX022HL25 KW€4300,-
ViessmannVitocal 222-S AWBT-E 221.C1611 KW€2400,-
GallettiLCX 091HQ66 KW€7900,-

Een energieneutrale woning in 4 stappen

De gasaansluiting de deur uit? Aan de slag met een energieneutrale woning? Dan bespaar je flink op de energierekening, daalt de CO2 uitstoot met de helft en realiseer je een aangenaam klimaat in huis. Hoe bereik ik zo’n aangenaam en zuinig huis? Bijgaand komen we met een waardevol stappenplan van de warmteservice Waaxens aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  Zorg voor een optimale isolatie van jouw huis. Vergeet dit niet, want zo voorkom je dat de warmte weer kan ontsnappen. Grondige isolatie vormt de basis van een energieneutraal huis. Grote winst valt te behalen met driedubbelglas en gevelisolatie.

 2. Ventilatie

  Wanneer het huis voldoet aan de isolatienormen, is het belangrijk dat er genoeg wordt geventileerd. Innovatief ventileren mondt uit in een gezond wooncomfort zonder energieverspilling. Grote winst valt te behalen met een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. Op een duurzame manier verwarmen

  Bijna 80% van de totale energierekening vloeit voort uit de CV-installatie en het aanmaken van warm water. Een efficiënt alternatief voor de gasgestookte ketel is een goede stap voorwaarts. Je denkt dan al gauw aan de warmtepomp, maar er zijn meer opties zoals een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen.

 4. Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals infraroodpanelen of een warmtepomp hebben geen gas nodig, maar worden gevoed door elektriciteit. Deze elektra kan je in eigen beheer opwekken middels zonnepanelen. Een nul-op-de-meterwoning wordt zo werkelijkheid in Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!