Warmtepomp Ruinen

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Alles weten over een warmtepomp in Ruinen? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. De pomp haalt warmte uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht. Het betreft een efficiënte en ecologische manier om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. De CO-2 uitstoot daalt met circa 50% en het bespaart flink geld, tot wel €200,00, ieder jaar weer. Stap je dit jaar nog over op zo’n duurzame installatie? Goed nieuws, want dan kan je het laten plaatsen met een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Kan een warmtepomp in mijn huis? En welk type past bij mijn woning? Dit heeft te maken met allerlei randvoorwaarden. Op onze website ontdek je handige info en adviezen over een warmtepomp kopen in Ruinen.
warmtepomp-installateur-7963

 • Minder CO-2 uitstoot
 • Beschikt over koelende functie
 • Geen last van stijgende gasprijzen
 • Weinig onderhoud
 • Hoog rendement

ProvincieDrenthe
GemeenteWesterveld
Postcodegebied7963
Netnummer0522 (+31522)
Gasgebruik M31800 M3
Stroomverbruik kWh3150 kWh
Gemiddelde energierekening€189,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Ruinen

Een warmtepomp goed installeren is een complex proces. We onderscheiden honderden onderdelen. Maar welk model past bij onze woning? In dat geval heb je behoefte aan goed advies. Een warmtepomp installatiebedrijf in Ruinen biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De leverancier of loodgieter inspecteert de woonruimte en kan een plan opstellen. De manier van isoleren en de leefruimte spelen een belangrijke rol. Een leverancier van verwarmingsapparatuur is er voor vragen zoals:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Wat kost het, en wat bespaar ik per jaar?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Wil jij een professionele goedkope warmtepomp in Ruinen? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. Gebruikmakend van onze vergelijker tref jij bruikbare warmtepomp installateurs die werkzaam zijn bij jou in de regio. Maak een goede vergelijking van de offertes. Zo bespaar je enorm. Ga direct aan de slag met het stappenplan.

 1. Invullen van persoonsgegevens en de adresgegevens (7963).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Onder andere type en leeftijd woning, hoe je woning geïsoleerd is, en je energieconsumptie.
 3. Wat zijn de specifieke wensen? Wat zijn financiële eisen? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Dien het formulier in. Binnen een dag of 5 krijg je de offerte per mail.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp kan je huis verwarmen zonder gas. De warmtepomp maakt slim gebruik van energie uit bijv. uit de aarde of (ventilatie)lucht en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op de verwarming of het voorraadvat met warm water. Hieronder behandelen we 2 type warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De HR-ketel ondersteunt als het heel koud is of voor warm kraanwater.

Niet elke warmtepomp rendeert in jouw woning. Een belangrijk aspect is hoe je woning geïsoleerd is. Bijgaand vind je omvangrijke toelichtingen ten aanzien van beschikbare warmtepompen en wat aansluit op jouw verwachtingen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Ruinen kan dit natuurlijk verder toelichten.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric systeem kan je het helemaal af zonder gas. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: het huis verwarmen en warm water om te douchen en wassen met oog voor het milieu. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 25% – 50% en de potentiële besparing ligt op €240,00 op jaarbasis. Dit werkt volledig op stroom. De totale investering ligt tussen de €4.400 en €18.700. We werken op dit moment met vier verschillende soorten producten. Het echte verschil valt samen met de bron. Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water installatie maakt slim gebruik van energie uit grondwater om de centrale verwarming te regelen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water type maakt slim gebruik van energie uit de aarde voor een energieneutraal verwarmd huis.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem haalt warmte uit de buitenlucht om een warm huis te faciliteren.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de binnenlucht en realiseert zo warme luchtstromen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride systeem is een aanvulling op jouw normale gasgestookte CV-ketel. Een betaalbare oplossing om te bezuinigen op de energierekening die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het gasverbruik wordt gehalveerd. In de regel betreft dit zo’n combinatie van een luchtwarmtepomp en een recente HR-ketel. De kosten daarvoor liggen tussen €2.300 en €6.250 bij een verwarmingsmonteur uit Ruinen (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-ruinen

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (oktober 2022) en wat is de opbrengst?

Zo’n warmtepomp is eerst even een forse investering. Maar, het draait uit op een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Via een flinke subsidie realiseer jij een beperkte terugverdientijd. Een volledig elektrische pomp is er vanaf €7500. Het hybride systeem kan je aanschaffen vanaf €2900. De uiteindelijke rekening hangt af van verschillende factoren als isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12500 – €23500Hoog rendement (COP), relatief duur
Water-water€15800 – €23200Koelende functie
Lucht-lucht€5400 – €7300Gemakkelijk te plaatsen
Lucht-water€4300 – €6450Lage installatiekosten, geplaatst met buitenunit
Hybride€2200 – €6000Iedereen kan hier van profiteren

