Warmtepomp Friens

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met een warmtepomp in Friens? Met een warmtepomp kan de CV-ketel de deur uit. Het apparaat benut de energie uit grondwater, aarde of lucht. Feitelijk dus een efficiënte en ecologische oplossing om uw huis op een aangename manier te verwarmen. Zodoende slinkt de CO-2-uitstoot met wel 25% – 50% en het bespaart flink geld, tot wel €245,00 op jaarbasis. Kies je dit jaar voor een warmtepomp? Goed nieuws, want dan profiteer je van een flinke subsidie. Past het ook bij mijn type huis? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dat ligt aan een aantal verschillende elementen. In het volgende kopje check je uitgebreide informatie over een warmtepomp kopen in Friens.
warmtepomp-installateur-9009

 • Kies voor een beter milieu
 • Verwarmt als het koud is en koelt als het warm is
 • Innovatieve manier van verwarmen
 • Weinig onderhoud
 • Subsidie tot 50% van aankoopprijs

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcodegebied9009
Netnummer0566 (+31566)
Gas-verbruik M31220 M3
Stroomverbruik kWh2320 kWh
Gemiddelde energierekening€133,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Friens

Een installatie van een warmtepomp is niet iets wat je zomaar even doet. Je kan kiezen uit velerlei systemen. Maar welk model past bij onze woning? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in Friens kan je van goed advies voorzien (soms in winkel of showroom). De monteur of loodgieter bestudeert de woning en voorziet je van verdere info. Hoe je woning geïsoleerd is, en de leefruimte spelen een belangrijke rol. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt uitkomst bij vragen als:

 • Kan het wel in mijn huis?
 • Is een warmtepomp echt zo’n goede oplossing?
 • Kan ik het aansluiten op mijn huidige CV-ketel?
 • Hoe duur is het, en wat bespaar ik per jaar?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Zoek jij een betrouwbare en goedkope warmtepomp in Friens? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Op basis van de warmtepomp-vergelijker doorzoek je snel de beste installateurs die werkzaam zijn bij jou in de regio. Verschillende aanbieders sturen een offerte. Zo bespaar je enorm. Hieronder vind je ons stappenplan.

 1. Geef je contactgegevens en adresgegevens op (9009).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Zoals type huis, de staat van isolatie, en je energieconsumptie.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Naar welke tarieven kijk je? Beschik je over zonnepanelen of een zonneboiler?
 4. Dien het formulier in. Na uiterlijk een week ontvang je een offerte op maat.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp is een slimme manier om zonder gas te verwarmen. Het systeem onttrekt energie uit buitenlucht, grondwater of de bodem en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Hieronder behandelen we twee soorten warmtepompen:

 1. Full-electric (volledig elektrische warmtepomp): De traditionele CV-ketel is overbodig.
 2. Een hybride warmtepomp: Draait samen met een gasketel in een gecombineerd systeem. De CV-ketel springt alleen bij op het moment dat de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elke warmtepomp is geschikt voor elke situatie. Dit wordt veroorzaakt door de mate van isolatie. In het volgende stukje doorzoek jij omvangrijke raadgeving ten aanzien van actuele warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw ideaalplaatje. De erkende verwarmingsinstallateur in Friens heeft hier ook meer informatie over.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric oplossing kan je het helemaal af zonder gas. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: een warm huis en water water leveren waarbij duurzaamheid op plek 1 staat. Zodoende slinkt de CO2-uitstoot met wel circa 50% en je profiteert van een besparing tot wel €265,00 per jaar. Dit werkt volledig op stroom. De prijzen voor een volledige installatie liggen tussen de €6.000 en €14.500. We noemen hieronder vier verschillende type modellen. Het duidelijkste verschil valt samen met de bron. Elk systeem heeft weer individuele voordelen, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Het water-water systeem gebruikt de energie uit grondwater om het CV-water in huis te verwarmen.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie neemt de warmte uit de aarde om een huis van verwarming en warm tapwater te voorzien.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water installatie benut warmte uit de lucht van buiten om de centrale verwarming te regelen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht oplossing gebruikt de energie uit de lucht van binnen en verwarmd het huis via luchtkanalen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is een aanvulling op jouw traditionele gasketel. Een uitstekende manier om maandelijkse lasten te verminderen waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Je hebt nog maar de helft van het huidige gasverbruik nodig. In de basis betreft dit de combinatie van een luchtwarmtepomp en een zuinige CV-ketel. Hiervoor betaal je tussen de €2.450 en €4.925 bij een verwarmingsmonteur uit Friens (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-friens

Wat zijn de actuele kosten van een warmtepomp in februari 2024?

Een warmtepomp is allereerst best wel prijzig. Maar, het leidt tot veel lagere gaskosten. Via een hoge subsidie haal jij een korte terugverdientijd. Een volledig elektrisch systeem is er vanaf €7700. Een hybride oplossing laat je al plaatsen voor €2100. De totaalprijs wordt getekend door verscheidene factoren zoals soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11400 – €25900Hoge subsidie, prijzig
Water-water€17800 – €24600Uitstekend rendement
Lucht-lucht€4550 – €7100Binnen- en buitenunit
Lucht-water€3650 – €7475Weinig onderhoud, verbruikt veel stroom
Hybride€2000 – €6750Ook voor oudere woning

Hoe hoog is het rendement?
Een gezin met CV-ketel in Friens gebruikt grofweg 1220 m3 gas per jaar. Gebruikmakend van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de nota van een leverancier van energie als Energiedirect of Qurrent. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De uiteindelijke besparing komt uit tussen de €280 tot €390. Bij een hybride installatie gebruik je deels stroom in plaats van gas. Al met al bespaar je nog steeds, ongeveer €130 jaarlijks. Onderstaand vind je een paar voorbeelden van de terugverdientijd met als basis een stevig geïsoleerde woning:

# SysteemEnergieverbruikOnkostenBesparing
HR-ketel1150m3€652
Buitenlucht2725kWh€443€209
Bodemwarmte1925kWh€313€339
Hybride1575 kWh + 475 M3€476€176

Vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp neemt warmte uit verscheidene bronnen als o.a. lucht of uit de bodem. De warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan het afgifte systeem (bijv. vloerverwarming). De energie kan ook gebruikt worden voor een voorraadvat voor aangenaam warm water.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Friens?

