Warmtepomp Waterhuizen

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar een warmtepomp in Waterhuizen? Het gaat om een geschikt alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. Deze installatie neemt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Het betreft een voordelige en ecologische aanpak uw woning of bedrijfsruimte te verwarmen. Hiermee realiseert u een CO-2 reductie van 55% en de potentiële besparing ligt op €305,00 op jaarbasis. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? Goed nieuws, want dan kan je een aankoop doen met een zeer aantrekkelijke subsidie. Is mijn woning geschikt? En welke installatie is geschikt voor mij? Dit hangt af van meerdere aspecten. Op warmtepomprevolutie.nl bekijk jij uitgebreide informatie over een warmtepomp kopen in Waterhuizen.
warmtepomp-installateur-9609

 • Een energieneutrale woning
 • Kan ook werken als airco
 • Het verwarmen van morgen
 • Weinig onderhoud
 • Subsidies tot wel €2.000

ProvincieGroningen
GemeenteMidden-Groningen
Postcode9609
Netnummer050 (+3150)
Gasverbruik M31570 M3
Stroom-verbruik kWh2860 kWh
Gemiddelde energiekosten€168,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Waterhuizen

Een warmtepomp laten installeren is een hele klus. Je kan kiezen uit velerlei installaties. Maar welk model past bij onze woning? Er zijn gelukkig allerlei specialisten op dit gebied. Een warmtepomp installatiebedrijf in Waterhuizen biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De aanbieder of loodgieter analyseert uitvoerig de woning / bedrijfspand en maakt een indicatie van de wensen. De mate van isolatie en de leefruimte zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met vraagstukken als:

 • Kan het wel in mijn huis?
 • Is een warmtepomp wel de beste keuze in mijn geval?
 • Is een hybride oplossing met CV-ketel mogelijk?
 • Wat kost het, en hoeveel ga ik besparen op de energiekosten?

Installatiebedrijven in de buurt contacten voor een offerte
Interesse in een praktische en goedkope warmtepomp in Waterhuizen? Het vergelijken van de installatiebedrijven kan een uitkomst bieden. Aan de hand van de warmtepomp-vergelijker tref jij vandaag nog warmtepomp installateurs uit de buurt. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Hiermee kan je flink geld besparen. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Geef je contactgegevens en adresgegevens op (9609).
 2. Maak jouw woning meer concreet. Denk aan categorie huis, mate van isolatie, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Wat zijn de specifieke wensen? En hoe dit het met de kosten? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Dien de aanvraag in. In circa 5 werkdagen ontvang je een offerte op maat.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp is een slimme manier om zonder gas te verwarmen. De installatie onttrekt energie uit bijv. uit de aarde of (ventilatie)lucht wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor de verwarming of het voorraadvat met warm water. Er bestaan 2 type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): Een gasgestookte ketel is dan niet langer nodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert innovatie met een gas-ketel in één installatie. Je HR-ketel zal aanspringen op momenten dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elk soort installatie rendeert in jouw woning. Dit hangt af van aspecten als bouwjaar en isolatie. In het volgende stukje bekijk jij accurate gegevens m.b.t. alle verschillende warmtepompen en wat matcht met jouw wensen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Waterhuizen heeft hier ook meer informatie over.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem heb je geen gas meer nodig. Het is een vervangen voor de HR-ketel: jullie huis verwarmen en heet water uit de kraan met oog voor het milieu. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 55% en je bespaart al snel €190,00 per jaar. Het systeem werkt op stroom. De totale investering ligt tussen de €3.800 en €14.200. We differentiëren 4 verschillende soorten producten. Het onderscheid zit hem in de bron. Elk systeem heeft weer individuele gebruikstoepassing, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water variant haalt warmte uit het grondwater om een huis van verwarming en warm tapwater te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem gebruikt de warmte uit de aarde voor een goed verwarmde woning.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie haalt energie uit de omgevingslucht voor warm water in de woning (+ verwarming).
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht variant gebruikt de energie uit de lucht van binnen en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Het hybride systeem is een aanvulling op jouw moderne HR-ketel. Een laagdrempelige oplossing om de energiekosten terug te dringen waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Gemiddeld genomen gaat het gasverbruik door de helft. Standaard betreft dit de combi van een luchtwarmtepomp en een moderne CV-ketel. De prijs ligt tussen de €2.800 en €4.400 bij een verwarmingsmonteur uit Waterhuizen (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-waterhuizen

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in februari 2023?

Zo’n warmtepomp is initieel een kostbaar systeem. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, het betekent veel minder stookkosten. Geholpen door een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs heb jij een snelle terugverdientijd. Een full-electric variant is er vanaf €6800. De zogenaamde hybride pomp kan je laten installeren voor €2800. De uiteindelijke investering is gebaseerd op meerdere onderwerpen als de gewenste installatie, verbruik van gas & stroom en isolatiewaardes.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12700 – €25600Geen buitenunit, lange terugverdientijd
Water-water€17100 – €24200Zelfstandig systeem
Lucht-lucht€3900 – €6200Werkt samen met HR-ketel
Lucht-water€5500 – €6750Totaaloplossing, veel elektriciteit nodig
Hybride€2650 – €5750Zeer betaalbaar

