Warmtepomp Wolvega

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met een warmtepomp in Wolvega? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. De installatie onttrekt energie uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht. Erg populair, want het is een voordelige en milieuvriendelijke methode om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. De uitstoot van CO-2 kan worden teruggedrongen met 30% – 55% en de besparing op de energienota loopt op tot €250,00, elk jaar opnieuw. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In dit scenario kan je het laten plaatsen met een zeer aantrekkelijke subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welk type installatie rendeert het beste in mijn woning? Dat wordt bepaald door diverse factoren. In het volgende kopje bekijk je handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Wolvega.
warmtepomp-installateur-8471

 • Een woning met 0 op de meter realiseren
 • Kan ook verkoeling brengen
 • Je woning van het gas af
 • Onderhoudsarme investering
 • Lange levensduur

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode8471
Netnummer050 (+3150)
Gasverbruik M31590 M3
Stroomgebruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energiekosten€166,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Wolvega

Een installatie van een warmtepomp is niet altijd eenvoudig. Het aanbod omslaat meerdere installaties. Wat is voor mij het beste alternatief? Daarvoor is goed advies nodig. Een warmtepomp installatiebedrijf in Wolvega kan je van goed advies voorzien (soms in winkel of showroom). De vakman of loodgieter inspecteert jouw huis en maakt een indicatie van de wensen. De isolatiewaarden en maandelijks energieverbruik zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt hulp met punten zoals:

 • Past het ook bij mijn type huis?
 • Biedt alleen een warmtepomp alles wat ik nodig heb?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Wat zijn de kosten, en wat is het rendement?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Wil jij een goede en goedkope warmtepomp in Wolvega? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven is dan een slimme keuze. Gebruikmakend van deze website ontdek je snel verwarmingsinstallateurs in jouw omgeving. Maak een goede vergelijking van de offertes. Zo kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (8471).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Zaken als type huis, de manier van isoleren, en jouw gemiddelde energieverbruik.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Wat mag het project kosten? Wil je hybride of volledig elektrisch?
 4. Dien het formulier in. Na zo’n 5 werkdagen volgen de betreffende offertes.

Welk type warmtepomp past in mijn woning?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. Het systeem onttrekt warmte uit grondwater, aarde of lucht en geeft deze via een warmtewisselaar af aan het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Hieronder behandelen we 2 type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Maakt een combinatie met de standaard gasgestookte ketel. Je CV-ketel start met werken als als het echt koud is, en de warmtepomp het niet alleen kan.

Niet elk apparaat is geschikt voor elke situatie. Dit heeft te maken met hoe je woning geïsoleerd is. In de paragraaf hierna tref je bruikbare raadgeving omtrent beschikbare warmtepompen en wat schikt naar jouw verwachtingen. De regionale verwarmingsinstallateur in Wolvega heeft hier ook meer informatie over.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric systeem kan je helemaal van het aardgas af. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: een warme woning en warm water om te douchen en wassen op een bewuste manier. Zodoende slinkt de CO2-uitstoot met wel 55% en de besparing loopt op tot €250,00, elk jaar opnieuw. Dit werkt volledig op stroom. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €5.900 en €11.100. Er bestaan in Nederland 4 verschillende type modellen. Het echte verschil is de input van energie. Elk type installatie heeft zijn eigen plus- en minpunten en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water systeem profiteert van warmte van het grondwater om de woning te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant maakt slim gebruik van energie uit de aarde om uw woning duurzaam te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant neemt de energie uit de omgevingslucht om het huis lekker warm te stoken.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem haalt energie uit de buitenlucht en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem wordt aangesloten op jouw “ouderwetse” HR-ketel. Een prima manier om een lagere energienota te realiseren waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. In de praktijk gaat het om zo’n mix van een luchtwarmtepomp en een up-to-date HR-ketel. De prijs ligt tussen de €2.375 en €4.200 bij een verwarmingsmonteur uit Wolvega (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-wolvega

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (september 2022) en wat is de opbrengst?

Een warmtepomp is aanvankelijk best wel prijzig. Maar, het betekent lagere maandlasten door een lagere energienota. Middels ISDE subsidie geniet jij van een goede terugverdientijd. Een full-electric variant laat je al plaatsen voor €6400. Een hybride oplossing is beschikbaar vanaf €2600. De eindfactuur kan men berekenen met verschillende facetten zoals isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13100 – €26600Hoge besparing, lange terugverdientijd
Water-water€13300 – €23200Altijd constante temp.
Lucht-lucht€4400 – €6000Vaak in hybride opstelling
Lucht-water€4100 – €7100Totaaloplossing, neemt ruimte buiten in
Hybride€2600 – €6100Voor praktische elke woning

