Warmtepomp Gaast

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor een warmtepomp in Gaast? De CV-ketel kan je inwisselen voor zo’n slimme warmtepomp. Een dergelijk systeem benut de energie uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Erg populair, want het is een zuinige en verantwoorde manier de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. De CO-2 uitstoot daalt met 60% en je profiteert van een besparing tot wel €270,00 op jaarbasis. Doe je nu deze investering? Goed nieuws, want dan krijg je een flinke subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welk type installatie rendeert het beste in mijn woning? Het antwoord hangt af van diverse variabelen. Hierna lees je concrete informatie over een warmtepomp kopen in Gaast.
warmtepomp-installateur-8757

 • Draag bij aan een milieu
 • Constante verwarming
 • De gasaansluiting kan de deur uit
 • Een gunstiger energielabel voor de woning
 • Hoge subsidies zijn mogelijk

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8757
Netnummer0515 (+31515)
Gasgebruik M31400 M3
Stroomgebruik kWh2550 kWh
Gemiddelde energiekosten€150,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Gaast

Het laten installeren van een warmtepomp is niet iets wat je zomaar even doet. Er zijn tal van installaties. Wat past bij mijn situatie? Grondig advies is meer dan welkom. Een warmtepomp installatiebedrijf in Gaast kan een uitgebreide analyse maken (in sommige gevallen in winkel of showroom). De vakman of loodgieter checkt grondig het huis en voorziet je van verdere info. Leeftijd woning, isolatiewaarden en maandelijks energieverbruik zijn hierin doorslaggevend. Een leverancier van verwarmingsapparatuur is er voor onduidelijkheden als:

 • Rendeert het ook in mijn woning?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Wat zijn de kosten, en wat levert het op?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Ben je op zoek naar een zuinige en goedkope warmtepomp in Gaast? Het vergelijken van plaatselijke installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. Op basis van onze website check je direct installateurs uit jouw streek. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Handig, want zo bespaar je enorm. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Invullen van persoonsgegevens en de adresgegevens (8757).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Aspecten als categorie woning, mate van isolatie, en energieverbruik.
 3. Wat zijn de specifieke wensen? Wat mag het project kosten? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Verstuur het formulier. Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat.

Welke soort warmtepomp is geschikt?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. Hij benut de warmte uit buitenlucht, aarde of bijvoorbeeld ventilatielucht en de warmtewisselaar maakt dat dit gebruikt kan worden door het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. We spreken over 2 type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (full electric): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De CV-ketel springt alleen bij in het geval dat de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elke installatie is geschikt voor elke situatie. Dit wordt veroorzaakt door leeftijd woning, isolatiewaarden. In de paragraaf hierna bekijk je praktische raadgeving m.b.t. beschikbare warmtepompen en wat schikt naar jouw verwachtingen. De regionale verwarmingsinstallateur in Gaast heeft daarover ook veel kennis.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric oplossing ben je vrij van aardgas. Het is een vervangen voor de HR-ketel: jullie huis verwarmen en warm water uit de kraan met een focus op duurzaamheid. Hiermee realiseert u een CO2 reductie van 25% – 50% en het bespaart flink geld, tot wel €270,00 op jaarbasis. Het is een volledig elektrische oplossing. De totaalprijs inclusief montage varieert van €4.200 en €17.400. We werken op dit moment met 4 verschillende soorten installaties. Het voornaamste verschil is de bron van energie. Elk model heeft weer individuele pluspunten en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing benut energie uit grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water oplossing profiteert van warmte uit de aardbodem om het huis lekker warm te stoken.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water pomp onttrekt energie uit de omgevingslucht om een huis van verwarming en warm tapwater te voorzien.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht installatie neemt de energie uit de buitenlucht en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant werkt samen met jouw huidige gasketel. Een goede manier om een lagere energienota te realiseren waarmee je de CO2 uitstoot tot wel 40% minimaliseert. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. Gemiddeld gaat het om een combi van een luchtwarmtepomp en een bijdetijdse HR-ketel. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €2.425 en €4.250 bij een verwarmingsmonteur uit Gaast (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-gaast

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in februari 2024?

Een warmtepomp is aanvankelijk best wel prijzig. Het betaalt zich wel uit, het mondt uit in een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Middels actuele subsidies geniet jij van een aantrekkelijke terugverdientijd. Een volledig elektrisch model kan je laten installeren voor €6600. De hybride warmtepomp kan je laten installeren voor €3100. De uiteindelijke kostprijs kan men berekenen met velerlei aspecten als de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11800 – €27800Geen buitenunit, hoge investering
Water-water€14600 – €21900Zelfstandig systeem
Lucht-lucht€3900 – €7400Binnen- en buitenunit
Lucht-water€4800 – €6425Hoge subsidie, veel elektriciteit nodig
Hybride€2350 – €5450Geschikt voor bestaande bouw

