Warmtepomp Buinen

WARMTEPOMP VERGELIJKEN

Interesse in een warmtepomp in Buinen? Met een warmtepomp kan de CV-ketel de deur uit. De installatie profiteert van warmte uit bodem, de buitenlucht of grondwater. Erg populair, want het is een economische en milieuvriendelijke oplossing om uw huis op een aangename manier te verwarmen. De CO-2 reductie kan oplopen tot 25% – 50% en je bespaart op de energierekening, tot wel €310,00 per jaar. Kies je nú voor een warmtepomp? In zo’n geval profiteer je van een interessante subsidie. Werkt het ook in mijn woning? En welk soort systeem moet ik kiezen? Dit is afhankelijk van diverse elementen. In het volgende kopje check je verdere details over een warmtepomp kopen in Buinen.
warmtepomp-installateur-9528

 • Duurzame investering
 • Ook koelen is mogelijk
 • Veel keuze in leveranciers
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt
 • Forse besparing mogelijk

ProvincieDrenthe
GemeenteBorger-Odoorn
Postcode-regio9528
Netnummer0599 (+31599)
Gasverbruik M31860 M3
Stroomverbruik kWh3170 kWh
Gemiddelde energierekening€194,00

Prijzen vergelijken

Direct weten hoeveel een warmtepomp inclusief installatie u gaat kosten?


Bezoek een warmtepomp installateur in Buinen

Een warmtepomp uitzoeken en laten plaatsen is niet altijd eenvoudig. Er zijn meerdere oplossingen. Maar welk model past bij onze woning? Hiervoor zijn er gelukkig experts. Een warmtepomp installatiebedrijf in Buinen biedt hiervoor ondersteuning (evt. in winkel of showroom). De vakspecialist of loodgieter analyseert uitvoerig de woonruimte en brengt een warmteplan in kaart. De isolatiewaarden en de leefruimte zijn van belang. Een leverancier van verwarmingsapparatuur biedt hulp met punten zoals:

 • Kan een warmtepomp in mijn huis?
 • Moet ik wel kiezen voor een warmtepomp?
 • Kan de warmtepomp samenwerken met mijn CV-ketel?
 • Hoe hoog bedraagt de investering, en wat bespaar ik per jaar?

Ontvang offertes van verschillende installatiebedrijven
Wil jij een efficiënte en goedkope warmtepomp in Buinen? Het vergelijken van lokale installatiebedrijven kan zorgen voor een goede deal. D.m.v. deze pagina check je veelzijdige de beste installateurs uit de regio. Je kunt eenvoudig meerdere offertes vergelijken. Handig, want zo bespaar je tot wel 40% op de kosten. Dit doe je op de volgende manier.

 1. Voer jouw contactgegevens en postcode + huisnummer in (9528).
 2. Geef een beschrijving van je huis. Onder andere type en leeftijd huis, wat er aan isolatie gedaan is, en hoeveel kWh en M3 je verbruikt.
 3. Geef uw voorkeuren door. Naar welke tarieven kijk je? Wil je hybride of volledig elektrisch?
 4. Verzend de aanvraag. Binnen 3-4 dagen ontvangt u een of meerdere offertes.

Wat voor type warmtepomp is voor mijn huis geschikt?

Een warmtepomp is in staat jouw woning te verwarmen zonder gas. Hij onttrekt energie uit bodem, de buitenlucht of grondwater wat door een warmtewisselaar kan worden overgebracht op de vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Hierna gaan we dieper in op de 2 soorten warmtepompen:

 1. Een volledig elektrische warmtepomp (all electric): 100% vervanger voor de CV-ketel.
 2. Een hybride warmtepomp: Combineert een (bestaande) HR-combiketel met een warmtepomp. De HR-ketel schakelt in als de warmtepomp het niet alleen af kan.

Niet elke oplossing is perse interessant voor jou. Een belangrijk aspect is de staat van isolatie. Verderop lees jij toepasbare gegevens ten aanzien van populaire warmtepompen en wat strookt met jouw wensen en soort huis. De lokale verwarmingsinstallateur in Buinen heeft daarover ook veel kennis.