Niet alle woningen zijn even interessant. Er gelden een stuk of wat vereisten: een hoge isolatiewaarde (of bereid tot verbouwen), er wordt gewerkt met vloerverwarming of laagtemperatuur radiatoren en er is plek voor een buffervat. Op het moment dat je kiest voor een hybride type is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een handige oplossing voor huizen met mechanische ventilatie. Deze installatie profiteert van warmte uit de ventilatielucht voor de verwarming en warm water. Zo bespaar je veel energie en kan je een mooie maandelijkse besparing realiseren. Het systeem werkt feitelijk samen met jouw bestaande HR-ketel, en is een vervanger voor de eenzijdige ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente Leeuwarden?

Jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Maar heb je onvoldoende budget? Dan kan jij gebruik maken van de unieke groene lening bij de gemeenten Leeuwarden. Het is een speciale lening met een lage rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. Bekijk ook www.leeuwarden.nl. Mogelijk ook interessant: de lease of huur van een energiezuinige installatie.


Hoe zit het met de subsidie?

Een warmtepomp is best wel prijzig. Echter, vaak kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Friens. Hoeveel deze tegemoetkoming is hangt af van de energiezuinigheid en het vermogen van het product. De hoogte van de subsidies starten bij €975 en lopen op tot wel €3200. Informeren naar de actuele subsidie in februari 2024 voor een hybride of juist volledig elektrische warmtepomp voor voor verwarming Friens (aardgasvrij)? Op RVO.nl vind je de actuele ISDE apparatenlijst. Er gelden een aantal richtlijnen: het is een nieuw type (geen 2e hands model), hij is aangesloten en er zit een periode van max. 6 maanden tussen installatie en aanvraag.

 • Bij een hybride warmtepomp (5 kW) heb je recht op plusminus €1300 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) ontvang je plusminus €1650.
 • Wanneer we het hebben over bodembron systemen mag jij rekenen op minimaal zo’n €2125.
 • Voor een zuinige pomp krijg je nog eens extra terug (€150, zoek naar een A++ label).
# MerkVariantKrachtSubsidie
GallettiHWMC008H7 KW€1850,-
VaillantflexoCOMPACT VWF 118/4 + VWL 11/4 SA (0010016684)9 KW€2200,-
Fujitsu AtlanticAlfea Excellia Duo 11F10 KW€2300,-

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Helemaal van het gas af? In het geval van een energieneutrale woning heb je nauwelijks energiekosten, ben je een stuk energiezuiniger en realiseer je een comfortabel leefklimaat. Hoe bereik ik dit? Verderop is er een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Friens aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. De basis: isolatie

  Energieneutraal bouwen begint met isoleren. Dan vermijd je dat de warmte in huis binnenshuis blijft. Degelijke isolatie is de basis van een woning met 0 op de meter. In de praktijk gaat het vaak om bodemisolatie en zolderisolatie.

 2. Ventileren voor frisse lucht

  Zodra de isolatie gedaan is, is het essentieel dat er voldoende frisse lucht in de woning is. Goed ventileren draait uit op een gezond klimaat in huis zonder verlies van warmte. Voorbeelden zijn een speciaal WTW-systeem, ventilatiewarmtepomp of balansventilatie.

 3. Duurzaam verwarmen

  Meer dan 65% van het energiegebruik wordt teweeggebracht door onze verwarming en warm water. Een zuinig alternatief voor de CV-ketel op gas is een uitstekende oplossing. Je denkt dan al gauw aan de warmtepomp, maar er is meer keuze, denk aan infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Zelf elektriciteit opwekken met zonnepanelen

  CV-ketel vervangers zoals een biomassaketel of warmtepomp verbruiken geen of amper gas, maar hebben wel stroom nodig. Dit stukje elektra kan je zelf opwekken met zonnepanelen. Zodoende werk je toe naar een energieneutraal huis in Binnenstad, Transvaalwijk & Rengerspark, Bilgaard & Havankpark e.o., Vrijheidswijk, Lekkum e.o., Blitsaerd, Oldegalileën & Bloemenbuurt, Tjerk Hiddes & Cambuursterhoek, Vlietzone, Oranjewijk & Tulpenburg, Heechterp, Schieringen & De Centrale, Camminghaburen, Grote Wielen & De Groene Ster, Bedrijventerreinen-Oost, Achter de Hoven, Schepenbuurt, Wielenpôlle, Huizum-Oost, Huizum-West, Aldlân, Nijlân, Hempens/Teerns e.o. & Zuiderburen, Wirdum & Swichum e.o., Wytgaard e.o., Goutum e.o., Techum, Wiarda, De Werp, De Zwette, Vossepark & Helicon, Vogelwijk & Muziekwijk, Valeriuskwartier & Magere Weide, Westeinde, Buitengebied Noordwest, “De Zuidlanden”, Wergea & Warten e.o., Reduzum e.o., Grou e.o., Jirnsum e.o., Noord, Zuid, Zuid, Noord, Mantgum, Wijk 03, Wijk 04.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!