Warmtepomp Midlum

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar een warmtepomp in Midlum? Dankzij een warmtepomp is een gasgestookte ketel niet meer nodig. De installatie onttrekt warmte uit buitenlucht, grond of water. We hebben het over een een economische en verantwoorde aanpak uw woning of bedrijfsruimte te verwarmen. De CO-2 uitstoot daalt met 25% – 50% en je bespaart al snel €280,00 op jaarbasis. Ga je dit jaar nog over tot aankoop? Dan kan je het laten plaatsen met een interessante subsidie. Kan een warmtepomp in mijn huis? En welk soort systeem moet ik kiezen? Dat wordt bepaald door allerlei factoren. Verderop vind je verdere details over een warmtepomp kopen in Midlum.
warmtepomp-installateur-8872

 • Je kunt helemaal van het gas af
 • Verwarmt als het koud is en koelt als het warm is
 • Geen last van stijgende stroomprijzen
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt
 • Hoge subsidie

ProvincieFriesland
GemeenteHarlingen
Postcode8872
Netnummer0517 (+31517)
Gas-gebruik M31290 M3
Stroomverbruik kWh2460 kWh
Gemiddelde energiekosten€140,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Midlum

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen is een moeilijke handeling. Er zijn tal van producten. Maar welk model past bij onze woning? Je wilt dan in contact komen met een vakman. Een warmtepomp installatiebedrijf in Midlum kan je situatie analyseren (soms zelfs met eigen showroom of winkel). De verwarmingsinstallateur of loodgieter checkt grondig de woonruimte en kan een plan opstellen. De staat van isolatie en het jaarlijkse energiegebruik zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur kan je helpen met punten zoals:

 • Werkt het ook in mijn woning?
 • Biedt alleen een warmtepomp alles wat ik nodig heb?
 • Werkt het ook samen met mijn bestaande HR-ketel?
 • Wat zijn de kosten, en wat levert het op?

Een prijsopgave doen bij installatiebedrijven
Behoefte aan een goede en goedkope warmtepomp in Midlum? Het vergelijken van meerdere installatiebedrijven is dan een slimme keuze. Door gebruik te maken van onze website check je snel (verwarmings)installateurs die actief zijn in jouw regio. Je ontvangt meerdere offertes op maat. Hiermee bespaar je tot wel 40% op de kosten. Hoe werkt dit?

 1. Invullen van persoonsgegevens en de adresgegevens (8872).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Denk aan soort woning, wat er aan isolatie gedaan is, en energieverbruik.
 3. Beschrijf wat je wilt laten installeren. Wat mag het project kosten? Wilt u helemaal van het gas af?
 4. Verstuur de gegevens. Binnen 5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes.

Wat voor soort warmtepomp past bij mij?

Een warmtepomp kan je huis verwarmen zonder gas. Hij haalt warmte uit bijv. de grond of uit de lucht wat gebruikt wordt middels de warmtewisselaar voor de verwarming of het voorraadvat met warm water. Hieronder behandelen we twee soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. Een hybride warmtepomp: Werkt samen met de gasketel in een netwerk (combinatie). De gasketel werkt alleen in het geval dat de warmtevraag erg groot is.

Niet elke installatie kan altijd worden ingezet. Dit wordt veroorzaakt door bouwjaar en isolatie. In het volgende stukje ontdek jij accurate informatie omtrent populaire warmtepompen en wat matcht met jouw wensen en soort huis. De regionale verwarmingsinstallateur in Midlum heeft hier ook meer informatie over.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een full-electric systeem is gas niet langer nodig. Het is een vervangen voor de HR-ketel: jullie huis verwarmen en heet water uit de kraan op een milieuvriendelijke manier. Daarmee vermindert u de CO2 uitstoot tot wel 30% – 55% en de potentiële besparing ligt op €210,00 op jaarbasis. Natuurlijk een volledig elektrisch product. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €4.200 en €18.800. We werken op dit moment met vier verschillende soorten producten. Het onderscheid is de energietoevoer. Elke pomp heeft zijn eigen eigenschappen, kosten en onderhoud.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water oplossing gebruikt de energie uit grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Een grond-water installatie maakt slim gebruik van warmte uit de aardbodem voor warm tapwater en centrale verwarming.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water pomp onttrekt warmte uit de buitenlucht om je huis van warmte te voorzien.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Het lucht-lucht systeem maakt slim gebruik van energie uit de lucht van binnen en blaast dit weer de woning in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De zogenaamde hybride pomp sluit je aan op jouw traditionele CV-ketel. Een betaalbare manier om te bezuinigen op de energierekening die ook nog eens milieuvriendelijk is. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. Gemiddeld gaat het om een mix van een luchtwarmtepomp en een nieuwere HR-ketel. De kosten van zo’n systeem bedraagt tussen de €2.225 en €7.450 bij een verwarmingsmonteur uit Midlum (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-midlum

Wat zijn de gemiddelde kosten van een warmtepomp in maart 2023?

