Warmtepomp Ternaard

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Wil je meer weten over een warmtepomp in Ternaard? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. De pomp profiteert van warmte uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Het betreft een economische en duurzame methode de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De CO-2 reductie kan oplopen tot 40% – 60% en je bespaart op de energierekening, tot wel €270,00 op jaarbasis. Stap je dit jaar nog over op zo’n duurzame installatie? Dan kan je een aankoop doen met een zeer aantrekkelijke subsidie. Is mijn woning geschikt? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dit is afhankelijk van verschillende randvoorwaarden. Hierna tref je uitgebreide informatie over een warmtepomp kopen in Ternaard.
warmtepomp-installateur-9145

 • Beperkte uitstoot van CO-2
 • Heeft dubbele functie (verwarmen en koelen)
 • Toekomstbestendig
 • Slechts sporadisch onderhoud
 • Speciale subsidieregeling

ProvincieFriesland
GemeenteDongeradeel
Postcodegebied9145
Netnummer0519 (+31519)
Gasgebruik M31490 M3
Stroomgebruik kWh2470 kWh
Gemiddelde energierekening€153,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Ternaard

Een installatie van een warmtepomp doe je niet zomaar even. We hebben te maken met velerlei versies. Wat is nu goed voor mij? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Ternaard kan je situatie analyseren (soms zelfs met eigen showroom of winkel). De leverancier of loodgieter bekijkt de woonruimte en bespreekt de details met je. De mate van isolatie en de omvang van de woning zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft wel oplossingen voor vragen zoals:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Is er geen alternatief voor de warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wat is het rendement?

Installatiebedrijven in de buurt contacten voor een offerte
Zoek jij een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Ternaard? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven is dan een slimme keuze. Middels deze pagina check jij bruikbare verwarmingsinstallateurs die werkzaam zijn bij jou in de regio. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Hiermee kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Invullen van persoonsgegevens en de adresgegevens (9145).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Denk aan type woning, hoe je woning geïsoleerd is, en jouw gemiddelde energieverbruik.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Wat is het budget? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Dien de aanvraag in. Na een paar dagen krijg je de offerte per mail.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Een warmtepomp biedt verwarming voor de woning zonder gas. Het systeem maakt slim gebruik van warmte uit uit de aarde, grondwater en lucht en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op de verwarming of het voorraadvat met warm water. We definiëren twee soorten warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): Hiermee kan de HR-ketel de deur uit.
 2. Een hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. De CV-ketel gaat alleen aan als de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elk type warmtepomp kan altijd worden ingezet. Dit heeft te maken met de isolatiewaarden. Bijgaand tref jij uitgebreide details ten aanzien van de diverse warmtepompen en wat aansluit op jouw wensen. De lokale verwarmingsinstallateur in Ternaard kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone oplossing kan je de woning verwarmen zonder gas. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: een warm huis en heet water uit de kraan met het milieu vooropgesteld. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 55% en de besparing loopt op tot €245,00 op jaarbasis. Het systeem werkt op stroom. De totale investering ligt tussen de €5.600 en €21.900. We gaan verder in op 4 verschillende type systemen. Het echte verschil is de energietoevoer. Elk systeem heeft zijn eigen kenmerken, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp gebruikt de warmte uit grondwater voor een energieneutraal verwarmd huis.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie profiteert van energie uit de aardbodem om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water oplossing maakt slim gebruik van warmte uit de lucht van buiten om de woning te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de lucht van binnen en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp sluit je aan op jouw “ouderwetse” CV-ketel. Een laagdrempelige oplossing om te bezuinigen op de energierekening waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Je gaat de helft minder gas gebruiken. In de basis spreken we dan over de mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwere HR-ketel. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €2.275 en €6.250 bij een verwarmingsmonteur uit Ternaard (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-ternaard

Wat zijn de actuele kosten van een warmtepomp in februari 2024?

Een warmtepomp is aanvankelijk een flinke kostenpost. Echter, het betekent een fors lagere energierekening. Dankzij aantrekkelijk subsidies heb jij een goede terugverdientijd. Een full-electric pomp is beschikbaar vanaf €6700. Het hybride systeem kan je aanschaffen vanaf €3200. De uiteindelijke kostprijs komt tot stand door verscheidene onderwerpen zoals type systeem, warmtevraag en mate van isolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11300 – €24600Zeer efficiënt, erg duur
Water-water€16000 – €23500Koelende functie
Lucht-lucht€5150 – €6050Redelijk betaalbaar
Lucht-water€5300 – €6750Gemakkelijk plaatsen, geleverd met buitenunit
Hybride€2225 – €5400Goed voor EPC waarde

