Warmtepomp Hijken

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Overweeg jij een warmtepomp in Hijken? Een warmtepomp kan een cv-ketel vervangen. De pomp profiteert van energie uit grondwater, aarde of lucht. Erg populair, want het is een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing voor warm water voor je sanitair of centrale verwarming. De CO-2 uitstoot kunt u verminderen met 40% – 60% en de besparing op de energienota loopt op tot €275,00 op jaarbasis. Direct aan de slag met een duurzame warmtepomp? Dan profiteer je van een subsidie tot wel 50% van de aankoopprijs. Rendeert het ook in mijn woning? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Dat wordt bepaald door een aantal verschillende aspecten. In het volgende kopje bekijk je bruikbare info over een warmtepomp kopen in Hijken.
warmtepomp-installateur-9415

 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats
 • Werkt met een slimme thermostaat
 • Toekomstbestendig
 • Gemakkelijk instellen op de gewenste temperatuur
 • Interessante subsidieregeling

ProvincieDrenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcodegebied9415
Netnummer0593 (+31593)
Gas-gebruik M31670 M3
Stroomgebruik kWh3080 kWh
Gemiddelde energierekening€179,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bekijk een warmtepomp installateur in Hijken

Een warmtepomp goed installeren is een moeilijke handeling. Het aanbod omslaat diverse systemen. Wat past bij mijn situatie? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in Hijken kan een uitgebreide analyse maken (in sommige gevallen in winkel of showroom). De aanbieder of loodgieter bekijkt het huis en brengt een warmteplan in kaart. Wat er aan isolatie gedaan is en maandelijks energieverbruik zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft antwoorden voor issues zoals:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Waarom zouden we kiezen voor een warmtepomp?
 • Moet mijn huidige HR-ketel de deur uit?
 • Wat kost het, en wanneer heb ik het terugverdiend?

Vind een lokaal installatiebedrijf en vraag offerte op
Zoek jij een praktische en goedkope warmtepomp in Hijken? Het vergelijken van de installatiebedrijven is dan zeker aan te raden. Geholpen door de warmtepomp-vergelijker doorzoek jij moeiteloos erkende installateurs in jouw omgeving. Je ontvangt meerdere offertes op maat. Daarmee kan een warmtepomp al veel goedkoper worden. Dit werkt als volgt.

 1. Invullen van persoonsgegevens en de adresgegevens (9415).
 2. Hoe ziet je huis eruit? Zaken als type en leeftijd woning, de staat van isolatie, en je energieconsumptie.
 3. Naar wat voor producten zoek je? Naar welke tarieven kijk je? Ga je voor hybride of full-electric?
 4. Dien de aanvraag in. Na 4-5 dagen krijg je de offerte per mail.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp kan je huis verwarmen zonder gas. Het systeem gebruikt warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater en kan dit overbrengen met een warmtewisselaar op de verwarming in de woning. Hierna gaan we dieper in op de 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. De hybride warmtepomp: Werkt in een systeem samen met de HR-ketel (gecombineerd). De CV-ketel gaat alleen aan als het heel koud is of voor warm kraanwater.

Niet elke warmtepomp kan altijd worden ingezet. Dat probleem ontstaat vaak door bouwjaar en isolatie. Op deze website lees je toepasbare raadgeving aangaande de type warmtepompenen wat in lijn is met jouw ideaalplaatje. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Hijken kan jou de verschillen goed uitleggen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone oplossing kan je de woning verwarmen zonder gas. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: het huis verwarmen en warm water uit de kraan op een milieuvriendelijke manier. De CO2 reductie kan oplopen tot 55% en je profiteert van een besparing tot wel €200,00 per jaar. De basis van dit systeem is elektriciteit. De totaalprijs inclusief montage varieert van €5.700 en €14.800. Er bestaan in Nederland vier verschillende type installaties. Het voornaamste verschil is de energietoevoer. Elk systeem heeft weer individuele voordelen, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water installatie benut energie uit grondwater voor warm water in de woning (+ verwarming).
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie haalt warmte uit de aardbodem om de centrale verwarming te regelen.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem onttrekt energie uit de omgevingslucht om de woning te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de binnenlucht en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride oplossing is actief naast jouw “ouderwetse” CV-ketel op gas. Een betaalbare oplossing om direct te bezuinigen op energiekosten waarbij je ook nog eens om het milieu denkt. Het gasverbruik gaat al snel door de helft. Doorgaans gaat dit vaak over zo’n mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwe HR-ketel. De kosten daarvoor liggen tussen €2.900 en €5.000 bij een verwarmingsmonteur uit Hijken (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-hijken

Hoe hoog bedragen de kosten van een warmtepomp (januari 2023) en wat is de opbrengst?

