Warmtepomp Berltsum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met een warmtepomp in Berltsum? Een warmtepomp is een vervanger van de CV-ketel. De installatie benut de warmte uit de bodem, de buitenlucht of grondwater. Het is een relatief goedkope en milieuvriendelijke aanpak om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. De CO-2 uitstoot daalt met 25% – 50% en je profiteert van een besparing tot wel €185,00 op jaarbasis. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? Wacht niet te lang, want dan kan je het aanschaffen met een subsidie oplopend tot €2.100. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dit heeft te maken met diverse factoren. Op deze pagina vind je bruikbare info over een warmtepomp kopen in Berltsum.
warmtepomp-installateur-9041

 • Beperk de CO-2 uitstoot
 • Aangenaam leefcomfort
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken
 • Slechts sporadisch onderhoud
 • Hoge subsidie

ProvincieFriesland
GemeenteWaadhoeke
Postcode-regio9041
Netnummer0518 (+31518)
Gas-gebruik M31450 M3
Stroomgebruik kWh2580 kWh
Gemiddelde energierekening€153,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Berltsum

Het plaatsen van de warmtepomp is een complex proces. We onderscheiden meerdere producten. De vraag is; wat is de beste? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Berltsum biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De aanbieder of loodgieter inspecteert jouw huis en bespreekt de details met je. De staat van isolatie en de energievraag zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt uitkomst bij dilemma’s als:

 • Past het ook bij mijn type huis?
 • Heb ik uitsluitend een warmtepomp nodig?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wat bespaar ik per jaar?

Neem contact op met lokale installatiebedrijven voor offerte
Geïnteresseerd in een professionele goedkope warmtepomp in Berltsum? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven moet je dan niet overslaan. Gebruikmakend van onze website ontdek je binnen enkele minuten erkende installateurs uit de regio. Zet alle offertes op een rijtje. Handig, want zo bespaar je fors. Hoe werkt dit?

 1. Geef je contactgegevens en adresgegevens op (9041).
 2. Omschrijf de woning. Zoals type woning, aangebrachte isolatie, en jouw gemiddelde energieverbruik.
 3. Wat zijn je voorkeuren? Wat is het budget? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Rond het formulier af. Binnen een week volgen de betreffende offertes.

Wat voor type warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Het systeem benut de energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Hierna gaan we dieper in op de 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Draait samen met een gasketel in een gecombineerd systeem. De HR-ketel schakelt in in het geval dat er extra warmte noodzakelijk is.

Niet elk systeem kan je zomaar laten plaatsen. Dit hangt af van aspecten als bouwjaar en isolatie. In de paragraaf hierna doorzoek je accurate details omtrent de diverse warmtepompen en wat overeenstemt met jouw verwachtingen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Berltsum kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem kan je de woning verwarmen zonder gas. Het is een vervangen voor de HR-ketel: een aangenaam warm huis en warm tapwater op een duurzame manier. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 50% en de besparing loopt op tot €230,00 op jaarbasis. De basis van dit systeem is elektriciteit. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €4.900 en €12.500. We noemen hieronder 4 verschillende type systemen. Het cruciaalste verschil heeft te maken met de bron. Elke pomp heeft zijn eigen plus- en minpunten en prijskaartje.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant onttrekt warmte uit het grondwater voor warm tapwater en centrale verwarming.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem haalt warmte uit de aardbodem voor een milieuvriendelijk verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water oplossing haalt warmte uit de buitenlucht voor warm tapwater en centrale verwarming.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht installatie haalt warmte uit de lucht van buiten en realiseert zo warme luchtstromen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant werkt slim samen met jouw bestaande gasgestookte HR-ketel. Een betaalbare manier om maandelijkse lasten te verminderen en de CO-2 uitstoot te beperken. Je gaat tot wel 50% minder gas verbruiken. Gemiddeld slaat dit op de mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwe HR-ketel. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €2.825 en €6.875 bij een verwarmingsmonteur uit Berltsum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-berltsum

Wat zijn de actuele kosten van een warmtepomp in juli 2024?

Een warmtepomp is eerst even een vrij grote investering. Maar, je realiseert flink lagere energiekosten. Dankzij een zeer aantrekkelijke subsidie profiteer je van een beperkte terugverdientijd. Een volledig elektrische oplossing is al op de markt vanaf €7300. Een hybride systeem is al op de markt vanaf €2100. De uiteindelijke kostprijs komt tot stand door diverse facetten zoals isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14300 – €26300Veel vermogen, dure installatie
Water-water€15000 – €23000Weinig grondoppervlak nodig
Lucht-lucht€5100 – €6050Eenvoudige installatie
Lucht-water€5400 – €7125Totaaloplossing, buitenunit in zicht
Hybride€2150 – €5600Gemakkelijk te plaatsen