Hoe hoog is het rendement?
Een huis met CV-ketel in Ruinen verbruikt grofweg 1800 m3 gas op jaarbasis. D.m.v. een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de kosten bij een energiemaatschappij als Essent of Oxxio. Dit verbruikt wel veel stroom. De totale besparing vinden we terug tussen de €265 tot €365. Bij een hybride installatie gebruik je nog wel deels gas. De besparing is nog steeds erg interessant, om en nabij de €175 jaarlijks. Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd met als fundament een degelijk geïsoleerde woning:

# SysteemEnergievraagEnergiekostenBesparingen
HR-ketel1075m3€699
Buitenlucht2675kWh€454€245
Bodemwarmte2100kWh€315€384
Hybride1325 kWh + 400 M3€489€210

Recente vragen (FAQ)m.b.t. een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van warmte uit een bron als buitenlucht, ventilatielucht of grondwater. De aanwezige warmtewisselaar geeft de warmte af aan de bestaande cv-installatie. De energie is tevens geschikt voor een voorraadvat voor warm water.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Ruinen?

Niet alle type woningen renderen met een warmtepomp. We onderscheiden verschillende randvoorwaarden: een goed geïsoleerde woning (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), het huis wordt verwarmd op basis van speciale lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Wanneer je kiest voor een hybride variant moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Deze is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken en verwarmt de CV-ketel voor. Zo ga je efficiënt met energie om en kan je de energienota flink reduceren. Het apparaat wordt aangesloten op jouw bestaande HR-ketel op gas, en vervangt de eenzijdige ventilatiebox. Rendeert goed in flats/appartementen.

Hoe werkt de duurzaamheidslening in de gemeente Westerveld?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar beschik je niet over voldoende spaargeld? Dan bestaat er tegenwoordig de aantrekkelijke groene lening via de gemeente Westerveld. Kort gezegd een kortlopende lening met beperkte rente, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. De voorwaarden vind je op www.gemeentewesterveld.nl. Je kunt ook kiezen voor huren of leasen van een systeem.


Hoeveel subsidie ontvang ik?

Een warmtepomp is een flinke kostenpost. Maar, doorgaans kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Ruinen. De hoogte van de tegemoetkoming hangt sterk af van zaken als model en vermogen van het systeem. De subsidies beginnen bij circa €775 tot plusminus €3150. Informeren hoeveel subsidie je in oktober 2022 krijgt voor een volledig elektrische (full-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Ruinen (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Er zijn een aantal condities: de installatie is nieuw, hij is aangesloten en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (4,5 kW) verstrekken ze ongeveer €1300 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die warmte onttrekken aan buitenlucht moet je rekenen op ongeveer €1600.
 • Voor een systeem met bodembron lopen de bedragen op vanaf grofweg €2175.
 • Voor een energiezuinig systeem krijg je nog eens extra terug (€200, kijk naar het A++ label).
# MerkTypeVermogenSubsidie
EmmetiEH0615DC5 KW€1800,-
Stiebel-EltronWPL 25 AC Compact set (239082)13 KW€2600,-
DanfossDHP-L Opti 1213 KW€3100,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

Helemaal van het gas af? Investeer jij in een energieneutrale woning? Dan heb je heel lage energiekosten, slinkt de CO2 uitstoot van jouw woning en heb je een aangenaam binnenklimaat. Maar hoe realiseer ik dit? Op warmtepomprevolutie.nl doorloop je een handig stappenplan van de warmteservice Ruinen aardgasvrij om zelf jouw “0 op de meter” woning te bewerkstelligen.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  Jouw huis isoleren is een uitstekend begin. Hiermee voorkom je dat gewonnen warmte verloren gaat. Degelijke isolatie is een goede uitgangspositie voor een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Voorbeelden zijn driedubbelglas en kruipruimte isolatie.

 2. Ventilatie

  Op het moment dat de woning goed is geïsoleerd, is het van belang dat er schone en frisse lucht in huis is. Permanent ventileren betekent een aangenaam leefklimaat zonder verspilling van warmte. Voorbeelden zijn ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Alternatief voor de CV-ketel

  Veruit het belangrijkste deel van de maandelijkse energienota vloeit voort uit verwarmen en warm water om te koken en douchen. Een zuinig alternatief voor de CV-ketel op gas is een goede keuze. Op deze pagina bespreken we uitgebreid de warmtepomp, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan infraroodpanelen, een biomassaketel of zonneboiler.

 4. Stroom genereren met zonnepanelen

  Apparaten zoals een zonneboiler of warmtepomp zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar werken op basis van elektriciteit. De benodigde stroom kan je zelf opwekken via zonlicht dankzij zonnepanelen. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in Diever, Wapse, Zorgvlied, Dwingeloo, Lhee, Eemster, Geeuwenbrug, Dieverbrug, Havelte, Uffelte, Wapserveen, Vledder, Frederiksoord, Nijensleek, Vledderveen, Wilhelminaoord, Doldersum, Boschoord.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!