De warmtepomp is aanvankelijk een vrij grote investering. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, het mondt uit in een lager gasverbruik, en dus minder energielasten. Door gebruik te maken van de huidige subsidies haal jij een beperkte terugverdientijd. 0kan je laten installeren voor €6200. Het hybride systeem is er vanaf €2000. De uiteindelijke rekening wordt getekend door verschillende randvoorwaarden als soort systeem en de woningisolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11900 – €27100Hoog rendement, relatief duur
Water-water€16900 – €21100Koelende functie
Lucht-lucht€4200 – €7275Werkt samen met HR-ketel
Lucht-water€4400 – €6575Krachtige oplossing, veel elektriciteit nodig
Hybride€2250 – €5300Goed voor EPC waarde

Wat is het rendement?
Een huishouden met CV-ketel in Hijken gebruikt circa 1670 m3 gas op jaarbasis. Met een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de jaarlijkse kosten bij een energieleverancier als Essent of Powerpeers. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De jaarlijkse besparing varieert van €245 tot €310. Met een hybride product blijf je altijd iets aan gas consumeren. De besparing ligt dus iets lager, om en nabij de €195 jaarlijks. Onderstaand vind je een paar voorbeelden van de terugverdientijd met als basis een stevig geïsoleerde woning:

Soort systeem EnergiegebruikOnkostenBesparing
HR-ketel1250m3€736
Buitenlucht2575kWh€493€243
Bodemwarmte2100kWh€346€390
Hybride1475 kWh + 550 M3€530€206

Veelgestelde vragen (FAQ)rondom het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit verschillende bronnen als de buitenlucht of aarde. Je warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. De energie is in potentie ook toepasbaar op een voorraadvat voor aangenaam warm water.

Is een warmtepomp interessant voor mijn woning in Hijken?

Niet alle soorten woningen renderen met een warmtepomp. Er zijn een paar vereisten: het huis moet goed geïsoleerd zijn (recent gebouwde huis voldoet), de woning bevat vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en er is genoeg ruimte voor een buffervat. Bij een keuze voor een hybride opstelling is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een handige oplossing en werkt slim samen met de mechanische ventilatie. Deze onttrekt warmte aan de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw. Een goede manier om je verbruik te laten dalen en kan je de energienota flink reduceren. Een dergelijk systeem is actief naast jouw “ouderwetse” gasketel, en is dus meteen het alternatief voor de standaard ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Midden-Drenthe?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar is het gewoon te duur? Goed nieuws, want dan kan jij gebruik maken van de duurzame groene lening via jouw gemeente Midden-Drenthe. Het is een aantrekkelijke lening met een scherpe rente, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. Zie ook www.middendrenthe.nl. Tevens een goede mogelijkheid: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Hoe werkt de subsidieregeling?

Een warmtepomp is een grote investering. Gelukkig, voor de meeste systemen kun je een beroep doen op de ISDE-subsidie Hijken. De hoogte van dit bedrag hangt sterk af van zaken als het max. vermogen en energielabel van het gekozen model. De subsidies beginnen bij circa €550 en kunnen oplopen tot €2650. Informeren naar de actuele subsidie in januari 2023 voor de hybride of volledig elektrische warmtepomp voor verwarming Hijken (aardgasvrij)? Bekijk dan de ISDE-apparatenlijst op RVO.nl. Voor de aanvraag gelden een aantal eisen: het is een origineel en nieuw model, het is operationeel en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • In de situatie van een hybride (lucht) warmtepomp (4 kW) krijg je zo’n €1200 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen met een buitenunit krijg je grofweg €1650.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product starten de bedragen vanaf om en nabij €2000.
 • Voor een systeem met een gunstig energielabel ontvang je iets meer (€175, kijk naar het A++ label).
# MerkVariantPowerSubsidie
GorenjeAeroger Eco Inverter 13A/13AS8 KW€2100,-
WarmblauwHP3BW 11EP13 KW€3100,-
GallettiMCW 010HLM9 KW€2800,-

Hoe wordt een woning energieneutraal?

Geen gas meer verbruiken? Bij een energieneutrale woning heb je nauwelijks energiekosten, neem je jouw verantwoordelijkheid voor het klimaat en profiteer je van een aangenaam leefklimaat. Hoe krijg ik dat voor elkaar? Hierbij vind je een waardevol stappenplan van de warmteservice Hijken aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Woning isoleren

  De meeste winst haal je met isoleren. Zodoende verhinder je dat de warmte niet naar buiten ontsnapt. Degelijke isolatie is de basis van een energiezuinig huis of bedrijfspand. Grote winst valt te behalen met isolatie van de vloer en gevelisolatie.

 2. Genoeg ventileren

  Indien de woning goed is geïsoleerd, is het belangrijk dat de woning constant geventileerd wordt. Goede ventilatie leidt tot een comfortabel klimaat in huis zonder warmteverspilling. Wat veel toegepast wordt is een vorm van balansventilatie of WTW/ventilatiewarmtepomp.

 3. Duurzaam verwarmen

  Meer dan 65% van het gas en stroom dat we gebruiken kunnen we herleiden tot de CV-installatie en het aanmaken van warm water. Een milieuvriendelijk alternatief voor de gasgestookte CV-ketel is een goede stap voorwaarts. De warmtepomp is populair, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  CV-ketel vervangers zoals een warmtepomp of zonneboiler zijn niet meer afhankelijk van duur aardgas maar de stroomrekening gaat wel omhoog. De gevraagde elektra kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Transformeer jouw dak in een duurzame bron van energie in Beilen, Hijken, Hooghalen, Wijster, Spier, Drijber, Smilde, Bovensmilde, Hoogersmilde, Westerbork, Elp, Witteveen, Nieuw-Balinge, Nieuweroord, Zwiggelte, Orvelte, De Broekstreek.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!