Warmtepomp Ruinerwold

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Meer weten over een warmtepomp in Ruinerwold? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. Hij benut de energie uit buitenlucht, grond of water. Dit is een zuinige en ecologische manier om uw woning en tapwater te verwarmen. De CO-2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 25% – 50% en je bespaart al snel €260,00 op jaarbasis. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? In zo’n geval ontvang je een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Werkt het ook in mijn woning? En welk type past bij mijn woning? Dat ligt aan meerdere variabelen. Als je iets verders scrollt vind je uitgebreide informatie over een warmtepomp kopen in Ruinerwold.
warmtepomp-installateur-7961

 • Woning verwarmen met respect voor milieu
 • Ook koelen is mogelijk
 • Geen last van stijgende stroomprijzen
 • Eenvoudig te programmeren
 • Ieder jaar weer energiekosten besparen

ProvincieDrenthe
GemeenteDe Wolden
Postcode7961
Netnummer0522 (+31522)
Gas-verbruik M31830 M3
Stroomgebruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€195,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Ruinerwold

Het inregelen van een warmtepomp doe je niet zomaar even. Er bestaan flink wat toepassingen. Wat is nu goed voor mij? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Ruinerwold biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De vakman of loodgieter bestudeert de woning / bedrijfspand en kan een plan opstellen. De staat van isolatie en de energievraag zijn belangrijke zaken. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met issues zoals:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Biedt alleen een warmtepomp alles wat ik nodig heb?
 • Werkt het ook samen met mijn bestaande HR-ketel?
 • Wat kost het, en wanneer heb ik het terugverdiend?

Installatiebedrijven in de buurt contacten voor een offerte
Geïnteresseerd in een goede en goedkope warmtepomp in Ruinerwold? Het vergelijken van regionale installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. Geholpen door onze website ontdek je in korte tijd installateurs uit de buurt. Zet alle offertes op een rijtje. Op die manier worden de kosten een stuk lager. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (7961).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Zaken als categorie woning, isolatiewaarden, en jouw jaarlijkse energiegebruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Wat is het budget? Wil je hybride of volledig elektrisch?
 4. Verstuur de gegevens. In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is een manier om – zonder gas – de woning te verwarmen. Het systeem gebruikt warmte uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Hieronder behandelen we twee soorten warmtepompen:

 1. Een Stand Alone (volledig elektrische warmtepomp): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert innovatie met een gas-ketel in één installatie. De HR-ketel ondersteunt in het geval dat het buiten erg koud is, of voor warm tapwater.

Niet elke soort warmtepomp past bij jouw woning en situatie. Dit heeft te maken met de isolatie van je woning. Op deze pagina doorzoek jij accurate toelichtingen omtrent de diverse warmtepompen en wat past bij jouw situatie. De lokale verwarmingsinstallateur in Ruinerwold heeft daarover ook veel kennis.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric installatie is gas niet langer nodig. De gasketel kan helemaal uit je woning: vloerverwarming aansturen en warm water uit de kraan waarbij duurzaamheid op plek 1 staat. De CO2 uitstoot wordt teruggedrongen met 30% – 55% en het bespaart flink geld, tot wel €240,00 per jaar. Het is een volledig elektrische oplossing. De prijs ligt tussen de €3.800 en €15.200. Er bestaan in Nederland vier verschillende type modellen. Het doorslaggevende verschil is de bron van energie. Elk apparaat heeft weer individuele voordelen, prijs en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp gebruikt de energie uit grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water systeem gebruikt de warmte uit de aardbodem om uw woning duurzaam te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem profiteert van energie uit de buitenlucht om een warm huis te faciliteren.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht type maakt slim gebruik van energie uit de omgevingslucht en verwarmd het huis via luchtkanalen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem werkt feitelijk samen met jouw bestaande CV-ketel. Een uitstekende oplossing om maandelijkse lasten te verminderen met een CO2 reductie tot wel 40%. Je gaat tot wel 50% minder gas verbruiken. In de regel beslaat dit de combi van een luchtwarmtepomp en een nieuwe CV-ketel. De kostprijs schommelt tussen de €2.850 en €6.275 bij een verwarmingsmonteur uit Ruinerwold (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-ruinerwold

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in september 2023?

Een warmtepomp is initieel een vrij grote investering. Dat is niet voor niets, het betekent lagere maandlasten door een lagere energienota. Met behulp van aantrekkelijk subsidies heb je een interessante terugverdientijd. 0laat je al plaatsen voor €6100. Een hybride systeem laat je al plaatsen voor €2300. De uiteindelijke rekening wordt gebudgetteerd middels verscheidene onderwerpen zoals soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14200 – €26000Geen buitenunit, erg duur
Water-water€16000 – €23900Zelfstandig systeem
Lucht-lucht€4950 – €6800Flexibel systeem (ook als airco)
Lucht-water€3650 – €6625Totaaloplossing, vraagt veel stroom
Hybride€2600 – €6000Iedereen kan hier van profiteren