Is het rendement aantrekkelijk?
Een huis met CV-ketel in Ternaard consumeert om en nabij 1490 m3 gas op jaarbasis. Door middel van een all-electric warmtepomp bespaar je enorm op de energierekening van een energie aanbieder als Essent of Vandebron. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De jaarlijkse besparing ligt tussen de €225 tot €390. Bij hybride systemen gebruik je deels stroom in plaats van gas. De jaarlijkse besparing komt iets lager uit, zo’n €125 per jaar. Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd baserend op een hoge isolatiewaarde:

# SysteemEnergiebehoefteEnergieprijzenBesparingen
HR-ketel1225m3€733
Buitenlucht2500kWh€476€257
Bodemwarmte1900kWh€330€403
Hybride1300 kWh + 500 M3€513€220

Vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit velerlei bronnen zoals bijv. omgevingslucht of aardwarmte. De interne warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) het CV-water. De energie is tevens geschikt voor een voorraadvat voor warm water.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Ternaard?

Niet alle huizen zijn efficiënt te verwarmen met een warmtepomp. Hiervoor gelden een stuk of wat vereisten: het betreft een goed geïsoleerde woning (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), je beschikt over laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en er kan een buffervat geplaatst worden. Als het gaat om een hybride variant dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem en kan worden gebruikt bij huizen met mechanische ventilatie. Hij maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor. Zo ga je efficiënt met energie om en hierdoor zal je energierekening lager worden. De installatie wordt aangesloten op jouw bestaande CV-ketel, en is een vervanger voor de eenzijdige ventilatiebox. Prima oplossing voor kleine huizen (flats en appartementen).

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Dongeradeel?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar kan je het nu niet betalen? Wacht niet te lang, want dan is er de unieke groene lening via jouw gemeente Dongeradeel. Kort gezegd een tijdelijke lening met aanlokkelijke rente, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. Ga ook naar www.dongeradeel.nl. Daarnaast kan men ook kiezen voor huur of lease van een van de besproken systemen.


Hoeveel subsidie ontvang ik?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Echter, gewoonlijk heb je recht op de ISDE-subsidie Ternaard. Hoeveel deze tegemoetkoming is wordt berekend a.d.h.v. het type en het vermogen van het artikel. De subsidies variëren van €550 tot gemiddeld €2450. Onderzoek doen naar de februari 2024 subsidie voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Ternaard (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. We onderscheiden een aantal randvoorwaarden: je hebt een nieuw model gekocht, het is netjes aangesloten en binnen 180 dagen na de montage moet de aanvraag officieel zijn ingediend.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (6 kW) vergeven ze zo’n €1250 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) vergeven ze pakweg €1750.
 • Bij systemen met een bodembron kan je uitgaan van minimaal zo’n €2050.
 • Voor een systeem met een gunstig energielabel krijg je iets extra (€250, bij een A++ label).
# MerkTypeKrachtSubsidie
GallettiMCW 010HLM9 KW€2800,-
ViessmannVitocal 222-S AWBT-M-E 221.C065 KW€1800,-
GallettiLCX 042HQ32 KW€4500,-

In vier stappen een gasvrije woning

Een einde maken aan jouw gasverbruik? Aan de slag met een energieneutrale woning? Dan heb je een minimale energierekening, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en geniet je van een aangename leefomgeving. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Onderstaand doorloop je een omvangrijk stappenplan van de warmteservice Ternaard aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  Jouw huis isoleren is een uitstekend begin. Vergeet dit niet, want zo verhinder je dat gewonnen warmte naar buiten gaat. Degelijke isolatie is een goede uitgangspositie voor een energiezuinig huis of bedrijfspand. Grote winst valt te behalen met isolatie van de spouwmuur en gevelisolatie.

 2. Ventilatie

  Zodra de isolatie gedaan is, is het belangrijk dat er schone en frisse lucht in huis is. Innovatief ventileren zorgt voor een comfortabel leefklimaat zonder energieverspilling. Populaire vormen zijn balansventilatie en een WTW-systeem.

 3. CV-ketel vervangen

  Ruim 70% van het energiegebruik vloeit voort uit de centrale verwarming en warm water. Een verantwoord alternatief voor de CV-ketel op basis van gas is daarom aan te raden. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan infraroodpanelen, een biomassaketel of zonneboiler.

 4. Stroom genereren met zonnepanelen

  Duurzame verwarmingsbronnen zoals een warmtepomp of infraroodpanelen verbruiken geen of amper gas, maar wel elektriciteit. Dit stukje elektra kan je in eigen beheer opwekken middels zonnepanelen. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Dokkum, Metslawier, Ee – Zuidoost, Anjum – Noordoost, Oosternijkerk – Noordwest, Ternaard, Holwerd, Hantum.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!