Wat levert het op (rendement)?
Een huishouden met CV-ketel in Gaast gebruikt ong. 1400 m3 gas p/jaar. Op basis van een all-electric warmtepomp bespaar je enorm op de rekening van een energiemaatschappij als Greenchoice of Oxxio. Je stroomverbruik neemt wel toe. De besparing per jaar schatten we op €245 tot €335. Bij hybride oplossingen gebruik je deels stroom in plaats van gas. De gemiddelde besparing is iets minder, rond de €135 (per jaar). Hieronder een aantal rekenvoorbeelden van de terugverdientijd met cijfers gebaseerd op een normaal geïsoleerd huis:

# InstallatieEnergiebehoefteOnkostenBesparingen
HR-ketel1075m3€686
Buitenlucht2550kWh€460€226
Bodemwarmte1700kWh€322€364
Hybride1475 kWh + 500 M3€494€192

Meest gestelde vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp profiteert van warmte uit verschillende bronnen als de buitenlucht of warmte in de aarde. Je warmtewisselaar geeft de warmte af (verwarmde vloeistof) de verwarming of het voorraadvat met warm water. De hitte wordt ook gebruikt voor het voorraadvat voor aangenaam warm water.

Werkt een warmtepomp ook in mijn woning in Gaast?

Niet alle woningen zijn zuinig te verwarmen met een warmtepomp. Er wordt gewerkt met verschillende vereisten: een goed geïsoleerde woning (bestaande huizen van na 1985), in het huis zitten speciale lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Bij een keuze voor een hybride oplossing is het handig wanneer je een redelijk nieuwe ketel hebt.

Is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een speciaal apparaat en werkt uitstekend met mechanische ventilatie. Deze installatie gebruikt de warmte uit de ventilatielucht en ondersteunt zodoende de CV-ketel. Dit bespaart veel energie en reken je af met de hoge energierekening. Hij werkt slim samen met jouw “ouderwetse” CV-ketel op gas, en komt dus in plaats van de normale ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Is er een duurzaamheidslening in de gemeente Súdwest-Fryslân?

Jouw huis op een duurzame manier verwarmen? Maar heb je weinig financiële middelen? Dan kan je profiteren van de aantrekkelijke groene lening via de gemeente Súdwest-Fryslân. Het gaat om een interessante lening met een lage rente, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. Voor meer info zie www.gemeentesudwestfryslan.nl. Wat ook een oplossing kan zijn: de lease of huur van een energiezuinige installatie.


Hoe zit het met de subsidie?

Een warmtepomp is een flinke kostenpost. Vergeet niet, normaal is er de ISDE-subsidie Gaast. Hoeveel je hiervoor krijgt heeft te maken met energielabel en vermogen van het gekozen model. De hoogte van de subsidies starten bij €700 tot plusminus €3200. Benieuwd hoeveel subsidie je in februari 2024 krijgt voor de hybride of volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Gaast (aardgasvrij)? Op RVO.nl vind je de actuele ISDE apparatenlijst. Je hebt te maken met een aantal randvoorwaarden: je hebt een nieuw model gekocht, het is volledig geïnstalleerd en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (5 kW) ontvang je om en nabij €1200 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) krijg je ong. €1575.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product beginnen de bedragen bij zo’n €2500.
 • Voor een zuinige pomp ontvang je iets meer (€125, zoek naar een A++ label).
# MerkModelPowerSubsidie
GallettiMPE 066H53 KW€6450,-
ToshibaHWS-1405H + HWS-1405XWHM38 KW€2100,-
FerroliAQUA 1 PLUS 200 HT0 KW€1250,-

Stappenplan voor energieneutrale woning

Helemaal van het gas af? Aan de slag met een energieneutrale woning? Dan heb je heel lage energiekosten, ben je een stuk energiezuiniger en geniet je van een comfortabel klimaat in huis. Hoe gaat dit precies in z’n werk? Hierna is er een actueel stappenplan van de warmteservice Gaast aardgasvrij die jou helpt met een 0 op de meter woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Op die manier zorg je dat warme lucht niet naar buiten ontsnapt. Grondige isolatie is de basis van een nul-op-de-meterwoning. Je kunt denken aan isolatie van de vloer en isolatie van buitengevel.

 2. Slim ventileren

  Wanneer de woning geïsoleerd is, is het essentieel dat frisse lucht wordt aangevoerd en vervuilde lucht wordt afgevoerd. Ventileren is belangrijk voor een gezond binnenklimaat zonder veel energieverlies. Je kunt denken aan een speciaal WTW-systeem, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Op een duurzame manier verwarmen

  Meer dan 65% van het energiegebruik wordt teweeggebracht door de verwarming en het aanmaken van warm water. Een modern en verantwoord alternatief voor de gas CV-ketel is dan ook zeker aan te raden. Voorbeelden zijn de warmtepomp, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan een biomassaketel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Oplossingen zoals een biomassaketel of warmtepomp werken niet op basis van gas, maar hebben wel stroom nodig. De benodigde elektra kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Zodoende werk je toe naar een energieneutraal huis in Bolsward, Sneek, Nijefurd, Koudum, Hemelum, IJlst, Zuid IJlst, Oost IJlst, West IJlst, Oosthem, Noordwest IJlst, Zuidoost IJLst, Woudsend, Bouwhoek, Weidestreek Oost, Weidestreek West, Weidestreek Zuid, Makkum, Weidestreek Zuidwest, Boarnsterhim.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!