Warmtepomp Sonnega

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar een warmtepomp in Sonnega? De warmtepomp zorgt dat jouw CV-ketel niet meer nodig is. Dit systeem neemt energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Dit is een zuinige en duurzame oplossing de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De CO-2 uitstoot kunt u verminderen met 35% – 55% en je bespaart op de energierekening, tot wel €325,00, elk jaar opnieuw. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? In dit scenario kan je het aanschaffen met een interessante subsidie. Past het ook bij mijn type huis? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Dit hangt af van verschillende aspecten. Hierna vind jij meer info over een warmtepomp kopen in Sonnega.
warmtepomp-installateur-8478

 • Minder vervuiling
 • Werkt met een slimme thermostaat
 • Ruim aanbod in de regio
 • Relatief weinig onderhoud
 • Tot de helft aan subsidie terugvragen

ProvincieFriesland
GemeenteWeststellingwerf
Postcode-regio8478
Netnummer0561 (+31561)
Gas-verbruik M31590 M3
Stroomverbruik kWh2770 kWh
Gemiddelde energierekening€166,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Sonnega

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen doe je niet zomaar even. Je hebt keuze uit meerdere toepassingen. Wat past bij mijn situatie? Je wilt dan in contact komen met een vakman. Een warmtepomp installatiebedrijf in Sonnega kan je situatie analyseren (soms zelfs met eigen showroom of winkel). De installateur of loodgieter bestudeert de woonruimte en kan een plan opstellen. De staat van isolatie en het jaarlijkse energiegebruik zijn doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft wel oplossingen voor issues zoals:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Wat is de prijs, en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een prijsopgave doen bij installatiebedrijven
Op zoek naar een erkende en goedkope warmtepomp in Sonnega? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. Dankzij warmtepomprevolutie.nl vind jij in enkele stappen (verwarmings)installateurs die werken in jouw postcodegebied. Je krijgt offertes van verschillende aanbieders. Op die manier kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Hoe werkt dit?

 1. Vul als eerste je persoonlijke gegevens in (8478).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Zaken als soort huis, aangebrachte isolatie, en stroom/gasverbruik.
 3. Wat zijn de specifieke wensen? Wat is het budget? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Dien de aanvraag in. Na een paar dagen volgen de betreffende offertes.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp is een slimme manier om zonder gas te verwarmen. Het apparaat haalt energie uit buitenlucht, grondwater of de bodem en de warmtewisselaar maakt dat dit gebruikt kan worden door de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). Er zijn twee type warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): Vervangt jouw CV-ketel volledig.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De gasketel werkt alleen zodra er sprake is van piekbelasting.

Niet elk type warmtepomp rendeert in jouw woning. Dat komt vooral door de isolatie van je woning. In de paragraaf hierna bekijk je bruikbare info die gaan over beschikbare warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw soort woning. De regionale verwarmingsinstallateur in Sonnega kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric oplossing kan je de woning verwarmen zonder gas. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: vloerverwarming aansturen en warm sanitair water waarbij duurzaamheid op plek 1 staat. De CO2 uitstoot daalt met 55% en de besparing loopt op tot €340,00, elk jaar opnieuw. De basis van dit systeem is elektriciteit. De kostprijs schommelt tussen de €6.700 en €13.700. We gaan verder in op 4 verschillende soorten systemen. Het onderscheid heeft te maken met de bron. Elk apparaat heeft zijn eigen voordelen, prijs en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water systeem benut energie uit grondwater om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water systeem neemt de energie uit de aarde voor een goed verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant gebruikt de energie uit de omgevingslucht voor warm water in de woning (+ verwarming).
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem gebruikt de energie uit de lucht van buiten en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp wordt aangesloten op jouw “ouderwetse” HR-ketel op gas. Een laagdrempelige manier om de energiekosten terug te dringen die ook nog eens milieuvriendelijk is. Je gaat tot wel 50% minder gas verbruiken. Standaard gaat het om de mix van een luchtwarmtepomp en een zuinige HR-ketel. Qua budget moet je rekenen op prijzen tussen €2.850 en €6.325 bij een verwarmingsmonteur uit Sonnega (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-sonnega

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp in oktober 2022?