Wat levert het op (rendement)?
Een huishouden met CV-ketel in Wolvega gebruikt grofweg 1590 m3 gas per jaar. Op basis van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de jaarlijkse kosten bij een leverancier van energie als Essent of Qurrent. Je stroomverbruik neemt wel toe. De energiebesparing ligt tussen de €275 tot €325. Bij hybride oplossingen behoud je jouw gasaansluiting. De jaarlijkse besparing komt iets lager uit, ongeveer €160 (per jaar). Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met als basis een degelijk geïsoleerde woning:

Soort systeem EnergiegebruikEnergieprijsBesparingen
HR-ketel1075m3€660
Buitenlucht2700kWh€436€224
Bodemwarmte1775kWh€304€356
Hybride1600 kWh + 550 M3€469€191

Interessante vragen (FAQ)m.b.t. een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan (natuurlijke) bronnen als omgevingslucht, ventilatielucht of bodem. De aanwezige warmtewisselaar geeft de warmte af aan afgiftesysteem in de woning. De warmte kan ook aan een voorraadvat worden afgegeven voor warm water om te douchen.

Is een warmtepomp rendabel in mijn huis in Wolvega?

Helaas, niet alle huizen hebben baat bij een warmtepomp. We onderscheiden een paar vereisten: isolatie moet goed voor elkaar zijn (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), de woning wordt verwarmd met vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren en er kan een buffervat geplaatst worden. Wanneer je gaat voor een hybride variant is ook een moderne HR-ketel nodig.

Is de ventilatiewarmtepomp iets voor mij?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem voor huizen met mechanische ventilatie. Dit maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor. Deze manier is heel effectief en daardoor gaat de energierekening omlaag. Hij werkt samen met jouw bestaande HR-ketel op gas, en vervangt de reguliere ventilatiebox. Ook geschikt voor flats/appartementen.

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Weststellingwerf?

Jouw huis op een duurzame manier verwarmen? Maar kijk je specifiek naar lage prijzen? In zo’n geval is er de erkende groene lening via jouw gemeente Weststellingwerf. We hebben het over een een kortlopende lening met een scherpe rente, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Voor meer info zie www.weststellingwerf.nl. Een andere optie is het leasen of huren van een installatie.


Hoeveel subsidie ontvang ik?

Een warmtepomp is best wel prijzig. Maar, normaal kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Wolvega. De hoogte van dit bedrag hangt af van energielabel en vermogen van het product. De subsidies beginnen bij circa €575 tot maar liefst €1700. Informeren naar de subsidie in september 2022 die geldt voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Wolvega (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. We onderscheiden een aantal voorwaarden: het is een nieuw type (geen 2e hands model), het systeem is operationeel en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (5,5 kW) vergoeden ze om en nabij €1475 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht verstrekken ze grofweg €1950.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product starten de bedragen vanaf ong. €2000.
 • Voor een energiezuinig systeem krijg je iets meer terug (€250, zoek naar een A++ label).
# MerkVariantPowerSubsidie
EnersoTBW 6666 KW€8400,-
TechnecoVulcan 12 ACRM (W/W)16 KW€3400,-
EnergyPanelThermboil TB-250-E MS0 KW€1100,-

Een energieneutrale woning in 4 stappen

Geen gas meer verbruiken? Investeer jij in een energieneutrale woning? Dan gaat de energienota fors omlaag, neem je jouw verantwoordelijkheid voor het klimaat en krijg je een comfortabel leefklimaat. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Onderstaand doorloop je een actueel stappenplan van de warmteservice Wolvega aardgasvrij die ondersteuning biedt bij het verwezenlijken van een 0 op de meter woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  De meeste winst haal je met isoleren. Hiermee vermijd je dat de warmte in huis naar buiten gaat. Fatsoenlijke isolatie legt de basis voor een woning met 0 op de meter. Je kunt denken aan isolatie van de spouwmuur en kruipruimte isolatie.

 2. Ventileren

  Wanneer het huis voldoet aan de isolatienormen, is het noodzakelijk dat er genoeg wordt geventileerd. Goede ventilatie resulteert in een prettig binnenklimaat zonder onnodig warmteverlies. Je kunt denken aan balansventilatie, een WTW-systeem of een ventilatiewarmtepomp.

 3. De gasketel de deur uit

  Veruit het belangrijkste deel van het energiegebruik kunnen we terugbrengen naar onze verwarming en heet water uit de kraan. Een efficiënt alternatief voor de gasgestookte CV-ketel is dan ook zeker aan te raden. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, meer er zijn meer mogelijkheden zoals een zonneboiler, pelletkachel of infraroodpanelen.

 4. Stroom genereren met zonnepanelen

  Milieuvriendelijke systemen zoals infraroodpanelen of een warmtepomp werken niet op basis van gas, maar sluit je aan op elektriciteit. De gevraagde stroom kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Wolvega, Sonnega, Helomavaart, Munnekeburen, Scherpenzeel, Oldeholtpade, Blesdijke, Steggerda, Noordwolde.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!