Wat is balansventilatie?

Een balansventilatie heeft vooral voordelen in het stookseizoen, doordat er weinig warmteverlies optreedt. Buiten het stookseizoen zullen de bewoners liever een raam open zetten. Enkele kernpunten:

  • Warm tapwater wordt niet geleverd, of gebruikt.
  • De investering is fors vergeleken met simpele roosters boven de ramen. Bovendien moeten de filters regelmatig vervangen worden.
  • Balansventilatie is geen systeem dat zichzelf terug verdiend. Soms is een investering nodig om het comfort van het gebouw te verhogen. Indirect is wel een kostenbesparing merkbaar, doordat de andere apparaten zuiniger worden in verbruik. Dit komt doordat er geen ventilatieroosters in de ramen zitten, dus is er minder warmteverlies. De warmtewisselaar is een extra toepassing dat zichzelf wel terug zal verdienen, doordat het energiekosten scheelt voor het opwarmen van verse buitenlucht.

Aandachtspunten

  1. Het ontwerp, de montage en ook het onderhoud zijn zeer belangrijk voor een goed functionerend systeem en vooral een gezond binnenklimaat.
  2. De filters moeten minstens 1 keer per maand worden schoongemaakt en regelmatig (volgens voorschrift van de fabrikant) worden vervangen. De kosten van de filters liggen tussen € 15,- en € 30,- per set.
  3. Klachten ontstaan vooral door geluidsoverlast:
  4. Een goed ontwerp moet bochten in de kanalen voorkomen. Deze bochten leiden tot capaciteitsverlies, waardoor het systeem harder moet draaien met meer geluid als gevolg.
  5. De kanalen moeten overgedimensioneerd worden: te kleine kanalen geven geluidsoverlast.

Ben jij overtuigd en wil je ook graag een warmtepomp in je woning laten installeren? Dan moet je zoeken naar een betrouwbare en erkende monteur. Je kunt via onze website direct installateurs vergelijken in bijvoorbeeld Ede, Alkmaar, Emmen en Delft.