Warmtepomp Onderdendam

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar een warmtepomp in Onderdendam? De CV-ketel kan je inwisselen voor zo’n slimme warmtepomp. De installatie profiteert van warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Erg populair, want het is een voordelige en verantwoorde methode om je huis te verwarmen. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 55% en de besparing loopt op tot €240,00, elk jaar opnieuw. Direct aan de slag met een duurzame warmtepomp? In dat geval heb je recht op een royale subsidie. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En welke installatie is geschikt voor mij? Het antwoord hangt af van meerdere facetten. Als je iets verders scrollt vind je handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Onderdendam.
warmtepomp-installateur-9959

 • Gebruikt duurzame energiebronnen
 • Verkoeling in de zomer
 • Lange garanties en goede voorwaarden
 • Onderhoudsarme investering
 • Lange levensduur

ProvincieDrenthe
GemeenteBedum
Postcode-regio9959
Netnummer050 (+3150)
Gas-gebruik M31540 M3
Stroomgebruik kWh2580 kWh
Gemiddelde energierekening€159,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Onderdendam

Een warmtepomp goed installeren is een moeilijke handeling. Er is keuze uit allerlei versies. Maar welk model past bij onze woning? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Onderdendam kan je hierbij helpen (soms in winkel / showroom). De monteur of loodgieter analyseert de woning / bedrijfspand en kan een plan opstellen. Hoe je woning geïsoleerd is, en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt hulp met punten zoals:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Biedt alleen een warmtepomp alles wat ik nodig heb?
 • Moet mijn huidige HR-ketel de deur uit?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een prijsopgave doen bij installatiebedrijven
Op zoek naar een professionele goedkope warmtepomp in Onderdendam? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Geholpen door onze tool tref jij moeiteloos de beste installateurs die werken in jouw postcodegebied. Je ontvangt meerdere offertes op maat. Daarmee kan je fors bezuinigen op de investering. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Geef aan hoe we je kunnen bereiken en wat je postcode is (9959).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Zaken als soort woning, de manier van isoleren, en jouw gemiddelde energieverbruik.
 3. Geef uw voorkeuren door. Naar welke tarieven kijk je? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Dien het formulier in. Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. Dit innovatieve systeem gebruikt warmte uit bijv. de grond of uit de lucht en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op de verwarming in de woning. We onderscheiden twee soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Maakt een combinatie met de standaard gasgestookte ketel. De CV-ketel springt alleen bij in het geval dat het heel koud is of voor warm kraanwater.

Niet elk type warmtepomp is perse interessant voor jou. Een belangrijk aspect is de mate waarin jouw huis geïsoleerd is. Verderop lees je actuele adviezen aangaande alle verschillende warmtepompen en wat aansluit op jouw wensen en soort huis. De regionale verwarmingsinstallateur in Onderdendam kan jou hierover ook meer vertellen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone oplossing is een gasaansluiting overbodig geworden. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: radiatoren / vloerverwarming aansturen en heet water uit de kraan op een bewuste manier. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 50% en de potentiële besparing ligt op €325,00 op jaarbasis. Dit werkt volledig op stroom. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €3.800 en €12.000. We spreken over 4 verschillende type installaties. Het onderscheid zit hem in de bron. Elke merk heeft zijn eigen plus- en minpunten, totaalprijs en vermogen.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing profiteert van energie uit grondwater om het huis lekker warm te stoken.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water pomp benut energie uit de aarde voor warm tapwater en centrale verwarming.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem onttrekt warmte uit de lucht van buiten om het huis lekker warm te stoken.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht oplossing onttrekt energie uit de buitenlucht en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem sluit je aan op jouw reguliere HR-ketel. Een voordelige manier om de energiekosten terug te dringen die ook nog eens hartstikke duurzaam is. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Vaak slaat dit op de mix van een luchtwarmtepomp en een moderne HR-ketel. De prijs ligt tussen de €2.075 en €6.675 bij een verwarmingsmonteur uit Onderdendam (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-onderdendam

Wat zijn de kosten van een warmtepomp (januari 2023), en wat levert het op?

De warmtepomp is in eerste instantie een kostbaar systeem. Gelukkig, het mondt uit in een significant lagere energierekening. Geholpen door interessante subsidies profiteer jij van een interessante terugverdientijd. Een volledig elektrische variant is beschikbaar vanaf €6500. Een hybride opstelling koop je al vanaf €2200. De factuur wordt getekend door velerlei aspecten als gas en stroom verbruik, isolatie en model installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11800 – €27400Veel besparen, erg duur
Water-water€13900 – €23300Uitstekend rendement
Lucht-lucht€4600 – €6750Vaak in hybride opstelling
Lucht-water€5050 – €7150Aansluitbaar op CV, veel stroom benodigd
Hybride€2650 – €5100Goede tussenoplossing

