Warmtepomp Westergeest

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor een warmtepomp in Westergeest? Een warmtepomp is een vervanger van de CV-ketel. Het systeem maakt slim gebruik van warmte uit buitenlucht, grondwater of de bodem. Het is een relatief goedkope en milieuvriendelijke wijze om een huis te verwarmen en warm tapwater te verkrijgen. De CO-2 reductie kan oplopen tot 25% – 50% en het bespaart flink geld, tot wel €325,00 op jaarbasis. Stap je dit jaar nog over op zo’n duurzame installatie? Wacht niet te lang, want dan kan je een aankoop doen met een interessante subsidie. Is het een slimme keuze voor mijn woning? En welk type warmtepomp kan ik het beste kiezen? Dat wordt bepaald door verschillende facetten. Op ons warmtepomp-portaal bekijk je bruikbare info over een warmtepomp kopen in Westergeest.
warmtepomp-installateur-9295

 • Lagere CO2-uitstoot
 • Constante verwarming
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte
 • Nóóit meer hout zagen en kloven
 • Bespaar wel €350 per jaar

ProvincieFriesland
GemeenteKollumerland en Nieuwkruisland
Postcodegebied9295
Netnummer0511 (+31511)
Gas-gebruik M31600 M3
Stroom-verbruik kWh2640 kWh
Gemiddelde energierekening€165

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Westergeest

Het laten installeren van een warmtepomp is een moeilijke handeling. Je vindt velerlei toepassingen. Maar welk model past bij onze woning? Je wilt dan in contact komen met een vakman. Een warmtepomp installatiebedrijf in Westergeest kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De leverancier of loodgieter inspecteert de woning en brengt een warmteplan in kaart. De mate van isolatie en de energievraag zijn cruciaal. Een leverancier van verwarmingsapparatuur heeft wel oplossingen voor vragen zoals:

 • Past het ook bij mijn type huis?
 • Is een warmtepomp wel de beste keuze in mijn geval?
 • Moet mijn huidige HR-ketel de deur uit?
 • Wat is de prijs, en wat bespaar ik per jaar?

Meerdere offertes opvragen bij erkende installatiebedrijven
Behoefte aan een professionele goedkope warmtepomp in Westergeest? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven is dan een onmisbare stap. Met deze website vergelijk je moeiteloos (verwarmings)installateurs die werken in jouw postcodegebied. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Door te vergelijken bespaar je enorm. Probeer het zelf met de volgende 4 stappen.

 1. Vul persoons- en adresgegevens in (9295).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Feiten zoals soort huis, isolatiewaarden, en stroom/gasverbruik.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Hoe kijk je prijstechnisch? Zijn er nog andere duurzame systemen aanwezig?
 4. Verzend de aanvraag. Na uiterlijk een week ontvang je een offerte op maat.

Welke soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp verwarmt jouw huis en tapwater zonder gebruik van gas. Het systeem onttrekt warmte uit de bodem of buitenlucht en de warmtewisselaar maakt dat dit gebruikt kan worden door de verwarming (vaak vloerverwarming of LTV). We spreken over twee soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (stand alone): De traditionele CV-ketel is overbodig.
 2. De hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel schakelt in op het moment dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elke soort warmtepomp kan je zomaar laten plaatsen. Dat komt vooral door de isolatiewaarden. In het volgende stukje vind jij actuele adviezen die gaan over populaire warmtepompen en wat aansluit op jouw verwachtingen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Westergeest kan jou de verschillen goed uitleggen.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric systeem kan je helemaal van het aardgas af. Je hebt een 100% vervanger voor de gasgestookte ketel: een aangenaam warm huis en heet water uit de kraan op een milieuvriendelijke manier. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 25% – 50% en de potentiële besparing ligt op €345,00 per jaar. De installatie draait 100% op elektriciteit. De prijs ligt tussen de €5.600 en €12.000. Er bestaan in Nederland 4 verschillende soorten systemen. Het cruciaalste verschil heeft te maken met de bron. Elk type wordt gekenmerkt door voordelen, prijs en garanties.

 1. Water-water warmtepomp: Het water-water systeem maakt slim gebruik van energie uit grondwater voor een goed verwarmde woning.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem benut warmte uit de aarde voor een energieneutraal verwarmd huis.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water variant neemt de warmte uit de buitenlucht voor warm tapwater en centrale verwarming.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem haalt warmte uit de lucht van buiten en geeft dit af aan de lucht in de woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride oplossing is actief naast jouw bestaande gasketel. Een betaalbare oplossing om direct te bezuinigen op energiekosten met een CO2 reductie tot wel 40%. Je gaat tot wel 50% minder gas verbruiken. In de praktijk spreken we dan over een mix van een luchtwarmtepomp en een up-to-date HR-ketel. De prijs ligt tussen de €2.250 en €6.600 bij een verwarmingsmonteur uit Westergeest (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-westergeest

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in december 2023?

