Warmtepomp Bitgum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar een warmtepomp in Bitgum? Het gaat om een geschikt alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. Een dergelijk systeem haalt warmte uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Het betreft een economische en verantwoorde oplossing om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. Zodoende slinkt de CO-2-uitstoot met wel 40% – 60% en je profiteert van een besparing tot wel €265,00 op jaarbasis. Stap je dit jaar nog over op zo’n duurzame installatie? Dan profiteer je van een royale subsidie. Is mijn huis wel geschikt? En welk type installatie rendeert het beste in mijn woning? Dit hangt af van allerlei elementen. Verderop check je concrete informatie over een warmtepomp kopen in Bitgum.
warmtepomp-installateur-9044

 • Gereduceerde CO-2 uitstoot
 • Geen airco nodig dankzij koelende functie
 • Los van de energieleverancier
 • Weinig storingen
 • Bespaar wel €350 per jaar

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode9044
Netnummer058 (+3158)
Gasverbruik M31450 M3
Stroomgebruik kWh2580 kWh
Gemiddelde energiekosten€153,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Bitgum

Een installatie van een warmtepomp is een moeilijke handeling. Het aanbod omslaat diverse systemen. Maar wat is voor mij geschikt? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Bitgum kan je van goed advies voorzien (soms in winkel of showroom). De installateur of loodgieter checkt grondig jouw huis of kantoor en maakt een indicatie van de wensen. De staat van isolatie en het jaarlijkse energiegebruik zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur ondersteunt bij onduidelijkheden als:

 • Kan een warmtepomp in mijn huis?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wat levert het op?

Ontvang offertes van verschillende installatiebedrijven
Geïnteresseerd in een efficiënte en goedkope warmtepomp in Bitgum? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. D.m.v. onze website vind je in een zeer korte periode installateurs in jouw omgeving. Zet alle offertes op een rijtje. Hiermee kan je fors bezuinigen op de investering. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Vul als eerste je persoonlijke gegevens in (9044).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Onder andere categorie woning, hoe je woning geïsoleerd is, en je energieconsumptie.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Naar welke tarieven kijk je? Wil je hybride of volledig elektrisch?
 4. Verstuur de gegevens. Binnen een dag of 5 krijg je de offerte per mail.

Welke soort warmtepomp is geschikt?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. Hij maakt slim gebruik van energie uit bodem of buitenlucht en je warmtewisselaar zorgt ervoor dat dit terecht komt in het CV-water. We definiëren twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. De CV-ketel springt alleen bij wanneer er extra warmte noodzakelijk is.

Niet elk type warmtepomp kan je zomaar laten plaatsen. Een belangrijk aspect is de manier van isoleren. Hieronder bekijk je actuele details aangaande beschikbare warmtepompen en wat matcht met jouw ideaalplaatje. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Bitgum heeft hier ook meer informatie over.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric installatie is een gasaansluiting overbodig geworden. Jouw gasgestookte CV-ketel kan de deur uit: het huis verwarmen en warm water in de badkamer en keuken op een duurzame manier. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 35% – 55% en de besparing loopt op tot €345,00 per jaar. Dit werkt volledig op stroom. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €5.800 en €23.400. Er bestaan in Nederland vier verschillende soorten producten. Het onderscheid is de bron van energie. Elke merk heeft weer individuele kenmerken en prijskaartje.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant neemt de energie uit grondwater om radiatoren/vloerverwarming aan te sturen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie maakt slim gebruik van energie uit de aarde voor een goed verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water type gebruikt de warmte uit de omgevingslucht om uw woning duurzaam te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht oplossing neemt de energie uit de lucht van buiten en verwarmd het huis via luchtkanalen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem is een aanvulling op jouw “ouderwetse” CV-ketel op gas. Een goede manier om direct te bezuinigen op energiekosten waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. In de regel beslaat dit zo’n combi van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse HR-ketel. De eenmalige investering ligt tussen de €2.200 en €7.150 bij een verwarmingsmonteur uit Bitgum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-bitgum

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in september 2023?

Een warmtepomp is in eerste instantie een kostbaar systeem. Gelukkig, je realiseert veel lagere gaskosten. Door middel van aantrekkelijk subsidies heb jij een snelle terugverdientijd. Een volledig elektrische oplossing kan je laten installeren voor €8000. Een hybride systeem kan je aanschaffen vanaf €2500. De factuur wordt mede bepaald door allerlei onderdelen zoals soort systeem en de woningisolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10100 – €24000Geen geluid, hoge investering
Water-water€13900 – €21200Kan ook koelen
Lucht-lucht€4650 – €6725Redelijk betaalbaar
Lucht-water€4600 – €6900Lage installatiekosten, buitenunit maakt geluid
Hybride€2425 – €6900Niet uitsluitend voor nieuwbouw