Een warmtepomp is primair beslist niet goedkoop. Maar het mooie is, je krijgt te maken met veel minder stookkosten. Dankzij interessante subsidies haal jij een hele scherpe terugverdientijd. 0is beschikbaar vanaf €7300. Een hybride oplossing kan je aanschaffen vanaf €3000. De uiteindelijke kostprijs wordt gecalculeerd door allerlei facetten zoals isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11400 – €26600Geen buitenunit, prijzig
Water-water€16100 – €21200Werkt het hele jaar
Lucht-lucht€4550 – €7125Zeer betaalbaar
Lucht-water€5000 – €6600Hoge subsidie, maakt relatief veel geluid
Hybride€2300 – €6250Geschikt voor bestaande bouw

Wat is het rendement?
Een huishouden met CV-ketel in Sonnega gebruikt pakweg 1590 m3 gas per jaar. Dankzij een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de energienota van een energiemaatschappij als Budget Energie of Qurrent. Je verbruikt wel meer stroom. De energiebesparing ligt tussen de €265 tot €370. Bij hybride systemen gebruik je deels stroom in plaats van gas. De besparing ligt vaak wat lager, zo’n €155 (per jaar). Ter illustratie bijgaand een paar calculaties van de terugverdientijd met data van een stevig geïsoleerde woning:

Soort installatieEnergieverbruikKostenBesparing
HR-ketel1075m3€665
Buitenlucht2625kWh€432€233
Bodemwarmte1600kWh€299€366
Hybride1475 kWh + 475 M3€466€200

Veelgestelde vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt warmte uit verscheidene bronnen als o.a. ventilatielucht of aarde. De slimme warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) het CV-water. De hitte kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt wat resulteert in warm tapwater.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Sonnega?

Niet alle soorten woningen zijn zuinig te verwarmen met een warmtepomp. We onderscheiden meerdere randvoorwaarden: de woning moet redelijk geïsoleerd zijn (bestaande huizen van na 1985), in het huis zitten vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en er kan een buffervat geplaatst worden. Wanneer je gaat voor het hybride systeem is het van belang dat je geen verouderde ketel hebt.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een energiezuinige oplossing en kan worden gebruikt bij huizen met mechanische ventilatie. Deze is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en verwarmt de CV-ketel voor. Zo bespaar je veel energie en reken je af met de hoge energierekening. Het systeem sluit je aan op jouw traditionele CV-ketel op gas, en komt dus in plaats van de reguliere ventilatiebox. Rendeert goed in flats/appartementen.

Kan ik gebruik maken van de duurzaamheidslening in de gemeente Weststellingwerf?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar heb je onvoldoende budget? Goed nieuws, want dan hebben we de aantrekkelijke groene lening bij de gemeenten Weststellingwerf. Het betreft een speciaal soort lening met verwaarloosbare rentes, perfect voor iedereen die wil besparen op de energiekosten. Check ook www.weststellingwerf.nl. Een andere optie is huren of leasen van een systeem.


Subsidie aanvragen voor mijn installatie

Een warmtepomp is een flinke investering. Goed om te weten, voor de meeste systemen is er de ISDE-subsidie Sonnega. Hoeveel je hiervoor krijgt komt tot stand door model en vermogen van het gekozen model. Subsidiebedragen beginnen bij €650 tot plusminus €3750. Informeren naar de huidige subsidie in oktober 2022 voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Sonnega (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Je hebt te maken met een aantal richtlijnen: het systeem is nieuw gekocht, het systeem is operationeel en je moet de aanvraag uiterlijk 6 maanden na plaatsing indienen.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (5 – 6 kW) vergoeden ze om en nabij €1450 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht vergoeden ze ongeveer €1825.
 • I.v.m. kostbare bodembron modellen lopen de bedragen op vanaf zo’n €2475.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem ontvang je iets meer (€200, bij het A++ label).
# MerkTypeKrachtSubsidie
ESAWH9-V56 KW€1900,-
TechnecoVulcan 22 AHR (W/W)26 KW€4400,-
EnersoAW 075 KW€1650,-

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Een woning zonder gas? In een energieneutrale woning heb je nauwelijks energiekosten, daalt de CO2 uitstoot met de helft en geniet je van een comfortabel klimaat in huis. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Bijgaand tref je een omvangrijk stappenplan van de warmteservice Sonnega aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Op die manier verhinder je dat warme lucht naar buiten gaat. Goed toegepaste isolatie vormt de basis van een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Vaak gaat het om driedubbelglas en zolderisolatie.

 2. Goede ventilatie

  Als de woning geïsoleerd is, is het van belang dat frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Ventileren is belangrijk voor een optimaal binnenklimaat zonder onnodig warmteverlies. Vaak gaat het om een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Het grootste deel van de totale energierekening kunnen we herleiden tot onze verwarming en heet water uit de kraan. Een efficiënt alternatief voor de gasgestookte CV-ketel is dan ook zeker aan te raden. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er zijn meer opties zoals infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Aan de slag met zonnepanelen

  Systemen zoals een warmtepomp of zonneboiler zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar worden gevoed door elektriciteit. De stroom die het gebruikt kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Wolvega, Sonnega, Helomavaart, Munnekeburen, Scherpenzeel, Oldeholtpade, Blesdijke, Steggerda, Noordwolde.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!