De warmtepomp is allereerst een kostbaar systeem. Maar uiteindelijk betaalt zich dit wel terug, het leidt tot veel minder stookkosten. Door gebruik te maken van een flinke subsidie realiseer jij een snelle terugverdientijd. Een volledig elektrische oplossing kan je laten installeren voor €6000. De hybride warmtepomp koop je al vanaf €2300. De uiteindelijke investering wordt vastgesteld door specifieke factoren als type systeem, warmtevraag en mate van isolatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€12800 – €24200Geen buitenunit, hoge investering
Water-water€13800 – €20900Werkt het hele jaar
Lucht-lucht€5400 – €7225Vaak in hybride opstelling
Lucht-water€4600 – €6750goede performance, hoog energiegebruik
Hybride€2750 – €7000Snelle terugverdientijd

Wat kan gezegd worden over het rendement?
Een gemiddeld huis met CV-ketel in Westergeest gebruikt om en nabij 1600 m3 gas per jaar. D.m.v. een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de rekening van een leverancier als Budget Energie of Nuon. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De energiebesparing komt uit tussen de €240 tot €310. Bij hybride systemen behoud je jouw gasaansluiting. De gemiddelde besparing is iets minder, rond de €160 (jaarlijks). Onderstaand vind je een paar voorbeelden van de terugverdientijd met als fundament een hoge isolatiewaarde:

# WerkingEnergieverbruikEnergieprijzenBesparingen
HR-ketel1200m3€702
Buitenlucht2500kWh€484€218
Bodemwarmte1875kWh€344€358
Hybride1525 kWh + 375 M3€519€183

Vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit verschillende bronnen als ventilatielucht of warmte in de aarde. Een warmtewisselaar geeft de warmte af aan de bestaande cv-installatie. De warmte is tevens geschikt voor een voorraadvat wat resulteert in warm tapwater.

Is de warmtepomp geschikt voor mijn woning in Westergeest?

Niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Standaard zijn er een paar vereisten: een goed geïsoleerd huis (woningen jonger dan 20 jaar voldoen), er wordt gewerkt met radiatoren (LTV) of vloerverwarming en je hebt voldoende ruimte (buffervat). In het geval van een hybride opstelling is het van belang dat je geen verouderde ketel hebt.

Wat is een ventilatiewarmtepomp?

Een ventilatiewarmtepomp is een handig systeem en kan worden gebruikt bij huizen met mechanische ventilatie. Hij onttrekt warmte aan de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming. Deze manier is heel effectief en kan je de energienota flink reduceren. De installatie is een aanvulling op jouw reguliere HR-ketel op gas, en is dus meteen het alternatief voor de normale ventilatiebox. Bij uitstek geschikt in flats en kleine appartementen.

Hoe werkt de duurzaamheidslening in de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland?

Besparen op de energierekening met respect voor het milieu? Maar heb je onvoldoende budget? Dan is er een optie voor de erkende groene lening via jouw gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Het is een tijdelijke lening met een scherpe rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. Voor meer info zie www.kollumerland.nl. Tevens een goede mogelijkheid: het huren / leasen van een dergelijk systeem.


Hoe zit het met de subsidie?

Een warmtepomp is een kostbaar systeem. Echter, in de meeste gevallen kan je gebruik maken van de ISDE-subsidie Westergeest. Hoe hoog dat bedrag is hangt samen met het max. vermogen en energielabel van de geplaatste artikelen. De subsidies starten vanaf €750 tot maar liefst €1500. Onderzoek doen naar de december 2023 subsidie voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Westergeest (aardgasvrij)? Via RVO.nl kun je doorklikken naar de ISDE apparatenlijst. Er gelden een aantal zaken: het is een nieuw type (geen 2e hands model), hij is in werking en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (5 kW) moet je rekenen op circa €1400 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die warmte onttrekken aan buitenlucht moet je rekenen op ong. €1600.
 • Bij de bodembron installaties mag jij rekenen op minimaal om en nabij €2375.
 • Voor een systeem met een gunstig energielabel ligt het bedrag nog weer wat hoger (€200, bij het A++ label).
# MerkModelKrachtSubsidie
GeneralWaterstage Comfort 086 KW€1900,-
ViessmannVitocal 300-G BW 301.B1315 KW€3300,-
GallettiLEW 042WL44 KW€6200,-

Stappenplan voor energieneutrale huizen

Een woning zonder gas? Bij een energieneutrale woning houd je elke maand flink geld over, reduceer je de uitstoot van CO2 en geniet je van een prettige leefomgeving. Hoe gaat dit precies in z’n werk? Verderop tref je een bruikbaar stappenplan van de warmteservice Westergeest aardgasvrij om zelf jouw “0 op de meter” woning te bewerkstelligen.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Woning isoleren

  Stap 1 is altijd een goede isolatie van de schil. Hierdoor vermijd je dat gewonnen warmte naar buiten gaat. Fatsoenlijke isolatie is de basis van een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. Populaire vormen zijn driedubbelglas en gevelisolatie.

 2. Genoeg ventileren

  Zodra de isolatie gedaan is, is het nodig dat er goed wordt nagedacht over ventileren. Goed ventileren mondt uit in een comfortabel leefklimaat zonder veel energieverlies. In de praktijk gaat het vaak om ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. De gasketel de deur uit

  Bijna 80% van de maandelijkse energienota heeft te maken met de centrale verwarming en het genereren van warm tapwater. Een duurzaam alternatief voor de CV-ketel op gas kan veel uitstoot en geld besparen. De warmtepomp ligt voor de hand, maar er is meer keuze, denk aan een biomassaketel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  CV-ketel vervangers zoals een warmtepomp of biomassaketel werken (grotendeels) zonder gas maar de stroomrekening gaat wel omhoog. Deze stroom kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Transformeer jouw dak in een duurzame bron van energie in Kollum, Oost, Noordwest, Zuidwest.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!