Wat kan gezegd worden over het rendement?
Een woning met CV-ketel in Onderdendam gebruikt pakweg 1540 m3 gas per jaar. Door middel van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de jaarlijkse kosten bij een energieleverancier als Energiedirect of Oxxio. Je stroomverbruik neemt wel toe. De potentiële besparing komt uit tussen de €270 tot €315. Bij hybride producten verbruik je zowel gas als stroom. De besparing ligt vaak wat lager, zo’n €200 op jaarbasis. Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd met als fundament een uitstekend geïsoleerde woning:

Soort systeem EnergiebehoefteKostenBesparingen
HR-ketel1075m3€666
Buitenlucht2725kWh€440€226
Bodemwarmte1825kWh€306€360
Hybride1400 kWh + 425 M3€473€193

Meest gestelde vragen (FAQ)aangaande een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van warmte uit diverse bronnen zoals ventilatielucht of uit de bodem. Je warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de verwarming of het voorraadvat met warm water. De warmte wordt ook gebruikt voor het voorraadvat voor warm water in keuken en badkamer.

Werkt een warmtepomp ook in mijn woning in Onderdendam?

Niet alle huizen zijn even interessant. Er zijn een aantaleisen: een hoge isolatiewaarde (oude woning moeten eerst verbouwd worden), er wordt gewerkt met vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Als het gaat om een hybride opstelling dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Is de ventilatiewarmtepomp iets voor mij?

Een ventilatiewarmtepomp is een handige oplossing en vervangt feitelijk de mechanische ventilatie box. Dit model profiteert van warmte uit de ventilatielucht en kan hiervoor een huis verwarmen. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en daalt je energierekening. De pomp werkt samen met jouw reguliere gasgestookte HR-ketel, en vervangt op die manier de standaard ventilatiebox. Rendeert goed in flats/appartementen.

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Bedum?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar heb je weinig financiële middelen? In dit scenario bestaat er tegenwoordig de unieke groene lening via jouw gemeente Bedum. Kort gezegd een speciale lening met beperkte rente, geschikt voor mensen die duurzaam willen investeren in hun huis. Bezoek ook www.bedum.nl. Tevens een goede mogelijkheid: huren of leasen van een systeem.


Hoe zit het met de subsidie?

Een warmtepomp is een flinke kostenpost. Goed om te weten, voor de meeste systemen kan je profiteren van de ISDE-subsidie Onderdendam. Hoeveel deze tegemoetkoming is hangt af van de energiezuinigheid en het vermogen van het product. De subsidiebedragen schommelen tussen €825 en lopen op tot wel €3600. Nieuwsgierig naar de actuele subsidie in januari 2023 voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Onderdendam (aardgasvrij)? De geldige ISDE apparatenlijst kan je bekijken op RVO.nl. Er gelden een aantal regels: het gaat om een nieuw gekocht systeem, hij is aangesloten en je moet de aanvraag uiterlijk 6 maanden na plaatsing indienen.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (6 kW) ontvang je ongeveer €1350 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht vergoeden ze circa €1550.
 • Bij de grotere bodembron installaties mag jij rekenen op minimaal om en nabij €2500.
 • Voor een energiezuinig systeem krijg je iets extra (€125, let op het A++ label).
# MerkVariantPowerSubsidie
HitachiYutaki-S Combi RWD-2.0NWE-200S4 KW€1700,-
Western AirconditioningZETA REV HP XT 3.231 KW€4250,-
Hewalexpcwu300sk-2,3kw0 KW€1100,-

Een energieneutrale woning in 4 stappen

Een woning zonder gas? In een energieneutrale woning heb je een minimale energierekening, daalt de CO2 uitstoot met de helft en realiseer je een optimaal klimaat in huis. Maar hoe realiseer ik dit? Bijgaand is er een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Onderdendam aardgasvrij voor jouw zogenaamde huis met 0 op de meter.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. De basis: isolatie

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Dan vermijd je dat gewonnen warmte weer kan ontsnappen. Een solide isolatie is het fundament van een NOM (nul op de meter) woning. Je kunt denken aan isolatie van de spouwmuur en isolatie van de kruipruimte.

 2. Ventilatie

  Indien de woning de juiste isolatiewaarden heeft, is het belangrijk dat de woning constant geventileerd wordt. Continu ventileren leidt tot een optimale leefomgeving zonder veel energieverlies. Voorbeelden zijn balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Zo’n 75% van de energie die we gebruiken heeft te maken met het verwarmen van onze woning en het aanmaken van warm water. Een duurzaam alternatief voor de gas HR-ketel is een goede stap voorwaarts. De warmtepomp ligt voor de hand, meer er zijn meer mogelijkheden zoals een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Installaties zoals een biomassaketel of warmtepomp werken (grotendeels) zonder gas maar worden gevoed door stroom. Deze stroom kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Zodoende werk je toe naar een energieneutraal huis in Jouw regio.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!