Warmtepomp Drouwenerveen

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Alles weten over een warmtepomp in Drouwenerveen? Het gaat om een geschikt alternatief voor de gasgestookte HR-ketel. Hij profiteert van warmte uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of grond. Dit is een relatief goedkope en ecologische methode de woning te verwarmen en van warm tapwater te voorzien. Hiermee realiseert u een CO-2 reductie van 40% – 60% en de besparing op de energienota loopt op tot €210,00 per jaar. Kies je uiterlijk eind 2020 voor een warmtepomp? Dan kan je een aankoop doen met een flinke subsidie. Is mijn woning geschikt? En welk soort systeem moet ik kiezen? Dat wordt bepaald door allerlei factoren. In het volgende kopje lees je praktische info over een warmtepomp kopen in Drouwenerveen.
warmtepomp-installateur-9525

 • Vermindering Milieu-impact
 • Kan het huis ook koelen
 • Geen afhankelijkheid van gasprijzen
 • Weinig storingen
 • Aantrekkelijke subsidieregeling

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcodegebied9525
Netnummer0599 (+31599)
Gas-gebruik M31860 M3
Stroom-verbruik kWh3170 kWh
Gemiddelde energiekosten€194,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Zoek een warmtepomp installateur in Drouwenerveen

Het plaatsen van de warmtepomp is een hele klus. Je kan kiezen uit velerlei systemen. Wat past bij mijn situatie? Daarvoor is goed advies nodig. Een warmtepomp installatiebedrijf in Drouwenerveen kan jullie van vakkundige info voorzien (soms in showroom of winkel). De expert of loodgieter bekijkt de woning / bedrijfspand en maakt een indicatie van de wensen. Hoe je woning geïsoleerd is, en beschikbare ruimte/warmtevraag zijn relevant. Een leverancier van verwarmingsapparatuur is er voor issues zoals:

 • Is mijn woning geschikt?
 • Is een warmtepomp wel de beste keuze in mijn geval?
 • Kan mijn bestaande gasketel wel blijven?
 • Wat kun je zeggen over de aanschafprijs, en wat is het rendement?

Een prijsopgave doen bij installatiebedrijven
Wil jij een professionele goedkope warmtepomp in Drouwenerveen? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. Dankzij onze website ontdek jij snel en eenvoudig erkende installateurs in jouw omgeving. Neem de tijd om de offertes te vergelijken. Zodoende worden de kosten een stuk lager. We leggen graag uit hoe dit werkt.

 1. Invullen van postcode, huisnummer en persoonlijke gegevens (9525).
 2. Beschrijf de staat van de woning. Onder andere categorie woning, isolatiewaarden, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Wat heb je precies in gedachten? Wat zijn financiële eisen? Is het idee een woning met 0 op de meter?
 4. Verzend de aanvraag. Na een paar dagen krijg je de persoonlijke offertes.

Welke soorten warmtepompen worden onderscheiden?

Een warmtepomp verwarmt je huis zonder gas. Hij onttrekt energie uit de bodem of buitenlucht wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op het CV-water. Hierna gaan we dieper in op de 2 type warmtepompen:

 1. De volledig elektrische – zelfstandige – warmtepomp: Vervangt de gasaansluiting in je huis helemaal.
 2. De hybride warmtepomp: Werkt in een systeem samen met de HR-ketel (gecombineerd). De CV-ketel springt alleen bij zodra de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elk type warmtepomp kan altijd worden ingezet. Veel hangt af van de mate waarin jouw huis geïsoleerd is. In de paragraaf hierna doorzoek je veelzijdige informatie omtrent de soorten warmtepompen en wat dan voldoet aan jouw wensen. Jouw eigen verwarmingsinstallateur in Drouwenerveen kan daarbij ook assisteren.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een all-electric oplossing kan je de woning verwarmen zonder gas. Hij vervangt jouw huidige CV-ketel: een warm huis en warm tapwater op een milieuvriendelijke manier. De CO2 uitstoot gaat fors omlaag, met wel 50% en je bespaart al snel €195,00, elk jaar opnieuw. Let op: het systeem gebruikt wel stroom. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €6.700 en €10.900. We onderscheiden grofweg 4 verschillende type installaties. Het echte verschil is waar de energie vandaan komt. Elke vorm wordt gekenmerkt door gebruikstoepassing en kosten.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp benut energie uit grondwater om je huis van warmte te voorzien.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem onttrekt energie uit de aarde voor een energieneutraal verwarmd huis.
 3. Lucht-water warmtepomp: Het lucht-water systeem benut energie uit de buitenlucht voor warm tapwater en centrale verwarming.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht systeem benut energie uit de lucht van buiten en zorgt voor een verwarmde woning (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is actief naast jouw “ouderwetse” CV-ketel op gas. Een prima manier om de energierekening te reduceren met een CO2 reductie tot wel 40%. Het gasverbruik daalt met zo’n 50%. In de basis spreken we dan over de mix van een luchtwarmtepomp en een recente CV-ketel. Qua kosten moet je denken aan ergens tussen de €2.050 en €5.525 bij een verwarmingsmonteur uit Drouwenerveen (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-drouwenerveen

Wat zijn de actuele kosten van een warmtepomp in december 2023?

Zo’n warmtepomp is eerst even een prijzige installatie. Het betaalt zich wel uit, het betekent veel lagere gaskosten. D.m.v. een flinke subsidie heb jij een snelle terugverdientijd. Een volledig elektrisch systeem koop je al vanaf €5600. Een hybride variant is er vanaf €2100. Het prijskaartje wordt getekend door verscheidene aspecten zoals soort installatie, de isolatie en stroom + gas verbruik.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€11600 – €26400Hoog rendement, niet goedkoop
Water-water€15000 – €24900Kan ook koelen
Lucht-lucht€5050 – €7425Zeer betaalbaar
Lucht-water€4600 – €6600Laagdrempelig, buitenunit in zicht
Hybride€2900 – €6750Zeer betaalbaar

Hoe interessant is het rendement?
Een huis met CV-ketel in Drouwenerveen verbruikt ongeveer 1860 m3 gas per jaar. D.m.v. een all-electric warmtepomp bespaar je dus aanzienlijk op de maandelijkse rekening van een energiemaatschappij als Budget Energie of Powerpeers. Je verbruikt wel meer stroom. De totale besparing vinden we terug tussen de €225 tot €385. Bij hybride producten blijf je wel iets gas gebruiken. De gemiddelde besparing is iets minder, ongeveer €135 jaarlijks. Onderstaand een aantal prijscalculaties van de terugverdientijd op basis van een perfect geïsoleerd huis:

Soort systeem EnergieverbruikOnkostenBesparingen
HR-ketel1000m3€706
Buitenlucht2500kWh€466€240
Bodemwarmte1725kWh€325€381
Hybride1425 kWh + 425 M3€501€205

Vragen (FAQ)rondom een warmtepomp kopen

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit bronnen uit de directe omgeving als ventilatielucht of uit de grond. De slimme warmtewisselaar draagt warmte over aan het water in leidingen/radiator of buizen van vloerverwarming. Deze hitte is ook toe te passen op een voorraadvat voor heet tapwater.

Is een warmtepomp rendabel in mijn huis in Drouwenerveen?

Niet alle huizen komen in aanmerking voor een warmtepomp. Er wordt gewerkt met meerdere voorwaarden: een goed geïsoleerde woning (bestaande huizen van na 1985), het afgiftesysteem is vloerverwarming, wandverwarming of een andere lage temperatuur verwarming en er is genoeg (buffervat) ruimte beschikbaar. Wanneer je kiest voor een hybride type is ook een moderne HR-ketel nodig.

Is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een klein systeem voor huizen met mechanische ventilatie. Dit gebruikt de warmte uit de ventilatielucht als duurzame warmtebron voor verwarming. Zo bespaar je veel energie en reken je af met de hoge energierekening. De installatie is actief naast jouw normale HR-ketel op gas, en is eigenlijk een vervanger voor de simpele ventilatiebox. Dit kan ook geïmplementeerd worden in een flat of appartement.

