Warmtepomp Olterterp

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor een warmtepomp in Olterterp? Het gaat om een geschikt alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. Hij gebruikt energie uit grondwater, aarde of lucht. Het gaat om een relatief goedkope en duurzame oplossing om uw huis op een aangename manier te verwarmen. De CO-2 reductie kan oplopen tot 30% – 55% en het bespaart flink geld, tot wel €330,00 op jaarbasis. Stap je dit jaar nog over op zo’n duurzame installatie? In zo’n geval krijg je een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Kan een warmtepomp in mijn huis? En wat is in mijn situatie het beste systeem? Dat wordt bepaald door verscheidene factoren. Op ons warmtepomp-portaal vind je bruikbare info over een warmtepomp kopen in Olterterp.
warmtepomp-installateur-9246

 • Duurzame warmte
 • Beschikt over koelende functie
 • Diverse erkende installateurs
 • Weinig onderhoud nodig
 • Tot €300 per jaar besparen

ProvincieFriesland
GemeenteOpsterland
Postcode9246
Netnummer0512 (+31512)
Gas-verbruik M31580 M3
Stroomgebruik kWh2780 kWh
Gemiddelde energiekosten€166,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Vind een warmtepomp installateur in Olterterp

Het inregelen van een warmtepomp is een moeilijke handeling. Je kan kiezen uit verschillende onderdelen. Wat is nu goed voor mij? Daarvoor is goed advies nodig. Een warmtepomp installatiebedrijf in Olterterp kan een uitgebreide analyse maken (in sommige gevallen in winkel of showroom). De vakman of loodgieter bekijkt de woonruimte en biedt advies op maat. Leeftijd woning, isolatiewaarden en het jaarlijkse energiegebruik zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur weet wel raad met onduidelijkheden als:

 • Kan een warmtepomp in mijn huis?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Werkt het ook samen met mijn bestaande HR-ketel?
 • Wat kun je zeggen over de aanschafprijs, en wat is de terugverdientijd?

Ontvang offertes van verschillende installatiebedrijven
Behoefte aan een efficiënte en goedkope warmtepomp in Olterterp? Het vergelijken van erkende installatiebedrijven moet je dan niet overslaan. Door deze pagina ontdek je bruikbare leveranciers en installateurs uit de buurt. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Door te vergelijken bespaar je fors. Dit werkt als volgt.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (9246).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Aspecten als soort huis, aangebrachte isolatie, en elektriciteits + gasverbruik.
 3. Naar wat voor producten zoek je? Naar welke tarieven kijk je? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Verzend het formulier. Na 3-4 dagen ontvang je de offerte op maat.

Welk type warmtepomp past in mijn woning?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Het systeem benut de energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond en de warmtewisselaar brengt dit over op het CV-water. Hieronder behandelen we twee type warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): Je hebt dan geen gasaansluiting meer nodig.
 2. De hybride warmtepomp: Maak gebruik van zowel de gasketel als een elektrische oplossing. De HR-ketel ondersteunt zodra de warmtevraag erg groot is.

Niet elk type warmtepomp rendeert in jouw woning. Dit wordt veroorzaakt door de mate van isolatie. Onderstaand bekijk jij toepasbare adviezen over de diverse warmtepompen en wat past bij jouw situatie. De erkende verwarmingsinstallateur in Olterterp kan je hier ook bij helpen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone systeem is gas niet langer nodig. De gasketel kan helemaal uit je woning: radiatoren / vloerverwarming aansturen en warm water uit de kraan met het milieu vooropgesteld. De CO2 reductie kan oplopen tot 30% – 55% en je profiteert van een besparing tot wel €230,00 op jaarbasis. De basis van dit systeem is elektriciteit. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €5.300 en €22.900. We spreken over 4 verschillende type producten. Het cruciaalste verschil zit hem in de bron. Elk model heeft relevante gebruikstoepassing en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water installatie haalt warmte uit het grondwater voor warm tapwater en centrale verwarming.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water variant gebruikt de warmte uit de aardbodem om uw woning duurzaam te verwarmen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water systeem haalt energie uit de buitenlucht om je huis van warmte te voorzien.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht type benut energie uit de lucht van binnen en verwarmd het huis via luchtkanalen (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride variant is een aanvulling op jouw reguliere gasketel. Een laagdrempelige oplossing om maandelijkse lasten te verminderen en de CO-2 uitstoot te beperken. Het gasverbruik wordt gehalveerd. In de regel spreken we dan over zo’n combi van een luchtwarmtepomp en een zuinige CV-ketel. De totale investering ligt tussen de €2.250 en €6.400 bij een verwarmingsmonteur uit Olterterp (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-olterterp

Wat zijn de kosten van een warmtepomp in mei 2024?