Volledig elektrische warmtepomp
Met een stand alone installatie is een gasaansluiting overbodig geworden. De ouderwetse gasketel is dan niet meer nodig: een aangenaam warm huis en warm water in de badkamer en keuken op een milieuvriendelijke manier. De CO2 uitstoot daalt met 40% – 60% en de potentiële besparing ligt op €180,00, elk jaar opnieuw. Natuurlijk een volledig elektrisch product. De kostprijs schommelt tussen de €4.000 en €11.800. We onderscheiden grofweg vier verschillende soorten systemen. Het echte verschil heeft te maken met de bron. Elk systeem heeft zijn eigen gebruikstoepassing, totaalprijs en vermogen.

 1. Water-water warmtepomp: Een water-water pomp benut energie uit grondwater om de centrale verwarming te regelen.
 2. Grond-water warmtepomp: Het grond-water systeem maakt slim gebruik van energie uit de aarde om een huis van verwarming en warm tapwater te voorzien.
 3. Lucht-water warmtepomp: Een lucht-water pomp gebruikt de warmte uit de buitenlucht om de woning te verwarmen.
 4. Lucht-lucht warmtepomp: Een lucht-lucht type neemt de energie uit de binnenlucht en brengt dit warm de woning weer in (mechanische ventilatie).

Hybride warmtepomp
Een hybride oplossing sluit je aan op jouw normale gasketel. Een laagdrempelige manier om te bezuinigen op de energierekening met een CO2 reductie tot wel 40%. Het gasverbruik wordt gehalveerd. In de praktijk gaat dit vaak over zo’n mix van een luchtwarmtepomp en een recente CV-ketel. De totale investering ligt tussen de €2.725 en €5.725 bij een verwarmingsmonteur uit Buinen (zonder onderhoud).


Offerte aanvragen

Vandaag nog een offerte voor een warmtepomp aanvragen?


zonnepanelen-kopen-buinen

Wat zijn de geschatte kosten van een warmtepomp in januari 2023?

Een warmtepomp is eerst even een kostbaar systeem. Maar, het mondt uit in flink lagere energiekosten. D.m.v. actuele subsidies behaal jij een beperkte terugverdientijd. Een full-electric oplossing is beschikbaar vanaf €7200. De hybride warmtepomp laat je al plaatsen voor €2700. De factuur wordt bepaald aan de hand van verscheidene onderdelen als isolatie status, energieverbruiken en gekozen installatie.

Type warmtepompGemiddelde prijsOpmerking
Grond-water€13000 – €23700Veel vermogen, erg duur
Water-water€16700 – €22000Relatief klein systeem
Lucht-lucht€3600 – €6075Binnen- en buitenunit
Lucht-water€4100 – €7375Laagdrempelig, veel stroom benodigd
Hybride€3000 – €6900Snel te plaatsen

Wat is het gemiddelde rendement?
Een gezin met CV-ketel in Buinen verbruikt om en nabij 1860 m3 gas per jaar. D.m.v. een all-electric warmtepomp bespaar je significant op de maandelijkse rekening van een maatschappij als Eneco of Vandebron. Wel zal je afname van stroom (kWh) meer zijn. De totale besparing varieert van €260 tot €330. Bij hybride modellen gaat het gasverbruik niet naar 0. De gemiddelde besparing is iets minder, zo’n €180 per jaar. Hierbij een aantal voorbeeld calculaties van de terugverdientijd waarbij we uitgaan van een hoge isolatiewaarde:

Type systeemEnergiebehoeftePrijzenBesparingen
HR-ketel1000m3€709
Buitenlucht2525kWh€489€220
Bodemwarmte1900kWh€347€362
Hybride1425 kWh + 500 M3€525€184

Recente vragen (FAQ)over het kopen van een warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp onttrekt warmte aan (natuurlijke) bronnen als buitenlucht, ventilatielucht of uit de grond. De aanwezige warmtewisselaar draagt warmte (via het koudemiddel) over aan het gesloten CV-circuit. Deze energie kan tevens met een voorraadvat worden gebruikt voor warm water.

Kan een warmtepomp ook in mijn woning in Buinen?

Helaas, niet alle woningen zijn geschikt voor een warmtepomp. Er wordt gewerkt met een aantaleisen: een goed geïsoleerde woning (bestaande woning van na 1980), in het huis zitten vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren en er is aanzienlijke ruimte (t.b.v. buffervat). Als het gaat om een hybride systeem dien je ook een vrij nieuwe HR-ketel te hebben.

Is een ventilatiewarmtepomp interessant?

Een ventilatiewarmtepomp is een energiezuinige oplossing en is de vervanger van de mechanische ventilatie. Deze wint warmte terug uit ventilatielucht en gebruikt de warmte eigenlijk opnieuw. Zo bespaar je veel energie en daalt je energierekening. De installatie is een aanvulling op jouw normale gasgestookte HR-ketel, en vervangt de basis ventilatiebox. Ook geschikt voor flats/appartementen.