Hoe kan ik aanspraak maken op de duurzaamheidslening in de gemeente Borger-Odoorn?

Besparen op stookkosten en verantwoord verwarmen? Maar heb je weinig financiële middelen? Goed nieuws, want dan is er een optie voor de interessante groene lening via de gemeente Borger-Odoorn. Het is een tijdelijke lening met lagere rentes, voor huishoudens die milieuvriendelijke investeringen willen doen. De voorwaarden vind je op www.borger-odoorn.nl. Een andere optie is huur of lease van een van de besproken systemen.


Subsidie aanvragen voor mijn installatie

Een warmtepomp is een flinke investering. Goed nieuws, doorgaans kan je een flink bedrag terugkrijgen via de ISDE-subsidie Drouwenerveen. De hoogte van de tegemoetkoming hangt sterk af van zaken als het soort apparaat en vermogen van het product. Subsidiebedragen beginnen bij €600 en kunnen oplopen tot €2400. Nieuwsgierig naar de maximale subsidie in december 2023 voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Drouwenerveen (aardgasvrij)? De bijgewerkte ISDE apparatenlijst staat op RVO.nl. Wel zijn er een aantal richtlijnen: het systeem is nieuw gekocht, het is operationeel en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • Met een hybride (lucht) warmtepomp (4 – 5 kW) heb je recht op circa €1425 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen (lucht-water) krijg je zo’n €1700.
 • Bij de bodembron installaties begint het subsidiebedrag bij plusminus €2275.
 • Voor een zuinige pomp ontvang je iets meer (€275, bij het A++ label).
# MerkVariantKrachtSubsidie
HautecHCS-PN-75/2T (88ST1442SDPN5)41 KW€5900,-
WaterkotteEco Touch DS 5008 Ai (W/W)7 KW€2800,-
GeneralWaterstage Comfort 108 KW€2100,-

Stappenplan voor energieneutrale huizen

Verwarming en warm water zonder gas? Ga jij voor een energieneutrale woning? In dat geval heb je nauwelijks energiekosten, neem je jouw verantwoordelijkheid voor het klimaat en krijg je een aangenaam wooncomfort. Hoe gaat dit precies in z’n werk? In het volgende stukje komen we met een omvangrijk stappenplan van de warmteservice Drouwenerveen aardgasvrij voor een “0 op de meter” woning.

Benodigde tijd: 5 minuten

Een gasvrije woning realiseren

 1. Isoleren

  Stap 1 is altijd een goede isolatie van de schil. Zodoende voorkom je dat gewonnen warmte binnenshuis blijft. Gedegen isolatie vormt de basis van een duurzaam huis. Je kunt denken aan isolatie van de vloer en kruipruimte isolatie.

 2. Ventileren

  Wanneer het huis voldoet aan de isolatienormen, is het essentieel dat er genoeg frisse en schone lucht het huis binnenkomt. Permanent ventileren zorgt voor een aangenaam leefklimaat zonder energieverspilling. In de praktijk gaat het vaak om ventilatie warmteterugwinning of een ventilatiewarmtepomp.

 3. Duurzaam verwarmen

  Het grootste deel van onze gas- en stroomconsumptie vloeit voort uit onze verwarming en warm water. Een modern en verantwoord alternatief voor de gasgestookte HR-ketel is daarom aan te raden. De warmtepomp ligt voor de hand, maar er is meer keuze, denk aan infraroodpanelen, een pelletkachel of zonneboiler.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Apparaten zoals een warmtepomp of biomassaketel verbruiken geen gas, maar wel stroom. De gevraagde elektra kan je schoon & duurzaam genereren met zonnepanelen. Transformeer jouw dak in een duurzame bron van energie in Borger, Buinen, Bronneger, Drouwen, Bronnegerveen, Drouwenerveen, Drouwenermond, Nieuw-Buinen, Buinerveen, Ees, Odoorn, Exloo, Valthe, Klijndijk, Odoornerveen, Tweede Exloërmond, Valthermond.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!