Wat is het gemiddelde rendement?
Een woning met CV-ketel in Waterhuizen gebruikt om en nabij 1570 m3 gas op jaarbasis. Via een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de rekening van een maatschappij als Eneco of NLE. Het jaarlijkse stroomgebruik zal toenemen. De besparing per jaar schatten we op €215 tot €385. Bij hybride installaties blijf je wel iets gas gebruiken. De besparing ligt vaak wat lager, zo’n €185 per jaar. Onderstaand een aantal prijscalculaties van de terugverdientijd baserend op een stevig geïsoleerde woning:

Soort installatieEnergievraagEnergiekostenBesparing
HR-ketel1075m3€735
Buitenlucht2600kWh€478€257
Bodemwarmte1600kWh€331€404
Hybride1425 kWh + 475 M3€515€221

Meest gestelde vragen (FAQ)met betrekking tot een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp benut de warmte uit een bron als ventilatielucht of warmte uit de grond. De slimme warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Deze hitte is ook toe te passen op een voorraadvat voor warm water om te douchen.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Waterhuizen?

Helaas, niet alle woningen zijn efficiënt te verwarmen met een warmtepomp. Standaard zijn er een aantalvereisten: de isolatie mag niets te wensen overlaten (woningen na 1991 zijn vaak geschikt), de woning bevat vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren en er is plek voor een buffervat. Als het gaat om de zogenaamde hybride pomp moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Dit systeem is in staat om warmte aan ventilatielucht te onttrekken om je huis te verwarmen. Zo bespaar je veel energie en ga je veel minder betalen voor energie. Een dergelijk systeem is een aanvulling op jouw “ouderwetse” CV-ketel, en vervangt op die manier de simpele ventilatiebox. Vaak toegepast in kleinere woningen (flats en appartementen).

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Midden-Groningen?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar heb je weinig financiële middelen? In dit scenario kan je profiteren van de duurzame groene lening in de gemeente Midden-Groningen. Het gaat om een interessante lening met verwaarloosbare rentes, in het leven geroepen voor een ieder die de woning wil vergroenen. Alle info vind je op www.midden-groningen.nl. Tevens een goede mogelijkheid: het huren of leasen van een duurzame verwarmingsbron.


Subsidie aanvragen voor mijn installatie

Een warmtepomp is een forse investering. Gelukkig, meestal kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Waterhuizen. Hoeveel je krijgt wordt berekend a.d.h.v. het soort apparaat en vermogen van het systeem. De subsidiebedragen schommelen tussen €675 tot maar liefst €3000. Onderzoek doen naar de actuele subsidie in februari 2023 voor een volledig elektrische (all-electric) of hybride warmtepomp voor verwarming Waterhuizen (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. Wel zijn er een aantal condities: het is een nieuw type (geen 2e hands model), het is netjes aangesloten en binnen een half jaar na plaatsing is de aanvraag ingediend.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (5 kW) vergeven ze circa €1500 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water variant) verstrekken ze zo’n €1650.
 • Voor een systeem met bodembron begint het subsidiebedrag bij pakweg €2400.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem profiteer je van een hoger bedrag (€175, als er sprake is van een A++ label).
# MerkTypeKrachtSubsidie
HautecHCS-PN-45A (88SF0451SDPA1)13 KW€3100,-
WeiderLW20015 KW€2800,-
GNCTop0 KW€1100,-

Een energieneutrale woning in 4 stappen

Helemaal van het gas af? In het geval van een energieneutrale woning dalen jouw maandelijkse energielasten fors, stoot je minder CO-2 uiten realiseer je ook nog eens een optimale leefomgeving. Hoe kan ik dit verwezenlijken? In het volgende stukje vind je een nuttig stappenplan van de warmteservice Waterhuizen aardgasvrij voor een woning met 0 op de meter.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  De woning grondig isoleren. Daarmee mag je ervan uitgaan dat warmte uit de woonvertrekken binnenshuis blijft. Gedegen isolatie is een goede uitgangspositie voor een woning met 0 op de meter. Populaire vormen zijn driedubbelglas en isolatie van de kruipruimte.

 2. Genoeg ventileren

  Zodra de woning goed is geïsoleerd, is het essentieel dat er genoeg wordt geventileerd. Een juiste ventilatie is belangrijk voor een prettig klimaat in huis zonder onnodig warmteverlies. In de praktijk gaat het vaak om een speciaal WTW-systeem, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Ruim 70% van het energiegebruik wordt veroorzaakt door de centrale verwarming en heet water uit de kraan. Een duurzaam alternatief voor de gasgestookte HR-ketel is daarom aan te raden. De warmtepomp is populair, maar er zijn meer opties zoals een zonneboiler, infraroodpanelen of pelletkachel.

 4. Zonnepanelen op het dak leggen

  Apparaten zoals een zonneboiler of warmtepomp werken niet op basis van gas, maar je gaat wel meer stroom gebruiken. De gevraagde stroom kan je zelf opwekken via zonlicht dankzij zonnepanelen. Het resultaat? Een daadwerkelijk duurzame woning in Foxham en Hoogezand-Noord, Hoogezand-Zuid, Kalkwijk, Kiel-Windeweer, Kropswolde, Foxhol, Westerbroek, Waterhuizen, Sappemeer, Slochteren-Kolham, Schildwolde-Hellum, Siddeburen, Harkstede, Overschild, Zuidbroek, Noordbroek, Wijk 02, Wijk 03.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!