Kan ik een duurzaamheidslening krijgen in de gemeente Borger-Odoorn?

Verwarmen zonder hoge CO-2 uitstoot? Maar heb je onvoldoende budget? Dan kan jij gebruik maken van de milieu georiënteerde groene lening bij de gemeenten Borger-Odoorn. Dit is een interessante lening met een scherpe rente, aan te vragen voor een ieder die de woning wil aanpakken. Voor meer info zie www.borger-odoorn.nl. Mogelijk ook interessant: de lease of huur van een energiezuinige installatie.


Kan ik subsidie aanvragen voor mijn installatie?

Een warmtepomp is beslist niet goedkoop. Echter, vaak kan je een flink deel weer terugkrijgen met de ISDE-subsidie Buinen. De hoogte van dit bedrag komt tot stand door het max. vermogen en energielabel van de aangeschafte spullen. De hoogte van de subsidies starten bij €675 tot maar liefst €3650. Benieuwd naar de maximale subsidie in januari 2023 voor volledig elektrische / hybride warmtepomp voor verwarming Buinen (aardgasvrij)? Neem dan de ISDE apparatenlijst door op RVO.nl. Je hebt te maken met een aantal richtlijnen: je hebt een nieuw model gekocht, hij is actief en binnen 6 maanden na installatie moet de aanvraag binnen zijn.

 • In het geval van een hybride warmtepomp (4 – 5 kW) vergoeden ze zo’n €1500 subsidie.
 • Voor all-electric warmtepompen op basis van buitenlucht krijg je circa €1700.
 • Bij systemen met een bodembron beginnen de bedragen bij grofweg €2125.
 • Bij een speciaal duurzaam energiesysteem wordt het nog iets lucratiever (€250, bij het A++ label).
# MerkModelKrachtSubsidie
HautecHCS-PK-219K (88SU215ASCPN5)7 KW€2800,-
WaterkotteEco Touch DS 5010 Ai (W/W)9 KW€2800,-
GeneralWaterstage comfort DUO 054 KW€1700,-

In 4 stappen naar een energieneutrale woning

Een einde maken aan jouw gasverbruik? In het geval van een energieneutrale woning houd je elke maand flink geld over, stoot je minder CO-2 uiten realiseer je ook nog eens een comfortabele leefomgeving. Hoe werkt dit? Onderstaand tref je een nuttig stappenplan van de warmteservice Buinen aardgasvrij voor een woning met 0 op de meter.

Leestijd: 5 minuten.

Een gasvrije woning realiseren

 1. Goede isolatie

  De belangrijkste stap is goede isolatie. Hierdoor zorg je dat warmte uit de woonvertrekken verloren gaat. Fatsoenlijke isolatie is de basis van een gasvrije of zelfs energieneutrale woning. In de praktijk gaat het vaak om triple glas en isolatie van de kruipruimte.

 2. Ventilatie

  Zodra de woning geïsoleerd is, is het van belang dat de woning constant geventileerd wordt. Permanent ventileren resulteert in een aangenaam leefklimaat zonder verspilling van energie. In de praktijk gaat het vaak om een ventilatiewarmtepomp, balansventilatie of een WTW.

 3. CV-ketel vervangen

  Ruim 70% van het energiegebruik heeft te maken met verwarmen en het genereren van warm tapwater. Een duurzaam alternatief voor de gas CV-ketel is een uitstekende oplossing. Je kunt natuurlijk denken aan de warmtepomp, meer er zijn meer mogelijkheden zoals de zonneboiler, infraroodpanelen of een biomassaketel.

 4. Haal de zon in huis met zonnepanelen

  Installaties zoals een zonneboiler of warmtepomp werken (grotendeels) zonder gas maar werken met elektriciteit. Deze elektra kan je helemaal zelf opwekken via zonnepanelen. Transformeer jouw dak in een duurzame bron van energie in Borger, Buinen, Bronneger, Drouwen, Bronnegerveen, Drouwenerveen, Drouwenermond, Nieuw-Buinen, Buinerveen, Ees, Odoorn, Exloo, Valthe, Klijndijk, Odoornerveen, Tweede Exloërmond, Valthermond.


Een warmtepomp laten plaatsen?

Stel direct uw duurzame verwarmingsinstallatie samen!