Wanneer een warmtepomp?

Wat is nu bepalend voor een keus om een warmtepomp aan te schaffen. Het milieu misschien, daar het elektrische gedeelte van de warmtepomp een stuk minder CO2 uitstoot dan, in vergelijking, een HR ketel. Dat bij het gebruik van fossiele brandstoffen CO2 vrijkomt is een feit, dat het percentage oploopt is ook een feit, maar dat het bijdraagt aan de opwarming is nog steeds niet wetenschappelijk aangetoond, al wil de media ons dat wel laten geloven.

Waarom een warmtepomp?

Waarom dan nog kiezen voor een warmtepomp. Een reden is dat de fossiele brandstoffen steeds schaarser worden en dus duurder. Als je nu een warmtepomp aanschaft, ben je in principe slim bezig. Al is de aanschafprijs hoger dan een HR ketel, op termijn is de warmtepomp goedkoper in gebruik. En dat is voor de meesten een reden om te kiezen voor een warmtepomp. Maar er zitten nog meer voordelen aan vast. Een warmtepomp is verbonden aan lage temperatuurverwarming, wat uitgebreid in een ander hoofdstuk aan bod komt, maar het verhoogt het comfort in een woning en het kan koelen, wat ook een groot voordeel kan zijn. Kijk voor meer informatie over het klimaat en de noodzaak om fossiele brandstoffen te sparen in deze PDF. liever-energiebeleid-dan-klimaatbeleid.pdf

Nieuwbouwwoning.
Controleer bij de bouw van een nieuwbouwwoning de isolatie waarde, is die RC 4 of hoger dan is dat goed, is de RC waarde 3 of 3,5 spreek dan de aannemer of architect/tekenaar er op aan. Bij een lagere isolatie moet de warmtepomp meer werk leveren om het verlies aan warmte weer aan te vullen. Meer draaiuren of een grotere pomp is dan nodig, en daar is meer elektrische energie voor nodig en dus duurder in gebruik. Nu moeten nieuwe woningen nog voldoen aan de EPC-norm, energie prestatie coëfficiënt, van 0,6 (EPN), in 2015 naar 0,4 en in 2020 moet dat 0 zijn. Zoek direct een installateur in Leiden, Zoetermeer, Leeuwarden of Maastricht.

Let op een goede isolatie!

Een warmtepomp in combinatie met een goede isolatie en juiste koeling geeft al een gunstig resultaat op deze EPC norm. Een woning die projectmatig wordt gebouwd is meestal 0,6, hoe kan dat? Als ze een warmtepomp plaatsen kan er ergens anders op worden bezuinigd, zoals isolatie, zodat ze weer keurig op 0,6 uitkomen. Ga je zelf bouwen of laat je het uitvoeren in eigen beheer, kijk daar dan kritisch naar en ga voor een goede isolatie. Uit onderzoek van TNO blijkt dat bouwbedrijven soms slordig zijn met het isoleren, kieren veroorzaken tocht achter de isolatieplaten, daardoor verliest men soms 30% tot 50% van de RC waarde. Vereniging eigenhuis kan daarop toezien en mogelijk controleren op warmtelekken.

Warmteverliesberekening.
Laat altijd een correcte warmteverliesberekening maken, dan is het bekend wat de draaiuren moeten zijn voor het verwarmen en koelen en welk vermogen de pomp moet hebben. Alleen dan is het mogelijk een goede vergelijking te maken met een HR ketel. Dan kan er een kostenvergelijking worden gemaakt tussen een warmtepomp en een HR installatie. Een warmteverliesberekening voor een warmtepomp is anders dan voor een HR installatie, bij een warmtepomp gaat men uit van een gemiddelde temperatuur en bij een HR van piekbelastingen.

Renovatie.
Kiest u ervoor om bij renovatie een warmtepomp te plaatsen, dan kan er gebruik gemaakt worden van subsidie op de aanschaf van de pomp. Heeft de bestaande woning nog geen lage temperatuur verwarming, zet dan eerst alle kosten op een rij om te kijken of het wel een verstandige keus is. Zomaar een HR ketel vervangen door een warmtepomp is in de meeste gevallen niet mogelijk, dus voorkom teleurstellingen en maak een goede afweging.