Wat is het gemiddelde rendement?
Een gezin met CV-ketel in Berltsum verbruikt circa 1450 m3 gas op jaarbasis. Op basis van een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de rekening van een aanbieder van gas en stroom als Greenchoice of Nuon. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De energiebesparing ligt tussen de €280 tot €320. Bij hybride installaties verbruik je zowel gas als stroom. De gemiddelde besparing is iets minder, ga uit van €160 (per jaar). Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een goed geïsoleerd eengezinswoning:

# WerkingEnergiegebruikEnergieprijzenBesparing
HR-ketel1250m3€672
Buitenlucht2350kWh€470€202
Bodemwarmte1600kWh€336€336
Hybride1525 kWh + 600 M3€504€168

Interessante vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan bronnen uit de directe omgeving als omgevingslucht of bodem. De warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Deze hitte is tevens geschikt voor een voorraadvat voor warm water om te douchen.

Werkt een warmtepomp ook in mijn woning in Berltsum?

Niet alle woningen renderen met een warmtepomp. We noemen een paar vereisten: een goed geïsoleerd huis (of bereid tot verbouwen), er wordt gewerkt met vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en er is aanzienlijke ruimte (t.b.v. buffervat). Wanneer je gaat voor een hybride type moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Is de ventilatiewarmtepomp iets voor mij?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem en vervangt feitelijk de mechanische ventilatie box. Dit product onttrekt warmte aan de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw. Zo bespaar je veel energie en daardoor gaat de energierekening omlaag. De installatie werkt samen met jouw “ouderwetse” gasgestookte CV-ketel, en komt dus in plaats van de simpele ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Kan ik een duurzaamheidslening krijgen in de gemeente Waadhoeke?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar moet je op de kosten letten? Wacht niet te lang, want dan kan je profiteren van de aantrekkelijke groene lening van je gemeente Waadhoeke. Het is een tijdelijke lening met verwaarloosbare rentes, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. Alle info vind je op www.waadhoeke.nl. Een ander alternatief: de huur of lease van zo’n installatie.


Hoe zit het met de subsidie?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Gelukkig, dikwijls is er de ISDE-subsidie Berltsum. Hoeveel je hiervoor krijgt wordt berekend a.d.h.v. de energieprestatie en vermogen van het product. De subsidies variëren van €725 tot doorgaans €2350. Nieuwsgierig naar de actuele subsidie in juli 2024 voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Berltsum (aardgasvrij)? De ISDE apparatenlijst in te vinden op RVO.nl. Er zijn een aantal voorwaarden: het is een origineel en nieuw model, het is netjes aangesloten en je vraagt de subsidie max. 6 maanden na installatie aan.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (5 – 6 kW) verstrekken ze ongeveer €1375 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met een buitenunit krijg je plusminus €1525.
 • Bij de bodembron installaties kan je uitgaan van minimaal pakweg €2050.
 • Voor een energiezuinig systeem krijg je iets extra (€250, let op het A++ label).
# MerkModelKrachtSubsidie
GallettiLEP 062PL60 KW€7800,-
VaillantVWL 105/5 AS 400V + VWL 127/5 IS10 KW€2300,-
GallettiLCP 081PL59 KW€7200,-

Stappenplan voor een energieneutrale woning

Zonder gas verwarmen? Bij een energieneutrale woning dalen jouw maandelijkse energielasten fors, daalt de CO2 uitstoot met de helft en realiseer je een gezond leefklimaat. Hoe kan ik dit verwezenlijken? Hierbij komen we met een waardevol stappenplan van de warmteservice Berltsum aardgasvrij voor een woning met 0 op de meter.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isolatie aanbrengen

  Alles begint met een goede isolatie. Op die manier vermijd je dat de warmte in de woning niet naar buiten ontsnapt. Fatsoenlijke isolatie is eigenlijk het uitgangspunt van een NOM (nul op de meter) woning. Voorbeelden zijn isolatie van de vloer en buitengevelisolatie.

 2. Voldoende ventileren

  Zodra het huis voldoet aan de isolatienormen, is het van wezenlijk belang dat er voldoende frisse lucht in de woning is. Goed ventileren zorgt voor een aangename leefomgeving zonder verspilling van warmte. Je kunt denken aan een WTW, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Om en nabij de 75% van de energie die we gebruiken komt voort uit het verwarmen van onze woning en heet water uit de kraan. Een duurzaam alternatief voor de HR-ketel op gas is een goede stap voorwaarts. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er is nog meer, bijvoorbeeld een zonneboiler, infraroodpanelen of pelletkachel.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Milieuvriendelijke systemen zoals een pelletkachel of warmtepomp zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar hebben wel stroom nodig. De elektra die het gebruikt kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Dankzij deze panelen kan je echt een duurzaam huis realiseren in West, Oost, Zuid, Franeker, Noord, Noordoost, Zuid, West, Franeker Zuidoost, Bouwhoek West, Greidhoek, Tuinbouwgebied, Bouwhoek Noord.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!