Hoe hoog is het rendement?
Een gezin met CV-ketel in Ruinerwold gebruikt om en nabij 1830 m3 gas p/jaar. Met behulp van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de nota van een leverancier als Essent of Powerpeers. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De maximale besparing varieert van €270 tot €300. Bij hybride oplossingen verbruik je zowel gas als stroom. De besparing ligt vaak wat lager, ongeveer €175 (12 maanden). Onderstaand een aantal prijscalculaties van de terugverdientijd met als basis een goed geïsoleerd eengezinswoning:

# WerkingEnergievraagEnergiekostenBesparing
HR-ketel1050m3€698
Buitenlucht2350kWh€489€209
Bodemwarmte1700kWh€349€349
Hybride1525 kWh + 425 M3€524€175

Recente vragen (FAQ)rondom het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit diverse bronnen zoals lucht of uit de bodem. Een warmtewisselaar draagt warmte over aan het afgifte systeem (bijv. vloerverwarming). Deze warmte is ook toe te passen op een voorraadvat voor aangenaam warm water.

Is een warmtepomp verstandig voor mijn woning in Ruinerwold?

Niet alle soorten woningen hebben baat bij een warmtepomp. Hiervoor gelden een stuk of wat randvoorwaarden: het betreft een goed geïsoleerde woning (bestaande woning van na 1980), in het huis zitten radiatoren (LTV) of vloerverwarming en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. In het geval van een hybride oplossing is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem voor huizen met mechanische ventilatie. Hij is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en past dit toe op de verwarming. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en ga je veel minder betalen voor energie. De pomp werkt samen met jouw “ouderwetse” CV-ketel op gas, en is dus meteen het alternatief voor de huidige ventilatiebox. Rendeert goed in flats/appartementen.

Kan ik gebruik maken van de duurzaamheidslening in de gemeente De Wolden?

Wil jij ook goedkoper en efficiënter verwarmen? Maar moet je op de kosten letten? Goed nieuws, want dan bestaat er tegenwoordig de unieke groene lening van je gemeente De Wolden. Het is een speciaal soort lening met een betaalbare rente, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. Zie ook www.dewolden.nl. Mogelijk ook interessant: het leasen of huren van een installatie.


Hoeveel subsidie kan ik krijgen?

Een warmtepomp is een flinke investering. Maar, voor de meeste systemen kan je gebruik maken van de ISDE-subsidie Ruinerwold. Hoeveel deze tegemoetkoming is wordt berekend a.d.h.v. energielabel en vermogen van de geplaatste artikelen. De subsidiebedragen schommelen tussen €525 tot plusminus €2850. Informeren hoeveel subsidie je in september 2023 krijgt voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Ruinerwold (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. Er gelden een aantal regels: het is een nieuw type (geen 2e hands model), hij is in werking en je moet de aanvraag uiterlijk 6 maanden na plaatsing indienen.

 • Wanneer we het hebben over een hybride warmtepomp (5 – 6 kW) moet je rekenen op om en nabij €1350 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die warmte onttrekken aan buitenlucht moet je rekenen op zo’n €1875.
 • Bij de bodembron installaties kan je uitgaan van minimaal grofweg €2400.
 • Voor een systeem dat weinig stroom verbruikt ligt het bedrag nog weer wat hoger (€250, met name A++ labels).
# MerkModelPowerSubsidie
EldomEE HPS 1500 KW€1100,-
Stiebel-EltronWPL 25 AC Compact Duo set 2 (239110)13 KW€2600,-
DanfossDHP-L Opti 1011 KW€2900,-

Stappenplan voor energieneutrale huizen

Geen gas meer verbruiken? Kies jij voor een energieneutrale woning? Dan heb je een minimale energierekening, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en krijg je een comfortabel klimaat in huis. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Onderstaand vind je een nuttig stappenplan van de warmteservice Ruinerwold aardgasvrij om zelf jouw “0 op de meter” woning te bewerkstelligen.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  De woning grondig isoleren. Zo weet je zeker dat warme lucht binnenshuis blijft. Goede isolatie vormt de basis van een energiezuinig huis of bedrijfspand. Je kunt denken aan bodemisolatie en kruipruimte isolatie.

 2. Slim ventileren

  Zodra goede isolatie aanwezig is, is het essentieel dat de woning constant geventileerd wordt. Innovatief ventileren betekent een aangename leefomgeving zonder onnodig warmteverlies. Voorbeelden zijn een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. Duurzaam verwarmen

  Bijna 80% van de maandelijkse energienota heeft te maken met onze verwarming en het aanmaken van warm water. Een milieuvriendelijk alternatief voor de gasinstallatie is een goede keuze. De warmtepomp is populair, meer er zijn meer mogelijkheden zoals een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen.

 4. Duurzame stroom met zonnepanelen

  Installaties zoals een warmtepomp of biomassaketel verbruiken geen of amper gas, maar sluit je aan op stroom. De elektra die hiervoor nodig is kan je zelf opwekken via zonlicht dankzij zonnepanelen. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Zuidwolde, Alteveer, Kerkenveld, Drogteropslagen, Linde, Fort, Veeningen, Echten, Ruinen, Eursinge, Ansen, Ruinerwold, Koekange, De Wijk.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!