Zo’n warmtepomp is in eerste instantie een flinke kostenpost. Dat is niet voor niets, het betekent flink lagere energiekosten. Met behulp van lucratieve subsidies profiteer je van een korte terugverdientijd. Een volledig elektrische oplossing is beschikbaar vanaf €7600. De hybride warmtepomp is beschikbaar vanaf €2100. De totaalprijs wordt bepaald aan de hand van verscheidene facetten als de isolatie, energieverbruik en type installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€14800 – €24900Geen buitenunit, prijzig
Water-water€13600 – €23200Altijd constante temp.
Lucht-lucht€4750 – €7475Flexibel systeem (ook als airco)
Lucht-water€4950 – €6250Kan ook koelen, hoog stroomgebruik
Hybride€2425 – €6650Voor praktische elke woning

Wat is het rendement?
Een gezin met CV-ketel in Midlum verbruikt circa 1290 m3 gas p/jaar. Op basis van een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de jaarlijkse kosten bij een energieleverancier als Engie of Vandebron. Jou elektriciteitsverbruik zal aanzienlijk stijgen. De besparing per jaar ligt tussen de €255 tot €370. Bij hybride systemen blijf je wel iets gas gebruiken. Al met al bespaar je nog steeds, ongeveer €135 per jaar. Onderstaand vind je een paar voorbeelden van de terugverdientijd op basis van een perfect geïsoleerd huis:

Soort installatieEnergiebehoefteEnergiekostenBesparing
HR-ketel1125m3€733
Buitenlucht2575kWh€484€249
Bodemwarmte1925kWh€337€396
Hybride1300 kWh + 525 M3€520€213

Meest gestelde vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp gebruikt warmte uit (natuurlijke) bronnen als ventilatielucht of warmte uit de grond. Je warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. De warmte wordt ook gebruikt voor het voorraadvat voor warm water in keuken en badkamer.

Is een warmtepomp geschikt voor mijn woning in Midlum?

Niet alle woningen komen in aanmerking voor een warmtepomp. Er gelden verschillende mitsen en maren: de isolatie mag niets te wensen overlaten (bestaande huizen van na 1985), je hebt laag temperatuur verwarming (LTV/vloerverwarming) en er is aanzienlijke ruimte (t.b.v. buffervat). Op het moment dat je kiest voor het hybride systeem is ook een moderne HR-ketel nodig.

Wanneer is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een speciaal apparaat toe te passen in de meeste woningen met mechanische ventilatie. Hij maakt slim gebruik van warmte die aanwezig is in de ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw. Dit beperkt het verbruik van energie en reken je af met de hoge energierekening. De installatie werkt slim samen met jouw reguliere gasgestookte HR-ketel, en vervangt zodoende de basis ventilatiebox. Tevens toe te passen in appartementen en flats.

Wat is een duurzaamheidslening en hoe zit het in de gemeente Harlingen?

Jouw huis op een duurzame manier verwarmen? Maar is de investering nu te groot? In dit scenario hebben we de erkende groene lening bij gemeente Harlingen. We hebben het over een een interessante lening met aanlokkelijke rente, voor iedereen die zijn woning wil verduurzamen. Alle info vind je op www.harlingen.nl. Een ander alternatief: het leasen of huren van een installatie.


Hoe werkt de subsidieregeling?

Een warmtepomp is een forse investering. Gelukkig, meestal kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Midlum. Hoe hoog dat bedrag is komt tot stand door de energiezuinigheid en het vermogen van het product. De subsidies fluctueren tussen de €975 tot ongeveer €3100. Interesse naar de maximale subsidie in maart 2023 voor een volledig elektrische – of hybride warmtepomp voor verwarming Midlum (aardgasvrij)? Op RVO.nl vind je de actuele ISDE apparatenlijst. Wel moet je voldoen aan een aantal regels: het is een origineel en nieuw model, hij is in werking en de aanvraag doe je uiterlijk 6 maanden na installatie.

 • Voor een hybride warmtepomp op buitenlucht (5 – 6 kW) vergoeden ze pakweg €1500 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen die werken op buitenlucht vergoeden ze grofweg €1625.
 • In het geval je kiest voor een bodembron product begint het subsidiebedrag bij om en nabij €2400.
 • Voor een zuinige pomp krijg je nog eens extra terug (€300, zoek naar een A++ label).
# MerkVariantKrachtSubsidie
GallettiLCX 072HQ46 KW€5900,-
TraneCXAM 023 HE CAP45 KW€5650,-
Fujitsu AtlanticExcellia A.I. 14F11 KW€2400,-

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Helemaal van het gas af? Aan de slag met een energieneutrale woning? Dan heb je nauwelijks energiekosten, ben je een stuk energiezuiniger en heb je een prettig leefklimaat. Hoe gaat dit precies in z’n werk? In het volgende stukje kan je aan de slag met een praktisch stappenplan van de warmteservice Midlum aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Huis isoleren

  Je begint altijd met het aanbrengen van goede isolatie. Hierdoor mag je ervan uitgaan dat warme lucht de woning ontglipt. Goed toegepaste isolatie is een goede uitgangspositie voor een woning met 0 op de meter. Je kunt denken aan bodemisolatie en gevelisolatie.

 2. Voldoende ventileren

  Als de woning geïsoleerd is, is het van wezenlijk belang dat er genoeg frisse en schone lucht het huis binnenkomt. Permanent ventileren zorgt voor een aangenaam leefklimaat zonder dat er veel energie verloren gaat. Je kunt denken aan een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. CV-ketel vervangen

  Om en nabij de 75% van ons energieverbruik komt voort uit onze verwarming en warm tapwater. Een verantwoord alternatief voor de gasgestookte HR-ketel is een goede keuze. De warmtepomp is populair, maar er is nog veel meer te kiezen, denk aan een biomassaketel, infraroodpanelen of een zonneboiler.

 4. Stroom opwekken met zonnepanelen

  Oplossingen zoals een warmtepomp of pelletkachel verbruiken geen gas, maar werken op basis van stroom. De nodige stroom kan je met zonnepanelen op een duurzame manier opwekken. Op die manier kan je echt 0 op de meter realiseren in Harlingen, Midlum, Wijnaldum.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!