Hoe interessant is het rendement?
Een woning met CV-ketel in Bitgum gebruikt ong. 1450 m3 gas p/jaar. Gebruikmakend van een all-electric warmtepomp bespaar je flink op de energienota van een leverancier van energie als Engie of Vandebron. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De besparing per jaar schatten we op €235 tot €390. Met een hybride oplossing blijf je wel iets gas gebruiken. De gemiddelde besparing is iets minder, ongeveer €190 (jaarlijks). Bijgaand een aantal voorbeelden van de terugverdientijd met als uitgangspunt een stevig geïsoleerde woning:

Soort installatieEnergiebehoefteOnkostenBesparing
HR-ketel1150m3€674
Buitenlucht2550kWh€445€229
Bodemwarmte1600kWh€310€364
Hybride1500 kWh + 500 M3€479€195

Veelgestelde vragen (FAQ)aangaande een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt slim gebruik van warmte uit diverse bronnen zoals ventilatielucht of aarde. De slimme warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). De energie kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt voor warm water om te douchen.

Is een warmtepomp rendabel in mijn huis in Bitgum?

Niet alle huizen komen in aanmerking voor een warmtepomp. We noemen een stuk of wat voorwaarden: een goed geïsoleerd huis (of bereid tot verbouwen), er wordt gewerkt met vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en een buffervat kan bij de ketel gezet worden. Op het moment dat je kiest voor een hybride systeem moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een handig systeem en werkt slim samen met de mechanische ventilatie. Dit maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en daalt je energierekening. Dit systeem werkt samen met jouw normale CV-ketel, en vervangt op die manier de simpele ventilatiebox. Tevens toe te passen in appartementen en flats.

Kan ik gebruik maken van de duurzaamheidslening in de gemeente Waadhoeke?

Lagere energiekosten en CO2 uitstoot reduceren? Maar heb je geen financiële ruimte? Wacht niet te lang, want dan bestaat er tegenwoordig de interessante groene lening in de gemeente Waadhoeke. Kort gezegd een kortlopende lening met een lage rente, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. Bezoek ook www.waadhoeke.nl. Daarnaast kan men ook kiezen voor de lease of huur van een energiezuinige installatie.


Hoe werkt de subsidieregeling?

Een warmtepomp is een prijzige installatie. Goed nieuws, in de regel kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Bitgum. Hoe hoog dat bedrag is heeft te maken met het soort apparaat en vermogen van de installatie. De hoogte van de subsidies starten bij €800 tot wel €1950. Onderzoek doen hoeveel subsidie je in september 2023 krijgt voor een volledig elektrische (full-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Bitgum (aardgasvrij)? De ISDE apparatenlijst in te vinden op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal condities: het is een origineel en nieuw model, het is volledig geïnstalleerd en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (6 kW) verstrekken ze pakweg €1300 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht verstrekken ze plusminus €1850.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product lopen de bedragen op vanaf ongeveer €2175.
 • Kies je voor een extra duurzame installatie, dan krijg je iets meer terug (€150, bij een A++ label).
# MerkVariantVermogenSubsidie
GallettiLEW 041HS45 KW€6300,-
VaillantVWL 125/5 AS 400V + VWL 127/5 IS12 KW€2500,-
GallettiMPE 007HM6 KW€1750,-

Een energieneutrale woning in 4 stappen

Helemaal van het gas af? In een energieneutrale woning heb je een minimale energierekening, stoot je minder CO-2 uiten heb je een optimaal binnenklimaat. Hoe gaat dit precies in z’n werk? Hierna kan je aan de slag met een actueel stappenplan van de warmteservice Bitgum aardgasvrij voor jouw zogenaamde huis met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goed isoleren

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Hierdoor vermijd je dat de gerealiseerde warmte niet naar buiten ontsnapt. Fatsoenlijke isolatie is het startpunt voor een NOM (nul op de meter) woning. In de praktijk gaat het vaak om driedubbelglas en zolderisolatie.

 2. Goede ventilatie

  In het geval dat goede isolatie aanwezig is, is het van wezenlijk belang dat er genoeg wordt geventileerd. Voldoende ventileren is belangrijk voor een optimale leefomgeving zonder dat er veel energie verloren gaat. Vaak gaat het om een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Om en nabij de 75% van de totale energierekening wordt teweeggebracht door de verwarming van ons huis en warm water. Een modern en verantwoord alternatief voor de HR-ketel op basis van gas is dan ook zeker aan te raden. Voorbeelden zijn de warmtepomp, meer er zijn meer mogelijkheden zoals een zonneboiler, infraroodpanelen of pelletkachel.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  CV-ketel vervangers zoals een biomassaketel of warmtepomp werken niet op basis van gas, maar hebben wel flink wat stroom nodig. De benodigde stroom kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Een nul-op-de-meterwoning wordt zo werkelijkheid in West, Oost, Zuid, Franeker, Noord, Noordoost, Zuid, West, Franeker Zuidoost, Bouwhoek West, Greidhoek, Tuinbouwgebied, Bouwhoek Noord.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!