Een warmtepomp is allereerst beslist niet goedkoop. Het betaalt zich wel uit, het draait uit op flink lagere energiekosten. D.m.v. de hoge subsidie heb jij een hele scherpe terugverdientijd. Een full-electric pomp laat je al plaatsen voor €6700. Een hybride oplossing is er vanaf €2700. Het prijskaartje kan men berekenen met diverse factoren als soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€10200 – €26200Hoge besparing, hoge investering
Water-water€14500 – €20300Op basis van 2 putten
Lucht-lucht€5200 – €6200Zeer betaalbaar
Lucht-water€3600 – €6400Aansluitbaar op CV, afhankelijk van buitentemp.
Hybride€2500 – €6900Voor praktische elke woning

Wat kan gezegd worden over het rendement?
Een huishouden met CV-ketel in Olterterp verbruikt plusminus 1580 m3 gas p/jaar. Door gebruik te maken van een all-electric warmtepomp bespaar je fors op de maandelijkse rekening van een maatschappij als Engie of NLE. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De potentiële besparing vinden we terug tussen de €260 tot €395. Bij hybride installaties gaat het gasverbruik niet naar 0. Maar de potentiële besparing is nog erg aantrekkelijk, gemiddeld €180 op jaarbasis. Onderstaand een aantal prijscalculaties van de terugverdientijd op basis van een nieuwbouwwoning (goede isolatie):

# WerkingEnergiegebruikEnergiekostenBesparing
HR-ketel1225m3€673
Buitenlucht2300kWh€471€202
Bodemwarmte2050kWh€337€337
Hybride1475 kWh + 600 M3€505€168

Recente vragen (FAQ)aangaande een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp benut de warmte uit diverse bronnen zoals omgevingslucht of aarde. De warmtewisselaar draagt warmte over aan de verwarmingsinstallatie van de woning. Deze energie is tevens geschikt voor een voorraadvat voor warm water om te douchen.

Is een warmtepomp rendabel in mijn huis in Olterterp?

Helaas, niet alle woningen zijn zuinig te verwarmen met een warmtepomp. We hanteren een paar vereisten: een isolatieschil om de woning (oude woning moeten eerst verbouwd worden), in het huis zitten vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Bij een keuze voor een hybride type moet je een relatief nieuwe HR-ketel hebben.

Wat is een ventilatiewarmtepomp en hoe werkt het?

Een ventilatiewarmtepomp is de voordeligste keuze en vervangt feitelijk de mechanische ventilatie box. Het systeem wint warmte terug uit ventilatielucht en verwarmt de CV-ketel voor. Dit bespaart veel energie en hierdoor zal je energierekening lager worden. De installatie is actief naast jouw normale CV-ketel op gas, en vervangt op die manier de standaard ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Hoe maak ik gebruik van de duurzaamheidslening in de gemeente Opsterland?

Wil jij ook goedkoper en efficiënter verwarmen? Maar heb je geen financiële ruimte? Dan kan je profiteren van de erkende groene lening van je gemeente Opsterland. We hebben het over een een interessante lening met een lage rente, speciaal voor woningeigenaren in de gemeente. De voorwaarden vind je op www.opsterland.nl. Tevens een goede mogelijkheid: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Hoeveel subsidie ontvang ik?

Een warmtepomp is een vrij grote investering. Goed om te weten, veelal is er de ISDE-subsidie Olterterp. De hoogte van dit bedrag heeft te maken met de energieprestatie en vermogen van het product. De subsidies fluctueren tussen de €875 tot ongeveer €1800. Nieuwsgierig hoeveel subsidie je in mei 2024 krijgt voor een hybride / volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Olterterp (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Wel moet je voldoen aan een aantal zaken: je hebt een nieuw model gekocht, het systeem is operationeel en je moet de aanvraag uiterlijk 6 maanden na plaatsing indienen.

 • Wanneer we het hebben over een hybride warmtepomp (4,5 kW) vergoeden ze ongeveer €1400 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met als bron de buitenlucht krijg je zo’n €1525.
 • Bij systemen met een bodembron beginnen de bedragen bij grofweg €2250.
 • Voor een zuinige pomp krijg je iets meer terug (€125, bij het A++ label).
# MerkModelKrachtSubsidie
GallettiENE033WS33 KW€5100,-
ViessmannVitocal 200-A AWO 201.A1611 KW€2400,-
GallettiLEP 042PL44 KW€6200,-

Zo realiseer je een energieneutrale woning

Geen gas meer verbruiken? In het geval van een energieneutrale woning heb je nauwelijks energiekosten, gaat de CO2-uitstoot fors omlaag en krijg je een prettig binnenklimaat. Hoe bereik ik dit? Bijgaand tref je een praktisch stappenplan van de warmteservice Olterterp aardgasvrij om een woning met 0 op de meter te realiseren.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isolatie aanbrengen

  Jouw huis isoleren is een uitstekend begin. Vergeet dit niet, want zo zorg je dat de gerealiseerde warmte niet naar buiten ontsnapt. Goed toegepaste isolatie is eigenlijk het uitgangspunt van een woning met 0 op de meter. Populaire vormen zijn isolatie van het dak en isolatie van buitengevel.

 2. Genoeg ventileren

  Indien de woning geïsoleerd is, is het cruciaal dat er voldoende frisse lucht in de woning is. Goede ventilatie betekent een comfortabel leefklimaat zonder verlies van warmte. In de praktijk gaat het vaak om een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. Vervangen van gasinstallatie

  Zo’n 75% van het energiegebruik komt voort uit het verwarmen van onze woning en het genereren van warm tapwater. Een innovatief en zuinig alternatief voor de HR-ketel op basis van gas is dan ook zeker aan te raden. De warmtepomp is natuurlijk een belangrijk voorbeeld, maar er zijn allerlei opties, denk aan een biomassaketel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Aan de slag met zonnepanelen

  Installaties zoals een pelletkachel of warmtepomp verbruiken geen of amper gas, maar wel stroom. De nodige elektra kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Zo realiseer je echt een volledig duurzame woning in Gorredijk, Langezwaag, Terwispel, Beetsterzwaag, Ureterp, Bakkeveen.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!